SiolNET. Novice Slovenija
1,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na medicinski fakulteti do cepiva proti novemu koronavirusu prišli tudi nekateri, ki tam niso zaposleni

1,55

termometer

Cepljenje covid-19 |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Na ljubljanski medicinski fakulteti je po cepljenju zaposlenih ostalo nekaj odmerkov, ki so jih prejele tudi druge osebe, domnevno svojci nekaterih zdravnikov. O cepljenju najstarejših svojcev zaposlenih sicer razmišljajo na ljubljanskem onkološkem inštitutu in v kliničnem centru. Cepilna mesta so medtem obiskali zdravstveni inšpektorji.

Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani so za STA pojasnili, da so prejeli 200 odmerkov cepiva za zaposlene, ki opravljajo delo za strokovno-zdravstveno dejavnost, in tudi organizirali cepljenje, piše STA.

Del cepiva je bil namenjen zaposlenim, ki opravljajo delo za strokovno-zdravstveno dejavnost, preostali del pa predstojnikom enot in zaposlenim, ki so na delovnem mestu bolj izpostavljeni okužbi. Ob tem so na fakulteti zagotovili, da so cepljenje organizirali izključno za zaposlene na fakulteti.

Konec prejšnjega tedna pa je STA prejela anonimno pismo, v katerem je avtor opozarjal, da so na ljubljanski medicinski fakulteti s cepivom proti novemu koronavirusu cepili tudi družinske člane nekaterih zdravnikov.

Na fakulteti so za STA potrdili, da so jih nekateri zaposleni neformalno seznanili s tem, da naj bi po izvedenem cepljenju ostalo nekaj odmerkov cepiva. "Ker je poraba cepiva vezana na zelo kratek rok in je bilo torej cepivo treba porabiti, naj bi izvajalec cepljenja ponudil možnost cepljenja s preostalimi odmerki tudi drugim osebam, ki so se želele cepiti," so pojasnili, piše STA.

"Smotrno je, da cepivo v celoti porabimo in ga ne zavržemo"

Cepljenje je na medicinski fakulteti izvedel Zdravstveni dom Ljubljana, kjer so za STA navedli, da opravijo cepljenje tistih zdravstvenih delavcev in sodelavcev, ki jih institucija, ki cepljenje v mobilni enoti naroči, uvrsti na seznam.

"Pri tem lahko seveda pride do izpada posameznikov, na primer iz razloga bolezni, in v tem primeru je naloga organizatorja oz. institucije, kjer se cepljenje izvaja, da pozove nove kandidate oz. nadomesti izpad," so zapisali. Glede na specifike cepiva je smotrna racionalnost, da cepivo v celoti porabijo in ga ne zavržejo.

Na medicinski fakulteti so sicer navedli, da nimajo podatkov, kdo se je cepil poleg njihovih zaposlenih, piše STA.

Cepljenje covid-19 Novice Kako se na cepljenje prijavijo tisti, ki niso v rizični skupini?

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana nameravajo, če jim bo ostalo kaj cepiva, ki bi ga sicer morali ob strogih pravilih glede hranjenja zavreči, cepljenje v teh dneh omogočili tudi svojcem zaposlenih. Kot je pojasnila strokovna direktorica Irena Oblak, bodo to storili le v primeru družinskih članov, ki so starejši od 80 oz. 70 let.

"Najslabše bi bilo, če bi cepivo metali stran"

"Seveda upamo, da bomo lahko celotno cepivo porabili za zaposlene. A če bi se zgodilo, da to ne bo mogoče, vemo, kdo je pripravljen takoj priti na cepljenje. Najslabše bi bilo, če bi cepivo metali stran," je odločitev inštituta za Dnevnik pojasnila Oblakova. Ko je cepivo pripravljeno, ga je namreč treba porabiti v šestih urah. Usmeritve ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede porabe preostanka cepiva za zdaj sicer niso dobili.

O možnosti cepljenja sorodnikov zaposlenih so povprašali zdravstveno inšpekcijo, ki je ta teden na onkološkem inštitutu opravila nadzor in pri dozdajšnjem cepljenju po besedah Oblakove ni ugotovila nepravilnosti. Na vprašanje, kaj naj storijo, če bi kdo od zaposlenih cepljenje odpovedal, so ji odgovorili, naj upoštevajo usmeritve o prednostnih skupinah. "Nihče ni sporočil, da svojcev zaposlenih ne smemo cepiti, zavreči cepivo pa bi bilo strokovno sporno," je dejala za Dnevnik.

Cepljenje covid-19 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Da so več cepilnih mest obiskali zdravstveni inšpektorji, je na četrtkovi vladni novinarski konferenci potrdila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Povedala je, da so nad ugotovitvami presenečeni, ker pa nadzor še ni končan, več podrobnosti ni mogla razkriti.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da zdravstvena inšpekcija tovrstne navedbe preverja po vsej Sloveniji in v primeru kršitev ukrepa. "Je tudi naslov za prijave. Strategija cepljenja z določenimi prioritetnimi skupinami v skladu s smernicami EU je bila sprejeta 3. decembra 2020 in velja za vse izvajalce cepljenja," je dodal, piše STA.

Janez Janša Novice Janša in Krek predstavila strategijo cepljenja #video

O cepljenju svojcev zaposlenih so razmišljali tudi v UKC Ljubljana, o čemer so poročali tako Dnevnik kot Finance. Kot so pojasnili v osrednji slovenski bolnišnici, so na pobudo zaposlenih zbrali okvirne podatke glede zanimanja za cepljenje sorodnikov, ki bi se lahko v času, ko pridejo glede na svojo ogroženost oz. poklic na vrsto, namesto pri družinskih zdravnikih cepili na delujočih cepilnih mestih v UKC Ljubljana. Po oceni UKC bi lahko na takšen način s cepljenjem po 500 oseb dnevno razbremenili družinske zdravnike.

Pobudo so posredovali tudi na NIJZ. "Mnenje NIJZ je, da imajo v trenutni situaciji, ko je količina cepiva zelo omejena, prednost pri cepljenju zdravstveni delavci in sodelavci ter starostniki, stari 80 let in več. UKC Ljubljana razpolaga z vso potrebno infrastrukturo in strokovnimi kadri ter logistično podporo za uspešno izvajanje cepljenja. Vendar organiziranega cepljenja družinskih članov še nismo začeli in ga niti ne načrtujemo, dokler ne dobimo tovrstnih navodil in ustrezne namenske kvote cepiva," so v UKC zapisali na spletni strani, še piše STA.

cepljenje Novice Nova pošiljka cepiva je tu: začenja se cepljenje starejših #foto #video Spletni pogovor Novice Strokovnjaki rešitev za ustavitev epidemije vidijo v široko dostopnem cepivu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin