SiolNET. Novice Svet
3,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarca bo prva pot v tujino najverjetneje vodila v Salzburg

3,07

termometer

Marjan Šarec
Marjan Šarec bo na svoj prvi obisk na tuje odpotoval v sosednjo Avstrijo. Foto: Reuters

Če bo nova slovenska vlada pod vodstvom Marjana Šarca v skladu z napovedmi začela delati v prihodnjih dveh tednih, bo novoizvoljeni predsednik vlade na svojo prvo pot v tujino odšel v Avstrijo. V Salzburgu bo namreč med 19. in 20. septembrom potekalo neformalno srečanje voditeljev držav EU, ki ga bo gostil avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Odhajajoči premier Miro Cerar do sredine septembra, ko bo posle predvidoma prevzela vlada Marjana Šarca, v Sloveniji ne bo gostil nobenega od tujih državnikov, prav tako ne načrtuje nobenega pomembnejšega obiska v tujini, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Marjan Šarec Novice Marjan Šarec je v državni zbor vložil seznam ministrov

Šarca bo prva pot v tujino najverjetneje vodila v Salzburg

Medtem bo novi predsednik vlade Marjan Šarec na svojo prvo pot v tujino najverjetneje odpotoval v Salzburg. V Mozartovem rojstnem mestu bo namreč med 19. in 20. septembrom neformalno srečanje predsednikov držav ali vlad držav članic EU.

Vrh v Salzburgu bo gostil avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država trenutno predseduje Svetu EU. Srečanje bo vodil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki bo skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem zastopal EU. Med glavnimi temami, o katerih se bodo na omenjenem vrhu pogovarjali evropski voditelji, bodo migracije in brexit.

Šarec je še kot kandidat za predsednika republike na novinarsko vprašanje o tem, kam bi v primeru izvolitve prvič odpotoval v tujino, odgovoril, da bi najprej odšel k francoskemu predsedniku Macronu. Šarec je še kot kandidat za predsednika republike na novinarsko vprašanje o tem, kam bi v primeru izvolitve prvič odpotoval v tujino, odgovoril, da bi najprej odšel k francoskemu predsedniku Macronu. Foto: Reuters

Piranski zaliv Novice Nemčija obrnila hrbet Sloveniji? "Po naših informacijah ni spremenila svojega stališča."

Najprej bi se srečal s francoskim predsednikom Macronom

Marjan Šarec je kot predsedniški kandidat na lanskih predsedniških volitvah na novinarsko vprašanje, kam bi se v primeru izvolitve odpravil na prvo pot v tujino, odgovoril, da bi najprej odšel k francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, ker je ta samo tri tedne mlajši od njega.

Med evropskimi voditelji, ki bodo septembra prišli na srečanje v Salzburg, bo tudi francoski predsednik. Lahko se zgodi, da bo na koncu prav Macron eden od prvih tujih državnikov, ki jih bo spoznal in s katerimi se bo srečal novi slovenski predsednik vlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin