Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
16.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

srečanje Ljubljana begunci

Torek, 20. 6. 2017, 16.35

6 let, 6 mesecev

Na Prešernovem trgu srečanje prosilcev za mednarodno zaščito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Prireditev Med nami in z nami na Prešernovem trgu v Ljubljani | Foto STA

Foto: STA

Ob svetovnem dnevu beguncev na Prešernovem trgu poteka osrednja prireditev Med nami in z nami v organizaciji Inštituta za afriške študije, društva Odnos in zavoda Cene Štupar. Dogodek je po navedbah organizatorjev namenjen srečanju in soustvarjanju vključujoče družbe ter talentov prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev.

Udeležence je najprej nagovorila direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij Katarina Bervar Sternad. Kot je dejala, je v svetu zaradi nasilja in preganjanja razseljenih 65,5 milijonov ljudi.

"Pred našimi očmi potekajo številni krvavi oboroženi spopadi, pa tudi brezobzirni napadi na svoboščine in pravice ljudi v državah, kjer ni vojne," je dejala. Dodala je, da so begunci ujeti v teh vojnah in niso teroristi. Ravno nasprotno, begunci so po njenih besedah največkrat žrtve terorizma. Prireditev Med nami in z nami na Prešernovem trgu v Ljubljani | Foto: STA , Foto: STA , V nadaljevanju je Bervar Sternadova izpostavila opozorila nevladnih organizacij, da je za širjenje nestrpnosti odgovorna država, ki mora s strpno razpravo učinkovito preprečevati in sankcionirati vse pojave sovražnega govora, tudi v svojih najvišjih strukturah.

Nevladne organizacije se po njenih besedah zavzemajo za sprejem ukrepov, ki bi povečali varnost pred terorizmom, a ne bi posegali v pravice beguncev do varnih in zakonitih poti in do učinkovite zaščite.

Prireditev Med nami in z nami na Prešernovem trgu v Ljubljani | Foto: STA , Foto: STA , "Vsaka država mora kot odgovorna članica mednarodne skupnosti prevzeti skrb in odgovornost za razmere v svetu," je med drugim dejala.

Na osnovni šoli Livada več kot 90 odstotkov učencev iz neslovenskih družin

Lep primer uspešnega vključevanja begunskih otrok v slovenski izobraževalni proces je ljubljanska osnovna šola Livada. Njen ravnatelj Goran Popović je pojasnil, da šolo obiskuje 300 učencev, več kot 90 odstotkov jih prihaja iz neslovenskih družin. "Na šoli se nahajajo učenci iz 28 različnih držav sveta, sliši se 18 različnih jezikov. Kljub verskim, kulturnim in socialnim razlikam se vsi skupaj zelo dobro razumemo, spoštujemo in živimo enkratno v sožitju z vsemi," je zatrdil Popović.

Prireditev Med nami in z nami na Prešernovem trgu v Ljubljani | Foto: STA , Foto: STA , Dobrodošlico zbranim maloštevilnim beguncem na Prešernovem trgu sta izrekla tudi Franci Jazbec iz Društva za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur Odnos ter direktor Inštituta za afriške študije Eyachew Tefera.

Prvi je predstavil aktivnosti nevladne organizacije, ki z raznoraznimi dejavnostmi pomaga beguncem. Tefera pa jim je dejal, da so lahko srečni, da so v Sloveniji, kajti veliko jih je umrlo na poti. "V raznolikosti je moč, danes gledamo naprej," je dodal in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri dogodkih ob svetovnem dnevu beguncev.

Prireditev Med nami in z nami na Prešernovem trgu v Ljubljani | Foto: STA , Foto: STA , Na celodnevni prireditvi predstavljajo tudi glasbo in plese tujih držav, na koncu pa bo sledil še "odprti oder za dialog". Hkrati bodo danes zaključili festival migrantskega filma, ki ga je organizirala Slovenska filantropija.

Ne spreglejte