Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2024,
12.53

Osveženo pred

2 dneva, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

osemkolesniki Patria Robert Golob

Sobota, 13. 7. 2024, 12.53

2 dneva, 20 ur

Golob: Odločitev o nakupu vojaških vozil od finske Patrie še zdaleč ni sprejeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Robert Golob | "Ponudba je še v usklajevanju," je dejal premier Robert Golob.  | Foto Reuters

"Ponudba je še v usklajevanju," je dejal premier Robert Golob.

Foto: Reuters

Odločitev o predvidenem nakupu vojaških vozil od finske Patrie še zdaleč ni sprejeta, je v pogovoru za časnik Delo dejal premier Robert Golob. Kot je dejal, bo to v prvi vrsti odločitev prihodnjega ministra ali ministrice za obrambo in stvar vojaške stroke, medtem ko mora politika zagotoviti transparentnost posla.

"Mislim, da je nastal šum v komunikaciji," je komentiral razprave o morebitnem nakupu Patrijinih osemkolesnikov. Kot je pojasnil, ga je odhajajoči minister za obrambo Marjan Šarec seznanil s potekom celotne revizije osemkolesnikov v zadnjih dveh letih. Obenem ga je obvestil, da se kot favorit zdaj kaže finska Patria.

"Ponudba je še v usklajevanju. Pomembno se mi zdi, da sem se prepričal, da dejansko usklajevanje ponudbe poteka med obema ministrstvoma, se pravi med državo in državo. Na to temo sem se sestal tudi s finskim predsednikom, ki mi je to potrdil. To je zelo pomembno, ker se vsi zavedamo, kakšen vtis je pustila Patria pred leti, ko je poskušala neposredno in tudi z vpletanjem določenih posrednikov v poslu pridobiti ta posel," je povedal premier.

Posrednikov pri poslu ne bo 

Kot je dodal, je dobil zagotovilo tako s finske kot slovenske strani, da posrednikov pri poslu ne bo. "Tisto, kar moramo zagotoviti, ni to, da politika odloči, katera oprema bo izbrana, to je stvar stroke, v tem primeru vojaške. Politika mora zagotoviti, da je posel izpeljan transparentno in brez posrednika," je dejal.

Pojasnil je še, da "odločitev o tem še zdaleč ni sprejeta, ker morajo biti najprej opravljeni še vsi drugi postopki. Verjamem, da je to odločitev, s katero se bo moral spopasti prihodnji minister oziroma ministrica za obrambo, nikakor pa ne jaz."

Golob je v sredo ob koncu vrha Nata pojasnil, da je skoraj dve leti dolg postopek na obrambnem ministrstvu pripeljal do favorita oziroma najugodnejšega ponudnika, ki je finska Patria. O nakupu osemkolesnikov je v Washingtonu govoril tudi s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom.

Robert Golob
Novice Robert Golob po vrhu Nata: Cilj je, da bomo lahko še naprej živeli v miru
Marjan Šarec, slovo, MORS:
Novice Poslovil se je Marjan Šarec #video
Robert Golob
Novice Golob napovedal podvojitev kontingenta Slovenske vojske na Kosovu
Robert Golob, predsednik vlade
Novice Golob: Prispevek Slovenije za podporo Ukrajini se ne bo povečeval
Asta Vrečko
Novice Levica o nakupu patrij: "Smo proti nakupom orožja"
Robert Golob
Novice Premier Golob napovedal nakup vojaških osemkolesnikov od finskega podjetja Patria
Ne spreglejte