Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2024,
6.33

Osveženo pred

4 dni, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Nato osemkolesniki Alexander Stubb Boxer afera Patria zadeva Patria Marjan Šarec Robert Golob

Četrtek, 11. 7. 2024, 6.33

4 dni, 20 ur

Premier Golob napovedal nakup vojaških osemkolesnikov od finskega podjetja Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78
Robert Golob | Foto STA

Foto: STA

Revizija nakupa osemkolesnikov, ki se je začela z odstopom od pogodbe za nakup vozil boxer, je po navedbah premierja Roberta Goloba blizu zaključka. Do konca leta bo predvidoma sklenjena pogodba za nakup tovrstnih vojaških vozil od finske Patrie, je Golob povedal v sredo ob robu vrha Nata v ZDA.

"Procesi znotraj vojske in ministrstva za obrambo, ki so trajali skoraj dve leti, so pripeljali do izbora – zaenkrat bom rekel favorita oziroma najugodnejšega ponudnika, to je finska Patria," je dejal premier, ki je v sredo o nakupu osemkolesnikov govoril tudi s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom.

Pogajanja o nakupu še potekajo

Pogajanja med ministrstvoma obeh držav še potekajo, je dejal premier. Pogodba bo po njegovih navedbah predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma, zaradi česar bo tudi preglednost posla na najvišji možni ravni.

"S tem bomo na nek način tudi odpravili ta madež v odnosih s Finsko zaradi prejšnjih nakupov ravno od tega proizvajalca, ki pa se je uveljavil s svojo opremo na vseh misijah Nata, predvsem pa v finski vojski. Verjamem, da bo nakup ustrezen tudi za slovensko vojsko," je dejal Golob.

Odstop o nakupu vozil boxer

Na vprašanje, za koliko osemkolesnikov gre in kakšna bo cena, je odgovoril, da postopki še potekajo in da je še prezgodaj govoriti o tem. Javnost bodo o tem obvestili, ko bosta znana obseg in dinamika nakupa.

Slovenija je že pred leti od finske Patrie že kupila oklepnike – v Slovenski vojski so znani pod imenom Svarun. | Foto: Aleksander Kolednik Slovenija je že pred leti od finske Patrie že kupila oklepnike – v Slovenski vojski so znani pod imenom Svarun. Foto: Aleksander Kolednik

Slovenija osemkolesnike kupuje, potem ko se je Golobova vlada septembra 2022 odločila za odstop od sporazuma o nakupu vozil boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), sklenjenega pod prejšnjo vlado.

Osemkolesniki za vzpostavitev srednje bataljonske skupine

Kot je obrambni minister Marjan Šarec septembra lani pojasnil v odgovoru na poslansko vprašanje Mihe Kordiša, je ministrstvo k oddaji ponudb pozvalo Finsko, Poljsko, Romunijo in Italijo. Od Finske je prejelo ponudbo za vozila patria XP, od Poljske za vozila rosomak-L, od Romunije za vozila piranha 5 in od Italije za vozila frecia.

Slovenija sicer osemkolesnike potrebuje za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, k čemur se je zavezala v okviru zveze Nato. Krepitev obrambnih zmogljivosti in izdatkov za obrambo je bila tudi ena od osrednjih tem zasedanja voditeljev v Washingtonu.

Na premierjevo napoved nakupa osemkolesnikov od finskega podjetja Patria so se danes odzvali tudi v opoziciji. Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X zapisal: "Ironija zgodovine. Po 15 letih nazaj na Patrio. Vmes pa sabotaža razvoja, demokracije in Slovenske vojske." Predsednik NSi Matej Tonin pa je pozdravil premike pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine, a ocenil, da je Slovenija še daleč od cilja. Kot še meni, bodo Golobovo vlado lovile njene obljube in prinesle kar nekaj zarečenega kruha. Ob tem je v zapisu namignil, da naj po njegovih informacijah Finska ne bi bila naklonjena nakupu po sistemu vlada vladi in naj bi vztrajala pri sklenitvi posla neposredno s podjetjem Patria.

Golob in Šarec v Washingtonu opravila pogovor pred primopredajo

Premier Robert Golob in obrambni minister Marjan Šarec sta v sredo v Washingtonu, kjer se udeležujeta vrha zveze Nato, opravila poglobljen pogovor o delu ministrstva, ki ga s Šarčevim odhodom v evroposlanske klopi začasno prevzema premier. Uradna primopredaja poslov bo sledila, ko bo Šarcu zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat.

Golob se je ministru zahvalil za opravljeno delo in mu zaželel veliko uspeha v njegovi novi karieri. "Proračunski razrez, ki je pripravljen za leti 2025 in 2026, ustreza mednarodnim obvezam Republike Slovenije do zavezništva. Predvidena sredstva bodo zadoščala za realizacijo vseh načrtov za modernizacijo Slovenske vojske," je dejal premier in napovedal, da bo do konca leta sklenjena pogodba za nakup osemkolesnikov s finsko Patrio.

Na vprašanje, ali ima že kandidata za naslednika Šarca, je Golob odgovoril, da lahko ministrstvo po zakonu vodi največ tri mesece. "Prvi pogovori bodo stekli že v prihodnjem tednu. Verjamem, da bomo takoj po počitnicah že imeli znano ime kandidata. Tudi državni zbor žal ne deluje do takrat, tako da nimam izbire in moram zdržati vsaj do prvega tedna v septembru," je dejal Golob.

Modernizacija oboroženih sil se po Šarčevih besedah odvija na kadrovskem področju, pri opremi in tudi v modernizaciji miselnosti, da je Slovenska vojska tukaj za ljudi.

"Mislim, da se je vojska tudi lani ob poplavah izkazala s svojim delovanjem in je pokazala, kar zmore, zato ji ljudje zaupajo. Po raziskavah javnega mnenja so na prvem mestu gasilci, na drugem civilna zaščita, že na tretjem mestu pa Slovenska vojska, kar pomeni, da je obrambno-varnostni sistem in sistem zaščite in reševanja deloval tako, da mu ljudje zaupajo," je dejal Šarec.

"Znano je, da smo v teh dveh letih kot celotna vlada veliko naredili za obrambni sistem," je dejal Šarec in omenil nakupe transportnega letala spartan, šestih helikopterjev in sistema protizračne obrambe.

"Leta 2022 smo v raziskave in razvoj vložili dva milijona evrov, leta 2023 12 milijonov, letos pa že 23 milijonov. Zaradi tega se je v tem mandatu zgodilo, da smo kot Republika Slovenija prvič doslej po sistemu vlada vladi prodali opremo – brezpilotne letalnike drugi državi, to je Črni gori, ki je izrazila zanimanje za nadaljnje nakupe," je med drugim dejal Šarec.

milanović
Novice Tako je hrvaški predsednik padel s Patrie #video
Robert Golob in Sauli Niinistö
Novice Ali bo Slovenija spet kupila finske patrie?
Ne spreglejte