Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2024,
19.23

Osveženo pred

3 dni, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Robert Golob Vrh Nata

Petek, 12. 7. 2024, 19.23

3 dni, 13 ur

Robert Golob po vrhu Nata: Cilj je, da bomo lahko še naprej živeli v miru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,55
Robert Golob | Predsednik vlade Robert Golob je izpostavil, da moramo postati suvereni pri obrambi svojih držav, to pa je za majhne države lažje, ko to počnejo skupaj s svojimi sosedi, partnerji in zavezniki v mednarodnih organizacijah. | Foto Vlada RS/X

Predsednik vlade Robert Golob je izpostavil, da moramo postati suvereni pri obrambi svojih držav, to pa je za majhne države lažje, ko to počnejo skupaj s svojimi sosedi, partnerji in zavezniki v mednarodnih organizacijah.

Foto: Vlada RS/X

"Vrh je bil uspešen, bolj od pričakovanj in verjamem, da smo ga na koncu vsi zapustili zadovoljni – tako članice Nata kot partnerke iz Pacifika in predvsem Ukrajina. Na srečanju je prišlo do materializacije dolgoročnega odnosa med zavezništvom in Ukrajino, ki bo pripomogel k temu, da se bo vojna v Ukrajini hitreje končala. Navsezadnje je glavna naloga zavezništva Nata ravno odvračanje od vojaških spopadov," je po koncu vrha Nata v Washingtonu povedal predsednik vlade Robert Golob. Poleg tega je to tudi pomembno sporočilo madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu. 

Vrh Nata se je v Washingtonu včeraj končal z zasedanjem Severnoatlantskega sveta z indo-pacifiškimi partnerji in EU ter zasedanjem Severnoatlantskega sveta – Ukrajina. Predsednik vlade Robert Golob je zasedanje označil za uspešno.

"Verjamem, da je najboljše sporočilo, ki ga lahko v tem primeru damo Rusiji, da je podpora Zahoda Ukrajini dolgoročna in da je v resnici skrajni čas, da se tudi Rusija zave potrebe po tem, da se začnejo pogovori o miru," je dejal predsednik vlade. Prepričan je, da se o miru lahko pogovarjamo le skupaj, ne na podlagi samostojnih akcij. "Glede tega smo bili enotni vsi prisotni," je dejal Golob.

Dodal je, da mora zavezništvo delati in skupaj dokazati, da nima dvojnih standardov, čeprav je včasih tako videti. V tej luči se bo moralo zavezništvo po besedah Goloba potruditi, da tudi v Palestini pride do prekinitve spopadov in iskanja poti do trajnega miru.

Predsednik vlade je še povedal, da ima Slovenija v zavezništvu svoje mesto kot zelo pomembna članica Nata v operacijah na Zahodnem Balkanu. "Prav na pobudo predsednika Bidna, ki zelo dobro pozna regijo, prihaja tudi do povečanja prisotnosti Nata v tej regiji z namenom preprečevanja kakršnekoli eskalacije konflikta. Slovenija se je zavezala za povečanje svojega kontingenta v Kfor, v prihodnjem letu bomo kontingent na Kosovu podvojili. Vse z namenom, da v tej regiji preprečimo kakršnekoli eskalacije konflikta," je pojasnil Golob.

Robert Golob
Novice Golob napovedal podvojitev kontingenta Slovenske vojske na Kosovu

Enotnost kot eden od ključev za napredek

Premier Golob je poudaril, da je ključno sporočilo vrha enotnost zavezništva. "Če se želimo spopadati z globalnimi izzivi, je edina pot, da smo pri tem uspešni, enotnost v odvračanju groženj – v vesolju, v kibernetskem svetu, na terenu oziroma na bojiščih. Enotnost je bila danes močno izpričana in verjamem, da je to eden od ključev za napredek," je ocenil premier. 

Ob tem je dodal, da moramo postati suvereni pri obrambi svojih držav, to pa je za majhne države lažje, ko to počnejo skupaj s svojimi sosedi, partnerji in zavezniki v mednarodnih organizacijah. "Zato Slovenija v resnici nima alternative, kot da skupaj s sosedi, evropskimi prijatelji, zgradi močno obrambno silo z enim samim namenom – da bomo lahko še naprej živeli v miru," je poudaril Golob. 

Odbor za zunanjo politiko se je sicer danes seznanil s Sporazumom o sodelovanju na področju varnosti in dolgoročni podpori med Slovenijo in Ukrajino, po tem, ko ga je v sredo potrdila vlada. Vsebina sporazuma še ni javno znana, predvidoma bo Golob sporazum podpisal v četrtek. 
Joe Biden
Novice Biden predstavil Zelenskega: "Dame in gospodje, predsednik Putin." #video
Ne spreglejte