Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2024,
15.54

Osveženo pred

3 dni, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,48

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Slovenska vojska Robert Golob Marjan Šarec

Petek, 12. 7. 2024, 15.54

3 dni, 17 ur

Poslovil se je Marjan Šarec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,48

Marjan Šarec se je danes poslovil od svojih sodelavcev na ministrstvu za obrambo. Namesto ministrovanja za Bežigradom bo namreč opravljal delo evroposlanca v Bruslju. Kdo ga bo nasledil na ministrskem stolčku, naj bi bilo znano konec poletja. Trenutno je funkcijo obrambnega ministra prevzel predsednik vlade Robert Golob.

Prihodnji teden bo kmalu tudi uradno nekdanji minister za obrambo Marjan Šarec postal član evropskega parlamenta. Posle obrambnega ministra bo Šarec predal premierju Robertu Golobu. Primopredaja se bo zgodila, ko bo Šarcu zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat.

Slovo Marjana Šarca od sodelavcev na MORS si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Fotogalerija
1
 / 9

Golob in Šarec v Washingtonu opravila pogovor pred primopredajo

Golob in Šarec sta v sredo v Washingtonu, kjer sta se udeležila vrha zveze Nato, opravila poglobljen pogovor o delu ministrstva, ki ga s Šarčevim odhodom v evroposlanske klopi začasno prevzema premier. Golob se je ministru zahvalil za opravljeno delo in mu zaželel veliko uspeha v njegovi novi karieri.

"Proračunski razrez, ki je pripravljen za leti 2025 in 2026, ustreza mednarodnim obvezam Republike Slovenije do zavezništva. Predvidena sredstva bodo zadoščala za realizacijo vseh načrtov za modernizacijo Slovenske vojske," je dejal premier in napovedal, da bo do konca leta sklenjena pogodba za nakup osemkolesnikov s finsko Patrio.

Predstavitev projektov slovenske obrambne industrije. Orožje, vojska, Ivo Boscarol, Marjan Šarec
Novice Ministrstvo za obrambo predstavilo nacionalne razvojne projekte slovenskih podjetij #video

Kdo bo nasledil Šarca, še ni znano

Na vprašanje, ali ima že kandidata za naslednika Šarca, je Golob odgovoril, da lahko ministrstvo po zakonu vodi največ tri mesece. "Prvi pogovori bodo stekli že v prihodnjem tednu. Verjamem, da bomo takoj po počitnicah že imeli znano ime kandidata. Tudi državni zbor žal ne deluje do takrat, tako da nimam izbire in moram zdržati vsaj do prvega tedna v septembru," je dejal Golob.

Modernizacija oboroženih sil se po Šarčevih besedah odvija na kadrovskem področju, pri opremi in tudi v modernizaciji miselnosti, da je Slovenska vojska tukaj za ljudi.

Slovenska vojska
Novice Vse več mladih med poletnimi počitnicami na vojaški tabor

Posodobitev Slovenske vojske

"Mislim, da se je vojska tudi lani ob poplavah izkazala s svojim delovanjem in je pokazala, kaj zmore, zato ji ljudje zaupajo. Po raziskavah javnega mnenja so na prvem mestu gasilci, na drugem civilna zaščita, že na tretjem mestu pa Slovenska vojska, kar pomeni, da je obrambno-varnostni sistem ter sistem zaščite in reševanja deloval tako, da mu ljudje zaupajo," je dejal Šarec.

"Znano je, da smo v teh dveh letih kot celotna vlada veliko naredili za obrambni sistem," je dejal Šarec in omenil nakupe transportnega letala spartan, šestih helikopterjev in sistema protizračne obrambe.

"Leta 2022 smo v raziskave in razvoj vložili dva milijona evrov, leta 2023 12 milijonov, letos pa že 23 milijonov. Zaradi tega se je v tem mandatu zgodilo, da smo kot Republika Slovenija prvič doslej po sistemu vlada vladi prodali opremo – brezpilotne letalnike drugi državi, to je Črni gori, ki je izrazila zanimanje za nadaljnje nakupe," je med drugim dejal Šarec.

Spartan-polet na Kosovo
Novice Pripadniki SV na Kosovu kmalu tudi z novimi silami? "To je naša služba. Gremo za domovino." #foto #video
Kosovo
Novice Z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem na prvem uradnem poletu letala C-27J Spartan #foto #video
Ne spreglejte