Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
13.13

Osveženo pred

3 dni, 12 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Natisni članek

oškodovanci zemljišča Trenta sodišče Franci Matoz Janez Janša Janez Janša

Torek, 22. 10. 2024, 13.13

3 dni, 12 ur

Na sojenju v zadevi Trenta tokrat spet le prebirali listinske dokaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
Janez Janša | Janša je pri Imosu leta 2005 kupil stanovanje v Ljubljani, ki ga je financiral tako, da je zanj ponudil enosobno stanovanje, znesek drugega obroka pa naj bi družba Janši podarila prek navideznega posla z dobrih 15 tisoč kvadratnih metrov velikim zemljiščem in staro kmetijo v Trenti. | Foto Gregor Mlakar/STA

Janša je pri Imosu leta 2005 kupil stanovanje v Ljubljani, ki ga je financiral tako, da je zanj ponudil enosobno stanovanje, znesek drugega obroka pa naj bi družba Janši podarila prek navideznega posla z dobrih 15 tisoč kvadratnih metrov velikim zemljiščem in staro kmetijo v Trenti.

Foto: Gregor Mlakar/STA

V odsotnosti prvaka SDS Janeza Janše, ki se je opravičil zaradi seje državnega zbora, so na današnjem nadaljevanju sojenja njemu in soobtoženima, nekdanjima direktorjema Eurogradenj in Imosa Klemnu Gantarju in Branku Kastelicu, zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti na celjskem sodišču zgolj prebirali listinske dokaze.

Janša je sodišče pravočasno obvestil, da se današnjega naroka ne bo mogel udeležiti zaradi službene zadržanosti, skupaj z zagovornikom Francijem Matozom pa sta se strinjala, da tokratni narok, ki je bil predviden za branje listin, opravijo v njegovi odsotnosti. Ker tudi nihče od drugih vključenih v postopek ni imel zadržkov glede tega, je sodni senat pod vodstvom sodnice Cvetke Posilovič temu predlogu ugodil in obravnavo tudi izpeljal.

Bolj zanimivo bo predvidoma na naslednjem naroku, ko med pričami pričakujejo nekdanjega direktorja Imosa Mitjo Majnika. Njega je sodišče želelo zaslišati že prejšnji teden, a je pričanje še treh prič pred njim trajalo ves delovni dan sodišča, tako da so ga po nekaj urah čakanja napotili domov.

Šlo naj bi za navidezen posel

Specializirano državno tožilstvo nekdanjemu direktorju Imosa Branku Kastelicu očita kaznivo dejanje zlorabe na škodo podjetja Imos, Gantarju in Janši pa pomoč pri omenjenem dejanju. Janša je namreč pri Imosu leta 2005 kupil stanovanje v Ljubljani, ki ga je financiral tako, da je zanj ponudil enosobno stanovanje, znesek drugega obroka pa naj bi družba Janši podarila prek navideznega posla z dobrih 15 tisoč kvadratnih metrov velikim zemljiščem in staro kmetijo v Trenti.

Ker so nepremičnine del Triglavskega narodnega parka in je na njem dovoljena le nadomestna gradnja stare kmetije, je tožilstvo prepričano, da je Imos, ki je Janševe nepremičnine kupil posredno, prek družbe Eurogradnje, te precej preplačal. Takratni direktor Imosa naj bi svoje podjetje oškodoval za okoli 110 tisoč evrov, Janša in Gantar pa naj bi mu pri tem pomagala.

Sodišče
Novice Na sojenju v zadevi Trenta tokrat brali listinske dokaze
Janez Janša
Novice Na sojenju v zadevi Trenta zaslišanje prvih prič
Janez Janša
Novice Začelo se je sojenje Janezu Janši v zadevi Trenta #video
Janez Janša
Novice Necenzurirano: V zadevi Trenta izločili za Janšo obremenilne dokaze
Ne spreglejte