Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2019,
7.01

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

7

Natisni članek

kopanje voda Koper Žusterna

Ponedeljek, 5. 8. 2019, 7.01

4 leta, 8 mesecev

V Žusterni še naprej plapola rdeča zastava, številni kopalci opozoril ne upoštevajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

7

Agencija RS za okolje (Arso) po petkovem zaprtju plaže pri Žusterni v Kopru zaradi fekalnega onesnaženja še naprej odsvetuje kopanje v morju na kopališčih Žusterna in Mandrač Molet. Da voda še vsaj do srede ne bo primerna za kopanje, so poudarili tudi na Mestni občini Koper. Po informacijah Planet TV številni kopalci opozorila pred bakterijami, ki povzročajo drisko in bruhanje, ignorirajo oziroma jih ne upoštevajo.

cesta Žusterna
Novice Arso še vedno odsvetuje kopanje na območju Žusterne

Onesnaženje je najverjetneje povzročilo iztekanje fekalnih voda med čiščenjem kanalizacijskega jaška. Po navedbah občine je takrat prišlo do izpusta fekalnih voda v hudournik, ki se nato izliva v morje. Kot pravijo, je šlo za manjšo količino, a so kljub temu na kopališčih pri Žusterni izobesili rdečo zastavo, Arso in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa vse od petka odsvetujeta kopanje.

Danes | Foto:

Arso je na svojih straneh objavil rezultate izrednega monitoringa, ki so ga izvajali v petek in soboto. Meritve so pokazale, da je bilo onesnaženje z E. coli pri izlivu hudournika v morje v soboto že manjše kot v petek, medtem pa so zrasle vrednosti v otroškem bazenu v kopališčih Žusterna in Mandrač Molet.

cesta Žusterna
Novice Fekalije v vodi, s plaže pri Žusterni pregnali kopalce

Kopališče ostaja zaprto, nekateri kopalci se na opozorila požvižgajo

Z Mestne občine Koper so sporočili, da voda še vsaj do srede ne bo primerna za kopanje. Ker je ob sanaciji jaška, ki ga je zamašil večji tekstilni predmet, prišlo le do manjšega izlitja odpadnih voda, rezultati analize vzorcev kažejo na možnost drugih virov onesnaženja: "Vse dokler pristojne službe ne bodo preverile in odstranile vseh morebitnih drugih virov onesnaženja ter dokler rezultati analiz kopalne vode ne bodo ustrezni, bo nad plažo v Žusterni ostala izobešena rdeča zastava."

Voda na plaži v Žusterni (še) ni primerna za kopanje. | Foto: STA , Voda na plaži v Žusterni (še) ni primerna za kopanje. Foto: STA ,

Po informacijah Planet TV se sicer številni kopalci na opozorila glede bakterij, ki povzročajo drisko in bruhanje, požvižgajo oziroma jih ne upoštevajo. Na občini medtem pravijo, da pristojne službe trenutno preverjajo, ali je bila fekalna kanalizacija na omenjenem območju v preteklosti ustrezno vzdrževana oziroma ali je prišlo tudi do še neugotovljenih poškodb na infrastrukturi. O rezultatih bodo na občini poročali takoj, ko bo preverjanje končano.

O nedovoljenih posegih v mestno infrastrukturo bodo obveščali organe pregona

Zavod za šport Mestne občine Koper bo Kopališče Žusterna spet odprl šele, ko bodo kopalne vode popolnoma varne za uporabnike. Prav tako bodo na pobudo občine do konca poletja na kopališču izvajali trajno spremljanje kakovosti vode. Ob tem na občini ugotavljajo, da se je v zadnjem času povečalo število nedovoljenih posegov v mestno infrastrukturo.

Med drugim so pristojne službe večkrat zaznale, da so šobe za zalivanje zelenic obrnjene v napačno smer, zraven praznega koša za smeti so odpadki, ki so malomarno odvrženi na tla, pojavljajo pa se tudi zamašeni kanalizacijski jaški. Pristojne službe bodo o vseh morebitnih nedovoljenih posegih v mestno infrastrukturo dosledno obveščale organe pregona.

Ne spreglejte