Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2024,
19.22

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

žičnice nezgoda Kanin

Torek, 9. 1. 2024, 19.22

3 mesece, 2 tedna

Na Kaninu po okvari kabinske žičnice dva delavca obvisela v zraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Kanin | O dogodku so obveščeni vse pristojne službe, inšpektor z inšpektorata za infrastrukturo in policija, ki bo več podrobnosti o dogodku lahko sporočila po končani preiskavi, predvidoma v sredo. | Foto Ana Kovač

O dogodku so obveščeni vse pristojne službe, inšpektor z inšpektorata za infrastrukturo in policija, ki bo več podrobnosti o dogodku lahko sporočila po končani preiskavi, predvidoma v sredo.

Foto: Ana Kovač

Popoldne je na Kaninu v zraku obvisela gondola z delavcema, potem ko se je snela nosilna jeklenica, so potrdili na PU Nova Gorica. Delavca so iz kabine rešili nepoškodovana, več podrobnosti o dogodku naj bi bilo znanih po končani preiskavi. Smučišče na Kaninu sicer zaradi prepovedi obratovanja krožne kabinske žičnice to zimo ne obratuje.

Na policijski upravi (PU) Nova Gorica so pojasnili, da so bili danes ob 14.21 obveščeni o nesreči na krožni kabinski žičnici Kanin, kjer se je med postajama A in B snela jeklenica in je gondolska kabina z dvema zaposlenima obvisela v zraku.

Na kraju so posredovali reševalci Gorske reševalne službe Bovec, ki so oba delavca rešili iz kabine. Na kraju nezgode so posredovali tudi policisti Gorske policijske enote PU Nova Gorica. Nihče od omenjenih zaposlenih v gondolski kabini ni bil poškodovan, so potrdili policisti.

Policija je o dogodku obvestila tudi pristojne pravosodne organe ter inšpektorat za žičnice. Kriminalisti in policisti še zbirajo dodatna obvestila, da bi ugotovili vse okoliščine dogodka, in opravljajo nujna preiskovalna dejanja.

Strojnika obvisela v gondoli deset metrov visoko

Novogoriški kriminalisti preiskujejo morebitne znake, ali gre v navedenem primeru za uradno pregonljivo kaznivo dejanje, so še dodali na PU Nova Gorica.

Kot je za Delo potrdil poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc, je kabina z dvema delavcema obvisela v zraku, potem ko se je snela nosilna jeklenica. V reševanje so bili vključeni pripadniki gorske reševalne službe in lokalni gasilci, oba delavca pa so iz viseče kabine rešili nepoškodovana.

"Sreča v nesreči je, da je bila žičnica pravočasno ustavljena in da ni bilo poškodovanih," je dejal Melinc.

Po poročanju Primorskih novic se je snela jeklenica na dveh kolesnih baterijah na stebru štiri in pet, zaradi česar sta strojnika obvisela v gondoli deset metrov visoko.

helikopter, Avstrija, reševalni helikopter v Alpah
Novice Nove podrobnosti o nesreči gondole na Tirolskem

Ni bilo poškodovanih, niti ni nastala gmotna škoda

Poškodovan ni bil nihče, prav tako naj po besedah vodje obratovanja Urbana Megliča ne bi bilo gmotne škode.

O dogodku so obveščeni vse pristojne službe, inšpektor z inšpektorata za infrastrukturo in policija, ki bo več podrobnosti o dogodku lahko sporočila po končani preiskavi, predvidoma v sredo.

Krožna kabinska žičnica, katere obratovanje za obiskovalce je po odločitvi inšpekcije od začetka oktobra prepovedano, lahko vozi le zaposlene za vzdrževanje, ne pa tudi za obratovanje smučišča, je konec novembra novinarjem pojasnila direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

Gondolsko žičnico so danes po 14. uri pognali po enem tednu, da bi z zgornje postaje v dolino prepeljali pet zaposlenih. Teden dni so na smučišču opravljali vzdrževalna dela, da ne bi nastajala škoda. | Foto: Ana Kovač Gondolsko žičnico so danes po 14. uri pognali po enem tednu, da bi z zgornje postaje v dolino prepeljali pet zaposlenih. Teden dni so na smučišču opravljali vzdrževalna dela, da ne bi nastajala škoda. Foto: Ana Kovač

Gondolsko žičnico so danes po 14. uri pognali po enem tednu, da bi z zgornje postaje v dolino prepeljali pet zaposlenih. Teden dni so na smučišču opravljali vzdrževalna dela, da ne bi nastajala škoda. Sprožali so plazove, odrivali sneg in skrbeli za žičniške naprave na smučišču, na katerem sta trenutno približno dva metra snega. Zadnji teden ga je zapadlo okoli 1,3 metra, so še navedle Primorske novice.

Krožna kabinska žičnica Kanin v letošnji smučarski sezoni ne obratuje

Da krožna kabinska žičnica Kanin v letošnji smučarski sezoni ne bo obratovala, saj ne bo mogla pravočasno pridobiti uporabnega dovoljenja, je postalo jasno oktobra.

Oglejte si še:

Žičnica Kanin
Novice Kaninska žičnica v zimski sezoni ne bo obratovala
Krvavec smučišče
Novice Na Krvavcu z zagonom nove šestsedežnice začeli sezono #video
Ne spreglejte