Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
14.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

javni uslužbenci policija

Četrtek, 22. 5. 2014, 14.03

6 let, 7 mesecev

Na policiji še vedno dela 115 "upokojenih" javnih uslužbencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi varčevalnih ukrepov se je v zadnjih dveh letih prisilno upokojilo 446 javnih uslužbencev, 149 pa je takih, ki kljub izpolnjenim pogojem še vedno opravljajo svoje delo. Največ na policiji.

Med varčevalnimi ukrepi, ki so z Zakonom za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) v veljavo stopili pred dvema letoma, je tudi zmanjševanje števila javnih uslužbencev s tako imenovanim prisilnim upokojevanjem. 149 nepogrešljivih javnih uslužbencev Javnim uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, morajo tako prekiniti pogodbo o zaposlitvi. Na podlagi tega določila, se je od uveljavitve zakona v dveh letih upokojilo 446 javnih uslužbencev. Med njimi tudi nekdanji zunanji minister, nazadnje generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel, ki zaradi prisilne upokojitve zahteva 20 tisoč evrov odškodnine.

Dejansko število upokojencev bi bilo višje, če ZUJF ne bi upošteval izjeme, da so nekateri uslužbenci kljub starosti na delovnem mestu nepogrešljivi in bi bil brez njih delovni proces moten. Takšnih je trenutno 149 javnih uslužbencev, ki imajo sklenjen sporazum o nadaljevanju delovnega razmerja.

Na delu 47 "upokojenih" policistov Največ takih uslužbencev je na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so pogodbo o zaposlitvi podaljšali 123 uslužbencem. Kar 115 jih je zaposlenih na policiji, med njimi 47 policistov, je razvidno iz podatkov, ki so nam jih posredovali.

Od trenutno 8290 zaposlenih na policiji jih bo letos še 126 izpolnilo pogoje za upokojitev oziroma jim bo potekel dogovor za podaljšanje pogodbe o zaposlitvi, so nam sporočili s policije. Z nekaterimi se že dogovarjajo za podaljšanje delovnega razmerja, saj bi sicer nastala večja škoda pri izvajanju nalog na določenih delovnih mestih, so zapisali. Kakšna bi bila škoda, niso navedli. Koliko možnosti imajo mladi policisti Za komentar smo prosili tudi ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta, a smo dobili le odgovor iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu, kjer navajajo, da se je "število zaposlenih na policiji v zadnjih nekaj letih že toliko zmanjšalo, da bi bil lahko v primeru dodatnih upokojitev moten normalen delovni proces". Januarja letos je bilo na policiji zaposlenih 8292 uslužbencev, kar je 1169 manj kot leta 2008.

Ob tem na policiji in na ministrstvu navajajo, da to ne pomeni, da mladi policisti ne dobijo priložnosti za delo. Da nadomestijo kadrovski izpad zaradi prenehanja delovnega razmerja po ZUJF, v okviru dovoljenega kadrovskega načrta za določen čas zaposlujejo tudi nove policiste, ti pa trenutno izvajajo varovanje schengenske meje.

Ne spreglejte