Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 1. 2021,
12.43

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

8

Natisni članek

cepljenje Koronavirus

Torek, 12. 1. 2021, 12.43

3 leta, 3 mesece

Nova pošiljka cepiva je tu: začenja se cepljenje starejših #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

8

Po Sloveniji se ob prejemu nove pošiljke cepiva proti koronavirusu skladno z nacionalno strategijo začenja cepljenje starejših zunaj domov za starejše. V Zdravstvenem domu Novo mesto bodo cepljenje začeli že danes, v Slovenj Gradcu predvidoma v sredo, v Novi Gorici v četrtek. Interesa je več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo.

Najprej so na vrsti za cepljenje proti koronavirusu osebe, starejše od 80 let, ki so pri svojih osebnih zdravnikih izrazile interes za cepljenje. Nekateri zdravstveni domovi tiste, ki ustrezajo kriterijem za cepljenje, kličejo tudi sami, da jih opozorijo na možnost cepljenja, navaja STA.

Fotogalerija
1 / 63

V Novem mestu pričakujejo od 300 do 400 odmerkov

V Zdravstvenem domu Novo mesto bodo starejše od 80 let začeli cepiti danes. V današnji pošiljki cepiva pričakujejo od 300 do 400 odmerkov, direktorica Alenka Simonič pa je zanimanje starejših za cepljenje za STA ocenila kot dobro.

Infekcijska klinika
Novice V ponedeljek potrdili 1.860 novih okužb #video

Cepili bodo po seznamih, sestavljenih po podatkih, ki so jih posredovali osebni zdravniki. Vse starejše, ki so se prijavili za cepljenje, o tem obveščajo telefonsko. Cepili jih bodo na skupni točki v prostorih Zdravstvenega doma Novo mesto, ločeno od drugih oddelkov oz. v tamkajšnji telovadnici fizioterapije. Cepili bosta dve zdravstveni ekipi. Če bo zanimanje za cepljenje preseglo razpoložljive odmerke cepiva, bo treba počakati na nove odmerke oz. da jih bo zagotovila država, je še dejala Simoničeva, še navaja STA.

Tudi v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor bodo starejše začeli cepiti danes. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus je za STA povedal, da imajo na seznamu za cepljenje okoli 15.000 občanov, od tega se jih je prek spletne aplikacije do ponedeljka prijavilo še 3952. Največ prijavljenih pa je starejših od 60 let. Prve s seznama bodo začeli cepiti danes ob 17. uri, prejeli pa so 895 odmerkov cepiva. Na vrsti bodo najprej starejši od 80 let. Za cepljenje zdravstvenih delavcev pa imajo v mariborskem zdravstvenem domu na voljo 300 odmerkov, je še dejal Jus.

Na Koroškem je interes za cepljenje velik

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec danes pričakujejo 160 odmerkov cepiva, ki bo prav tako večinoma namenjeno cepljenju starejših od 80 let. Te bodo začeli cepiti predvidoma v sredo dopoldne. "Interes za cepljenje je zelo velik, ne le med starejšimi in bolniki s kroničnimi boleznimi, ampak tudi med mlajšimi odraslimi," je za STA povedala direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot. So pa predvidene količine dobavljenega cepiva precej nižje od izraženega interesa, je dodala.

Cepljenje v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Cepljenje v Ljubljani Foto: Ana Kovač

Za zbiranje interesa za cepljenje so objavili posebno telefonsko številko in elektronski naslov, tako da imajo vse prijave na enem zbirnem mestu. Cepljenje bo potekalo v zabojnikih pred zdravstvenim domom, ekipe so že določene. Za sredino cepljenje bodo interesente po napovedih klicali danes popoldne, potem ko bodo dobili cepivo, poroča STA.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus.
Novice Dobra novica: v Sloveniji niso zaznali angleškega seva #video

V Zdravstvenem domu Nova Gorica bodo izbrane starejše občane cepili v četrtek v telovadnici Osnovne šole Ledina v Novi Gorici. Dobili bodo 315 odmerkov cepiva, ki so jih porazdelili po približno deset na vsako ambulanto družinske medicine oziroma družinskega zdravnika.

Kot je za STA povedala strokovna vodja Zdravstvenega doma Nova Gorica Polona Campolunghi Pegan, je zanimanje za cepljenje veliko. Vsaki ambulanti so naročili, naj pripravi seznam 15 oseb, ki ustrezajo kriterijem za cepljenje, danes jih bodo vse poklicali in jih povabili k cepljenju ter jim dali točen termin. Interesa je precej več, kot je na voljo cepiva, je dodala po pisanju STA.

V Ajdovščini prejeli 135 odmerkov

Podobno je povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar. Ajdovski zdravstveni dom bo prejel 135 odmerkov cepiv. Za cepljenje so se zainteresirani lahko prijavili prek elektronske pošte ali po telefonu. Izbrane starejše bodo cepili v petek v prostorih zdravstvenega doma, vsi pa so danes že dobili sporočilo SMS z vsemi natančnimi podatki in terminom cepljenja.

Stopar je za STA povedal še, da bodo cepiva najprej namenili starejšim od 85 let. Ker pa so slednji različno opredeljeni k družinskim zdravnikom - nekateri zdravniki imajo predvsem starejše paciente, drugi skoraj nobenega - so cepiva razdelili na starejše v celotnem zdravstvenem domu, in ne enakih količin cepiva po vseh ambulantah.

V Kopru veliko več zanimanja kot za gripo

Tudi v Zdravstvenem domu Koper je interesa za cepljenje veliko oz. dosti več kot za cepljenje proti sezonski gripi, je za STA ocenila strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Že decembra so ambulante družinske medicine v ZD Koper začele pripravljati sezname oseb, ki so izrazile interes za cepljenje. Te so svoj interes lahko sporočile po telefonu ali prek posebnega spletnega obrazca, na tej podlagi pa so oblikovali sezname po padajoči starosti, tako da bodo najprej prišli na vrsto najstarejši, piše STA.

V vsaki ambulanti družinske medicine bodo prejeli po 10 oziroma 11 doz cepiva, a je po besedah Kolander Bizjakove že zdaj jasno, da vsi ne bodo prišli takoj na vrsto. Sama ima v svoji ordinaciji na primer na seznamu že 20 oseb, ki se želijo cepiti proti covidu-19. Cepivo so sicer prejeli v ponedeljek in bodo s cepljenjem začeli že danes popoldne, prvo fazo cepljenja pa bodo predvidoma sklenili v četrtek, piše STA.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota pričakujejo 306 odmerkov cepiva, to je po 11 odmerkov na zdravnika oziroma zdravstveno skupino. Po besedah direktorice doma Edith Žižek Sapač, ki pokriva območje upravne enote Murska Sobota, imajo prijavljenih za cepljenje 4600 ljudi, od tega nekaj čez 600 v starostni skupini nad 80 let, poroča STA.

"Ker nam je nekaj cepiva ostalo, smo okoli 50 starejših že cepili, zato mislim, da bo večina slednjih cepljena v prvem krogu, sicer pa bomo šli po vrsti," je povedala direktorica. Prijave za cepljenje zbirajo od začetka januarja, seznami po kategorijah so pri zdravnikih. Ko dobijo cepivo, bodo začeli klicati prijavljene. Cepiti bodo predvidoma začeli v sredo.

"Postopoma bodo na vrsti vsi, tako kot je bilo pri naših zdravstvenih delavcih, 118 od 380 se jih je že cepilo, zdaj pa pridejo na vrsto tudi tisti, ki so že zboleli in bodo minili trije meseci od okužbe," je še povedala Žižek Sapačeva, še navaja STA.

Ne spreglejte