Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 9. 2018,
6.15

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

6

Natisni članek

Miro Cerar Državni zbor koalicija vlada

Torek, 4. 9. 2018, 6.15

5 let, 7 mesecev

Kandidat za notranjega ministra: Žice na meji še ni mogoče odstraniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

6

Boštjan Poklukar | Zakonske spremembe, sprejete v prejšnjem mandatu, so po besedah Boštjana Poklukarja pomagale obvladati migracijski pritisk, pri čemer se je pokazala visoka profesionalnost policije, ki je svoje delo opravila strpno in humano.  | Foto STA

Zakonske spremembe, sprejete v prejšnjem mandatu, so po besedah Boštjana Poklukarja pomagale obvladati migracijski pritisk, pri čemer se je pokazala visoka profesionalnost policije, ki je svoje delo opravila strpno in humano. 

Foto: STA

V DZ so potekala zaslišanja kandidatov za ministre, ki jih v imenovanje v svojo vlado predlaga mandatar Marjan Šarec. Pred pristojnimi odbori se jih je danes zvrstilo šest, njihove predstavitve pa so člani odborov ocenili kot ustrezne. Zaslišanje kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo še traja.

Poklukar: Ograje na meji s Hrvaško še ni mogoče odstraniti

Zaslišanje pred parlamentarnim odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je uspešno prestal kandidat za ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki sodi v kvoto LMŠ. Njegovo predstavitev je namreč večina članov odbora ocenila kot ustrezno.

Poklukar je že v dopoldanskem delu predstavitve, odbor je namreč zvečer nadaljeval prekinjeno sejo, kot prioriteto svojega delovanja na ministrski funkciji izpostavil obvladovanje migracij. Kandidat namerava nadaljevati politiko dosedanje ministrice Vesne Györkös Žnidar, saj njen mandat ocenjuje kot zelo dober. Napovedal je, da bo policija dosledno izvajala nadzor schengenske meje, tehničnih ovir na meji s Hrvaško pa trenutno po njegovih besedah še ni mogoče odstraniti.

Prizadeval si bo tudi za izboljšanje kadrovske slike policije ter njeno ustrezno usposobljenost in opremljenost. Posebno pozornost namerava posvetiti pregonu hujših oblik kriminalitete, organiziranega in gospodarskega kriminala.

Primera ustanovitve paravojaške enote Štajerska varda kandidat, kot je dejal, ne more komentirati, verjame pa, da policija vsa nezakonita ravnanja obravnava strokovno in zakonito. Kot prihodnji notranji minister pa pričakuje, da ga bo generalni direktor policije s primerom natančno seznanil.
Janez Janša SDS
Novice Janša glede koalicijske pogodbe: Zaustavimo norosti

Cerar za odprto in uravnoteženo zunanjo politiko

Odbor DZ za zunanjo politiko je predstavitev kandidata za zunanjega ministra Mira Cerarja ocenil kot ustrezno. Kandidat SMC je v uvodnem nastopu poudaril, da je pomembno, da ima Slovenija prijateljske odnose in odprt dialog z vsemi državami na svetu. Zavzel se je za politiko konstruktivnega sodelovanja in negovanja odnosov s sosednjimi državami.

Glede odnosov s Hrvaško je spomnil, da se sosednja država v preteklosti na nekaterih pomembnih področjih ni izkazala kot verodostojen partner. Prepričan je, da je za zaščito slovenskih interesov treba slediti pravni poti. "Pravne postopke smo že sprožili v zvezi z uveljavitvijo arbitražne razsodbe in glede terjatev Ljubljanske banke do hrvaških podjetij," je pojasnil.

Zatrdil je, da je Slovenija jedrna članica Evropske unije. Ocenil je, da je treba odnosom z ZDA posvetiti več pozornosti. Glede odnosov z Rusijo je ugotovil, da so tradicionalno dobri ter menil, da mora Slovenija še naprej aktivno pomagati državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v evroatlantske povezave.

Kandidat SMC za zunanjega ministra Miro Cerar je kot poseben izziv izpostavil slovensko predsedovanje EU v drugi polovici leta 2021 in pred tem priprava naslednjega večletnega finančnega okvirja EU, ki bo oblikovan brez Velike Britanije. | Foto: STA , Kandidat SMC za zunanjega ministra Miro Cerar je kot poseben izziv izpostavil slovensko predsedovanje EU v drugi polovici leta 2021 in pred tem priprava naslednjega večletnega finančnega okvirja EU, ki bo oblikovan brez Velike Britanije. Foto: STA ,

Aleksandra Pivec s podporo odbora za kmetijstvo

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavitev kandidatke za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec ocenil kot ustrezno. Kandidatka na predlog stranke DeSUS je pri prioritetah med drugim navedla zagotavljanje varne hrane, odziv na podnebne spremembe in pripravo na prihodnjo finančno perspektivo.

Pivčeva je med cilji ministrovanja na podlagi koalicijske pogodbe navedla povečanje samooskrbe s kakovostno hrano znanega porekla, zagotavljanje višje dodane vrednosti za slovenske pridelke in promocijo lokalno pridelane hrane, dobro obveščenost potrošnikov o izvoru živil ter korektne odnose v celotni prehranski verigi.

Veliko pozornost namerava nameniti upravljanju s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe, ter težavam zaradi staranja prebivalstva na kmetih in pogojem za mlade prevzemnike kmetij. Želi čim bolj učinkovito upravljanje z državnimi gozdovi.

Pomembno bo pripraviti podlage za črpanje evropskih sredstev v prihodnji finančni perspektivi, je poudarila in spomnila, da je osnovni razrez že narejen, da pa bodo imele države več odgovornosti pri pripravi svojih strategij, zato bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od stroke, kmetovalcev do politike.

Kodelja za moderno, učinkovitejšo in bolj vitko javno upravo

Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo v treh urah niso izčrpali vseh vprašanj, ki jih imajo za kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo. Prekinjeno nadaljujejo zvečer. V prvem delu pa so Kodelji največ vprašanj namenili s področja pogajanj s sindikati javnega sektorja.

Kodelja, ki ga v vlado predlaga LMŠ, je uvodoma pojasnil, da prihaja iz Kopra, je poročen in ima dva odrasla otroka, celotno svojo 36 let dolgo kariero pa je preživel v gospodarstvu.

Kandidat LMŠ za ministra za javno upravo Tugomir Kodelja je poudaril, da je treba javno upravo digitalizirati, da bodo lahko uporabniki takoj, na enem mestu dobili vse storitve, ki jih potrebujejo. | Foto: STA , Kandidat LMŠ za ministra za javno upravo Tugomir Kodelja je poudaril, da je treba javno upravo digitalizirati, da bodo lahko uporabniki takoj, na enem mestu dobili vse storitve, ki jih potrebujejo. Foto: STA , Pri delu ministrstva za javno upravo je kot najpomembneje izpostavil, da se gradi sodobna javna uprava, ki bo strokovno in učinkovito podprla državljane ter omogočala konkurenčni poslovni okvir. Kot je poudaril, je treba javno upravo narediti moderno, učinkovitejšo in bolj vitko, vendar ne v smislu samega zmanjševanja, saj smo primerljivi z drugimi državami članicami EU. Je pa treba po njegovih besedah narediti javno upravo bolj učinkovito. Osnova je, da "sprejemamo boljše predpise, smo razvojno naravnani, kakovostnejši in inovativnejši", je med drugim dejal Kodelja.

Marjan Šarec, intervju
Novice Bomo usodo države prepustili političnemu novincu?

Pikalo za več denarja za izobraževanje

Pristojni odbor DZ je predstavitev kandidata za ministra za izobraževanje Jerneja Pikala ocenil kot ustrezno. Kandidat je med prioritetami navedel analizo izvajanja strateških dokumentov, pripravo novih ter povečanje sredstev za izobraževanje. Odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol namerava spoštovati, ne bo pa to vprašanje prioriteta.

Da je bila Pikalova predstavitev ustrezna, je od 17 članov odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino menilo devet članov, nasprotno pa štirje.

Pikalo, ki prihaja iz ministrske kvote SD, je v predstavitvi med drugim povedal, da se mu zdi resor, ki naj bi ga prevzel, najbolj perspektiven, saj brez vlaganja v izobraževanje ni razvoja družbe. Hkrati pa ga vidi kot najbolj občutljivega, zato sprememb v njem ne namerava izvajati revolucionarno, ampak postopoma.

Glede zakona o visokem šolstvu je dejal, da je potreben in da se bo potrudil, da ga sprejmejo še v tem mandatu, a da se mora najprej seznaniti, kakšna so mnenja vseh vpletenih o tem.

Obljubil je, da namerava vse odločitve sprejemati v skladu s stroko in širšo razpravo vseh, ki so vpeti v to področje. Pri tem je ocenil, da bo potreboval dobro ekipo ter razumevanje predsednika vlade in preostalih ministrov.

Bandelli si želi, da vladna služba preraste v ministrstvo 

Odbora DZ za gospodarstvo in zadeve EU sta danes predstavitev kandidata za ministra brez listnice, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Marka Bandellija ocenila kot ustrezno. Kandidat je med prioritetami izpostavil maksimalno črpanje evropskih sredstev, želi si tudi, da vladna služba preraste v ministrstvo.

Bandelli, ki je kandidat za ministra na predlog Stranke Alenke Bratušek, je poudaril, da je treba obstoječo finančno perspektivo 2014-2020 pripeljati do konca ter pri tem počrpati največ evropskih sredstev, kar se da. Kajti, kot je dejal, tako bo lahko njegov naslednik rekel, da ceni njegovo delo.

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec je v državni zbor vložil seznam ministrov

Zaslišanja preostalih desetih ministrskih kandidatov bodo v sredo in četrtek. Predsednik posameznega delovnega telesa mora najpozneje 48 ur po zaslišanju predsedniku DZ in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo. Predsednik vlade pa lahko najpozneje v treh dneh po prejemu mnenja predlog kandidature za ministra umakne, predloži lahko tudi novo kandidaturo. Glasovanje o listi ministrskih kandidatov je sicer pričakovati prihodnji teden.

Marjan Šarec
Novice Šarca bo prva pot v tujino najverjetneje vodila v Salzburg
Ne spreglejte