SiolNET. Novice Slovenija
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Salvini ne izključuje fizičnih preprek na slovensko-italijanski meji

0,40

termometer

Matteo Salvini
Italijanski notranji minister ne izključuje postavitve fizičnih ovir za preprečevanje nezakonitih prehodov meje na italijansko-slovenski meji. Foto: Reuters

Če mešane patrulje, ki bodo začele delovati prvega julija, ne bodo preprečile nezakonitih prehodov meje, bo Italija na meji s Slovenijo postavila fizične ovire, je napovedal italijanski notranji minister Matteo Salvini.

"V Furlaniji - Julijski krajini (FJK) migranti peš prečkajo mejo. S prvim julijem bodo začele delovati mešane patrulje slovenskih in italijanskih policistov. Če ne bodo zadostovale, bomo na mejo postavili zaščitne ovire, saj meje obstajajo zato, ker imajo smisel," je v četrtek zvečer v Trevigliu dejal italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je tudi vodja skrajno desne Lige.

Matteo Salvini Novice Salvini: Slovenija in Italija bosta 1. julija začeli skupne mejne patrulje

Salvini omenil možnost postavitve tehničnih ovir

"Toliko naših dedov je dalo življenje na reki Piavi, da je tujci ne bi prečkali. Danes pa jih celo sami hodimo iskat z ladjami. Naj vstopi tisti, ki ima pravico vstopiti. Morda bo moral zaradi tega kakšen naš fant za nekaj mesecev v vojsko," je še dejal Salvini. Italijanski notranji minister je možnost uvedbe nadzora na schengenski meji in postavitve ovir na meji, če se bo izkazalo, da mešane patrulje s Slovenijo ne bodo uspešne pri preprečevanju nezakonitih prehodov, sicer omenjal že v preteklih dneh.

Goriški župan Rodolfo Ziberna je v odzivu dejal, da ima Salvini prav in da je potreben dodaten nadzor na meji. "Nočemo pa novih zidov, saj si tisti, ki je živel z železno zaveso, ki je prepolovila mesto, tega ne more želeti," je izjavil v četrtek. Salvinijevo idejo je kritizirala tudi senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc. "Potem ko smo si močno prizadevali za padec zidov v Evropi, bi zdaj gradili nove," je dejala Rojčeva.

evri Novice Slovenija in Italija razkrili obsežno utajo davkov: zasegli 84 milijonov evrov

Na meji z Italijo bi spet lahko prišlo do uvedbe sistematičnega nadzora

Zdi se ji, da nekateri Slovenijo jemljejo kot sivo cono, in ne kot polnopravno članico EU. "Nima smisla govoriti o prosti trgovini, čezmejnem sodelovanju, skupnih projektih med Gorico in Novo Gorico, potem pa razmišljati o izključitvi območja Slovenije in posledično Hrvaške iz Evrope," je dejala.

Rojčeva verjame, da se je problema treba lotiti na evropski ravni, kjer bi bilo treba pokazati voljo za spremembo dublinske uredbe. "To bo prvi izziv nove Evropske komisije, " je prepričana. Predsednik FJK Massimiliano Fedriga, ki je član Salvinijeve Lige, je medtem ocenil, da bi lahko na slovensko-italijanski meji spet prišlo do uvedbe sistematičnega nadzora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin