Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
6.27

Osveženo pred

3 ure, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Natisni članek

Klemen Boštjančič Emilija Stojmenova Duh koalicija Ministrstvo za obrambo minister za obrambo Marjan Šarec Robert Golob

Torek, 17. 9. 2024, 6.27

3 ure, 45 minut

Na koalicijski mizi danes ime novega obrambnega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Ministrstvo za obrambo | Kdo bo po novem vodil ministrstvo za obrambo? | Foto Bor Slana

Kdo bo po novem vodil ministrstvo za obrambo?

Foto: Bor Slana

Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin se bodo danes na delovnem sestanku lotili odprtih kadrovskih vprašanj. Premier Robert Golob jim bo po napovedi danes predstavil tudi ime kandidata za novega obrambnega ministra. Pod vprašajem je tudi podpora ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh ob interpelaciji.

Premier Robert Golob je v ponedeljkovem intervjuju za Televizijo Slovenija potrdil, da bo že danes svoj predlog kandidata za obrambnega ministra predstavil koaliciji. Ministrstvo za obrambo sicer po izvolitvi prejšnjega ministra Marjana Šarca za evropskega poslanca od sredine julija začasno vodi kar sam.

Prednost političnim obrazom

Sprva je napovedoval, da bi vodenje resorja lahko prevzel nekdo iz obstoječe ekipe na ministrstvu, v ponedeljek pa je za Televizijo Slovenija pojasnil, da je dal pri iskanju kandidata prednost političnim obrazom. A še ni razkril imena.

Robert Golob
Novice Robert Golob v funkciji ministra za obrambo slovesno na prve sestanke

V medijih so se sicer ob ugibanjih o mogočem ministrskem kandidatu zvrstila številna. Nazadnje so omenjali vodjo poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica, ki za STA tudi v ponedeljek teh ugibanj ni želel komentirati.

Kako trdna je podpora Emiliji Stojmenovi Duh?

Poleg imena kandidata za obrambnega ministra bodo imeli v koaliciji danes na mizi še podporo ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, zoper katero je opozicija že drugič vložila interpelacijo. Podpora ministrici glede na izjave vodij koalicijskih partneric SD in Levice ni tako samoumevna. Z očitki o prerazporejanju denarja iz proračunske rezerve brez podlage v primeru nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti se sicer sooča tudi finančni minister Klemen Boštjančič. Oba za zdaj uživata Golobovo podporo, po nekaterih informacijah naj bi bil govor tudi o usodi ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde.

Medtem so še vedno odprti tudi postopki glede imenovanja kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos, vlada namreč še vedno čaka mnenje pristojnega odbora DZ. V koaliciji poleg tega pričakujejo tudi pogovor o aktualnih zakonskih predlogih, predvsem na področju zdravstva.

Damir Črnčec
Novice Po odhodu Marjana Šarca za državnega sekretarja znova imenovali Damirja Črnčeca
Protiletalski sistem iris-t
Novice Slovenija namerava kupiti nemške sisteme zračne obrambe
Slovenska vojska
Novice Pozabljena lekcija iz leta 1991, ko smo Slovenci pregnali okupatorja
Slovenska vojska
Novice V razpravi o strategijah s področja obrambe opozorila o nujnem povečanju števila vojakov
Ne spreglejte