SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na slovensko-italijanski meji začele delovati mešane policijske patrulje #video

0,13

termometer

Na podlagi sporazuma o čezmejnem policijskem sodelovanju, sklenjenega med slovensko in italijansko vlado, so danes začele delovati mešane policijske patrulje. Mešane patrulje bodo predvidoma do 30. septembra delo opravljale na zeleni meji in na območjih nekdanjih mejnih prehodov, kar pa ne bo vplivalo na potnike.

Matteo Salvini Novice Salvini: Slovenija in Italija bosta 1. julija začeli skupne mejne patrulje

Skupne policijske patrulje omogočajo lažje operativno sodelovanje, boljšo koordinacijo dela, znatno hitrejšo reakcijo pri zasledovanju pobeglih oseb in vozil ter njihovem prijetju, pa tudi istočasno pokrivanje državne meje v obeh državah, je na današnji predstavitvi na nekdanjem mejnem prehodu Lipica povedal Viljem Toškan s PU Koper.

Štiri mešane patrulje na teden

"Mešane patrulje na notranjih schengenskih mejah predstavljajo obliko tesnejšega policijskega sodelovanja med državama. Nikakor ne gre za vzpostavitev ponovnega začasnega mejnega nadzora," je na današnji predstavitvi povedal Marjan Štubljar z generalne policijske uprave.

Mešane patrulje bodo delovale v desetkilometrskem pasu ob državni meji z Italijo na območju Policijske uprave (PU) Koper, enkrat tedensko pa na območju PU Nova Gorica. Izvajali bodo po štiri mešane patrulje na teden, od tega praviloma tri na slovenski in eno na italijanski strani.

Slovensko-Italijanska policija Foto: STA

Gostujoči policisti se bodo vedno pridružili domači patruljni enoti, vodja patrulje pa bo vedno policist države, na ozemlju katere se izvaja patrulja. Sodelujoči policisti se bodo med seboj pogovarjali v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

Pretekli teden so v prostorih policijske šole v Trstu izvedli skupno usposabljanje policistov, ki so predvideni za delo v mešanih patruljah. Obravnavali so veljavno zakonodajo v tuji državi, pooblastila policistov in predvidene operativne metode delovanja. Gostujočim policistom je dovoljena uporaba orožja le v primeru samoobrambe.

Za poglobitev sodelovanja in krepitev zaupanja

Pomemben del skupnega dela so tudi izmenjava strokovnih izkušenj, poglobitev sodelovanja, krepitev zaupanja in spoznavanje območja. Po mnenju policije bo delo mešanih patrulj zmanjševalo privlačnost nezakonitih poti, posledično pa tudi obseg migracij v regiji.

Slovenska policija je takšne oblike dela izvajala že z Avstrijo in Madžarsko, Italija pa ima že vzpostavljene mešane patrulje z Avstrijo, Švico in Francijo.

Slovensko-Italijanska policija Foto: STA

Do 29. junija je slovenska policija obravnavala 5.306 ilegalnih prehodov državne meje (leta 2018 3612). Italijanski varnostni organi so v tem obdobju slovenskim vrnili 146 tujcev (v enakem obdobju lani 158), med njimi največ državljanov Afganistana, Alžirije in Pakistana.

Na območju PU Koper so medtem do 27. junija na meji s Hrvaško obravnavali 1.827 oseb zaradi nezakonitega prehoda meje, v enakem lanskem obdobju pa 1.437. Večina tujcev je bila namenjena v Italijo, kamor so skušali priti tako peš kot z različnimi prevoznimi sredstvi.

Matteo Salvini Novice Salvini ne izključuje fizičnih preprek na slovensko-italijanski meji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin