Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2024,
7.43

Osveženo pred

2 uri, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Damir Črnčec Marjan Šarec Ministrstvo za obrambo Robert Golob

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 7.43

2 uri, 59 minut

Robert Golob v funkciji ministra za obrambo slovesno na prve sestanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Robert Golob | Premier Robert Golob se bo v funkciji ministra za obrambo srečal z vodstvom ministrstva. | Foto STA

Premier Robert Golob se bo v funkciji ministra za obrambo srečal z vodstvom ministrstva.

Foto: STA

Premierja Roberta Goloba bodo danes z vojaškimi častmi pozdravili na ministrstvu za obrambo. Dopoldne ga namreč v funkciji ministra za obrambo, ki jo bo opravljal do imenovanja novega ministra, čaka delovni sestanek z vodstvom, so napovedali na ministrstvu.

Premier Robert Golob je funkcijo ministra za obrambo prevzel po izvolitvi dozdajšnjega ministra Marjana Šarca na mesto evropskega poslanca. Ob tem je napovedal, da bo ime novega ministra ali ministrice poiskal nekje do konca poletja.

Danes bo tako v funkciji ministra najprej opravil delovni sestanek z vodstvom, imel pa bo tudi širši kolegij z vodji organizacijskih enot in organov v sestavi.

Sprejem z vojaškimi častmi

Ob slovesnem prihodu ga bodo na ministrstvu pričakali z vojaškimi častmi, tako kot so pred dnevi po protokolu ob spremljavi orkestra Slovenske vojske z njega pospremili zdaj že nekdanjega ministra Šarca.

Šarec in Golob sta pogovor o delu ministrstva opravila kar v Washingtonu, ob robu nedavnega vrha zveze Nato, ki se ga je Šarec udeležil kot zadnje mednarodne obveznosti v vlogi ministra.

Golob je takrat med drugim ocenil, da višina obrambnih izdatkov za leti 2025 in 2026 ustreza mednarodnim obvezam Slovenije do zavezništva Nato. Odmevala je tudi njegova napoved, da bi lahko Slovenija prek finske vlade kupila osemkolesnike podjetja Patria. Ob tem je sicer zagotovil, da bo pogodba, če jo bodo sklenili, predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma obeh držav, zaradi česar bo preglednost posla na najvišji možni ravni.

Vlada je sicer po tistem, ko mu je funkcija prenehala avtomatično s prenehanjem funkcije Šarcu, pretekli teden na dopisni seji za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo znova potrdila Damirja Črnčeca.

Robert Golob
Novice Golob: Odločitev o nakupu vojaških vozil od finske Patrie še zdaleč ni sprejeta
Damir Črnčec
Novice Po odhodu Marjana Šarca za državnega sekretarja znova imenovali Damirja Črnčeca
Marjan Šarec, slovo, MORS:
Novice Poslovil se je Marjan Šarec #video
Ne spreglejte