Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
20.21

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

veterinar Koroška zastrupitev psi

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 20.21

5 let, 8 mesecev

Na Koroškem naj bi nekdo zastrupil psa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Na družbenem omrežju Facebook se v zadnjih dneh širi posnetek psičke, na katerem je ta videti slabotna, močno se slini in ne more ohranjati ravnotežja. Lastnik, ki je objavil posnetek, opozarja, da je bila njegova psička zastrupljena in da so jo rešili zgolj zaradi hitrega ukrepanja in pomoči veterinarja.

Psička Kana je v teh dneh že povsem okrevala, vendar pa je zaradi nedavnega dogodka močno prestrašena, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. Skupaj s psičkama Bello in Ado se triletna Kana namreč še vedno v živo spominja četrtkovega popoldneva, ko se je nemočno spopadala z zastrupitvijo.

Novice Psa živita v zelo slabih razmerah, lastnik je dobil zgolj opozorilo #video

Lastnik: Ne vem, komu je psička v napoto

"To je res grozen občutek. Ni lepo gledati živali, ki trpi na takšen način," je dejala svakinja lastnika Lucia Favai. Lastnik Mirko Pačnik sumi, da je psički nekdo podtaknil strup. Kana je bila ob zastrupitvi v svojem boksu.

"Ob pol dveh sem šel v službo in psička se je vedla povsem normalno. Vedno je bila ob meni, ne potika se naokoli. Ne vem, komu je v napoto," je pojasnil Pačnik. 

Kana jo je na srečo odnesla brez posledic predvsem po zaslugi hitrega ukrepanja veterinarja in sorodnikov lastnika. "V nekem trenutku je začela bruhati. Začeli smo jo hladiti, potem ko se je iztrebila, pa se je njeno stanje začelo izboljševati," se je spominjala Favaijeva.

Novice Zaščitniki psov na Polzeli rešili trpinčena psa #video

Zastrupitev je za psa lahko smrtno nevarna

Znaki zastrupitev so lahko različni, zato je pomembno, da smo pozorni na vedenje psa. "Pri polžjih strupih se večinoma pojavljajo nevrološki znaki, kot so tresenje, krči, slinjenje, čezmerno penjenje, driske in bruhanje, pri zastrupitvah s podganjimi strupi pa gre večinoma za krvavitve," je pojasnil Martin Kovše z Veterinarske postaje Slovenj Gradec.

Oba tipa zastrupitev sta za psa smrtno nevarna. Obisk veterinarja je nujen, je dejal Kovše: "Edina stvar, ki jo lahko naredimo sami, je, da ali izzovemo bruhanje ali uporabimo medicinsko oglje, tako da se veže čim manj toksinov."

Nekateri znaki se pojavijo tudi ob vročinskem valu

Pri Kani so lastniki ohranili mirno kri, čeprav priznavajo, da se jim je ob stiski psičke trgalo srce. "Ne moreš je tolažiti, ker ne dovoli božanja. Mogoče je tudi nevarno, da te ugrizne, če ne bi hotela pomoči," je pojasnila Favaijeva. 

Nekateri znaki zastrupitve, na primer močno slinjenje, se pri psu sicer lahko pojavijo tudi, ko nastopijo visoke poletne temperature, so še poročali na Planet TV.

vročina vreme
Novice Vroče bo, a rekordi ne bodo padli

 

Ne spreglejte