SiolNET. Novice Slovenija
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na svet prijokal strokovno podkovan Vodnik za bodoče starše

0,01

termometer

Zavarovalnica Triglav in UKC Ljubljana sta na klepetu s strokovnjaki in znanimi mladimi starši predstavila Vodnik za bodoče starše.

zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju z Ginekološko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v Triglav Labu na prav poseben način napovedala izid novega Vodnika za bodoče starše: Mami! Oči!.

Kot se ob rojstvu otroka o številnih zadevah sprašujejo mladi starši, so se tudi na omenjenem dogodku veliko spraševali: o treh najpogostejših zmotah v nosečnosti, o porodu in o življenju z novim družinskim članom. Z novim vodnikom in dogodkom so želeli pokazati, da so najzanesljivejši vir odgovorov na vprašanja staršev strokovnjaki iz porodnišnic.

Na dogodku je priročnik Mami! Oči!, ki je prav tako rezultat sodelovanja med Zavarovalnico Triglav in UKC Ljubljana, predstavila izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, urednica in recenzentka vodnika: "Udeleženci Šole za starše so večkrat izrazili željo, da bi na predavanjih dobili tudi pisne izročke, zato smo se odločili, da pripravimo knjižico z najpomembnejšimi informacijami in nasveti."

Nataša Tul Mandić Nataša Tul Mandić

Vodnik je rezultat bogatega znanja in izkušenj 19 priznanih strokovnjakov, predavateljev v Šoli za starše, zaposlenih v porodnišnici Ginekološke klinike UKC Ljubljana. 64 strani je razdeljenih v 19 poglavij z vsebinami, o katerih redno predavajo v šolah za starše, in še nekaj dodatnimi ter ga bodo uporabljali tudi kot učni pripomoček v Šoli za starše.

Vodnik za bodoče starše Vodnik za bodoče starše

Vsa poglavja so zasnovana tako, da staršem dajejo praktične napotke ter odgovore na pogosta vprašanja in teme, za katere strokovnjaki na podlagi dolgoletnih opažanj ugotavljajo, da jih starši najbolj potrebujejo. Besedila dopolnjujejo simpatične ilustracije Zofije Vrečko, ki nazorno prikazujejo nekatere pomembne nasvete, in strani za zapiske. Udeleženci dogodka so prejeli natisnjen izvod Vodnika za bodoče starše: Mami! Oči!, ki je sicer nastal v produkciji agencije PM, poslovni mediji, od jutri pa bo za naročilo ali prenos na voljo tudi na portalu Vse bo v redu.

Pogovor med strokovnjaki in mladimi starši

zavarovalnica Triglav

Ker je poleg strokovne literature vedno lahko zelo pomirjujoč pogovor s strokovnjaki v živo in je zanimivo slišati tudi izkušnje drugih staršev, je v okviru omenjenega dogodka potekal tudi pogovor, ki so ga naslovili Vse, kar ste želeli vprašati ob rojstvu otroka, pa (še) niste. Svoje odgovore na pogosta vprašanja ob rojstvu otroka so delili izkušeni strokovnjaki ter zanimivi mladi in bodoči starši:

  • izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, urednica in recenzentka Vodnika za bodoče starše,
  • Brigita Grum, dipl. m. s., IBCLC, ena od avtorjev vodnika in dolgoletna predavateljica v Šoli za starše,
  • Gordana Njenjić, mag. zdr. neg., dipl. m. s., babica, ena od avtorjev vodnika in dolgoletna predavateljica v Šoli za starše,
  • mlada mamica Mina Lavtižar, partnerica skakalca Petra Prevca, ki je nekaj svojih misli sporočila v videu,
  • blogerka in mamica dveh malčkov Lara Koren Nastran (@romeo_julija_co) ter njen partner Jaka Nastran, ki sta na dogodek prišla s svojim drugorojencem Tristanom,
  • Boštjan Sukič in njegova partnerica Ada Cajnko, starša v pričakovanju.

Dogodek je povezoval smučarski skakalec Jernej Damjan, ki se že nekaj časa dobro znajde v očetovski vlogi.

Na kratko o treh zmotah

zavarovalnica Triglav

Bodočim in mladim staršem v občinstvu so gostje predstavili realen pogled na teme, ki se odpirajo ob rojstvu otroka in o katerih se je pomembno odkrito pogovarjati ter dobiti preverjene informacije. Pogovor med strokovnjaki in mladimi starši se je namreč sukal okrog treh najpogostejših zmot, ki jih pri delu s starši ugotavlja ena od avtoric vodnika in predavateljica v Šoli za starše Ginekološke klinike UKC Ljubljana Vesna Fabjan Vodušek. Te zmote so: nosečnost je nekaj čudovitega, porod je svojevrstna ekstaza ter dojenje je nekaj najbolj preprostega in nebolečega na svetu.

Jernej Damjan Jernej Damjan

Da nosečnost ni vedno samo čudovita, sta potrdila starša v pričakovanju Boštjan Sukič in Ada Cajnko. "V nosečnost spada cela paleta čustev, ne samo sreča in nežnost, ampak včasih tudi tesnoba in strah," je priznala Ada, ki bo mamica prvič.

Boštjan Sukič in Ada Cajnko Boštjan Sukič in Ada Cajnko

V pogovoru so udeleženci debate tudi potrdili, da porod ni ekstatična izkušnja in da ne prinese le veselih občutkov. Mlada mamica Mina Lavtižar je povedala, da ni imela strahov in da se je v otroka takoj zaljubila. "Presenetila sem se le, ker sem mislila, da se bom takoj, ko bom dobila otroka v roke, zjokala od sreče, pa se nisem."

Mina Lavtižar Mina Lavtižar

A Nataša Tul Mandić je pojasnila, da ni vedno tako, obdobje po porodu je za marsikatero mamico lahko napolnjeno s čustveno krizo, brezvoljnostjo in tesnobo: "Poporodna otožnost je normalna, dogaja se zaradi fizioloških sprememb in dodatnih obremenitev, ki se nenadoma pojavijo, zato je lažje, če so mamice na to pripravljene."

Da ni preprosto, je tako o dojenju potrdila gostja Lara Koren Nastran: "Počutila sem se nesposobno, saj pri prvem porodu nisem takoj imela mleka. Dojenčica se je med dojenjem jezila, jaz sem zraven jokala in na koncu sem ji dala stekleničko, v katero se je takoj zaljubila. Pri drugem otroku je izkušnja čisto drugačna, ta bi se dojil ves čas."

Lara Koren Nastran in Jaka Nastran Lara Koren Nastran in Jaka Nastran

S pogovorom so pokazali, da ob rojstvu otroka nič ni povsem predvidljivo ter da je izkušnja vsakega starša drugačna in unikatna. Te misli je v videu dopolnil tudi smučarski skakalec Peter Prevc: "Čeprav sem v vlogi očka šele nekaj mesecev in mladim staršem ne morem še kaj veliko svetovati, mislim, da se je predvsem treba prepustiti dogodkom in v njih uživati." Ko ne gre vse tako, kot starši pričakujejo, pa lahko pomaga nasvet strokovnjakov ali nov Vodnik za bodoče starše.

Barbara Smolnikar Barbara Smolnikar

O skrbeh bodočih in mladih staršev ter zanesljivih virih informacij, ki lahko pri tem pomagajo, lahko preberete tudi v članku z naslovom Pravi odgovori na skrbi bodočih in mladih staršev na portalu Vse bo v redu.

Naročnik oglasnega sporočila je Zavarovalnica Triglav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin