Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 9. 2021,
17.26

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

5

Natisni članek

MOS Pipistrel Ivo Boscarol Madžarska Slovenija

Sreda, 15. 9. 2021, 17.26

2 leti, 7 mesecev

Na Madžarskem bodo izdelovali eno od Pipistrelovih letal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

5

Podjetji Pipistrel in Genevation Aircraft sta danes v v Celju podpisali pogodbo o proizvodnji Pipistrelovega zrakoplova VIRUS SW 121A explorer na Madžarskem ter pogodbo o pravicah prodaje tega zrakoplova. Po besedah direktorja Pipistrela Iva Boscarola gre za večletno pogodbo, vrednost sodelovanja z Madžarsko pa je preko sto milijonov evrov.

Kot je v zvezi s podpisom pogodbe Boscarol povedal v razpravi na 10. dnevu gospodarske diplomacije, ki je potekal v okviru 53. Mednarodnega obrtno-podjetniškega sejma v Celju, je pobuda, da bi na Madžarskem vzpostavili letalsko proizvodnjo, pred dvema letoma prišla s strani Madžarske.

Ta država je po njegovih besedah tehnološko visoko razvita, nima pa lastne proizvodnje letal in načrtovanja letal. Je pa ena od strategij te države, tako Boscarol, postati močna tudi na področju letalstva.

In po dveh letih je prišlo do pobude tudi na državni ravni, obe vladi sta pred nekaj meseci podpisali sporazum o sodelovanju na letalskem področju, ki so ga podpisala tudi podjetja.

Skupna seja vlad Republike Slovenije in Madžarske
Novice Janša: Madžarski razvoj je občudovanja vreden #foto #video

Pogodba težka več kot sto milijonov evrov

V okviru danes podpisane večletne pogodbe je vrednost sodelovanja z Madžarsko po besedah Boscarola preko sto milijonov evrov. Izdelovali bodo omenjeno letalo, v prihodnje pa tudi nekatere druge produkte, nekatera madžarska podjetja pa naj bi postala tudi Pipistrelov dobavitelj za druge projekte.

Model, ki ga bodo izdelovali v tovarni na Madžarskem, bo namenjen predvsem trgom nekdanje Sovjetske zveze, tudi za Afriko in še nekatere druge države. Predvideno je tudi sodelovanje na znanstveno-raziskovanem področju in na področjih do okolja nevtralnih pogonov in letal, je povedal prvi mož Pipistrela.

Sicer pa se po Boscarolovih besedah podjetniki premalo zavedajo potenciala sosednje Madžarske, blagovna menjava s to državo je majhna, je ocenil. Madžarska je sicer ena od 98 držav po svetu, v katere že prodaja tudi Pipistrel.

Ivo Boscarol Pipistrel
Avtomoto Brez dlake na jeziku: Ivo Boscarol o naši prihodnosti
Ne spreglejte