Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2024,
13.05

Osveženo pred

2 uri, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Natisni članek

Zoran Janković Mestna občina Ljubljana varnost drevesa posek gozda Ljubljanski grad

Torek, 8. 10. 2024, 13.05

2 uri, 42 minut

Na grajskem pobočju bodo posekali 205 dreves

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Ljubljanski grad | Na grajskem pobočju so na podlagi strokovnega mnenja ljubljanske biotehniške fakultete skupaj evidentirali 908 dreves, za posek je predvidenih 205.  | Foto Guliverimage

Na grajskem pobočju so na podlagi strokovnega mnenja ljubljanske biotehniške fakultete skupaj evidentirali 908 dreves, za posek je predvidenih 205.

Foto: Guliverimage

Ljubljanska občina bo ob Gradaščici v Trnovem v Ljubljani zaradi izboljšanja varnosti odstranila dva kostanja, deset jih bodo obrezali, urejati pa bodo začeli tudi grajsko pobočje, s čimer želijo po besedah podžupana Roka Žnidaršiča zagotoviti varnost stanovalcev in zaščito objektov na Mestnem in Starem trgu.

V sredo bodo odstranili navadni divji kostanj pri Plečnikovem perišču na Gradaški ulici, saj so rezultati meritev z rezistografom po pojasnilih vodje občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maje Žitnik pokazali razkroj koreninskih vratov in primarnih korenin. Začasna zapora ceste bo predvidoma med 9. in 13. uro na odseku med Kladežno ulico in Krakovskim nasipom.

V četrtek bodo dela potekala na Eipprovi ulici, ko bo predvidoma med 7. in 15. uro vzpostavljena popolna zapora ceste, vključno s parkirišči.

Obiskovalce prosijo za spoštovanje prometne signalizacije 

Prehod za pešce in kolesarje bo omogočen po pločniku ob stavbah na Eipprovi ulici. Zaradi nagnjenosti in nevarnosti padca drevesa bodo odstranili eno drevo, ki ima, kot ocenjujejo arboristi, razkrojene primarne korenine.

Posege občina načrtuje na podlagi arborističnega mnenja podjetja Tisa in soglasja zavoda za varstvo narave, z načrti pa so seznanili tudi zavod za varstvo kulturne dediščine. Obiskovalce območja prosijo za spoštovanje prometne signalizacije in delovišča ter upoštevanje navodil izvajalcev del. Odstranjene kostanje bodo po zagotovilih Maje Žitnik nadomestili. 

Na grajskem pobočju bodo posekali 205 dreves 

Ljubljanska občina bo začela urejati tudi grajsko pobočje. V sklopu ureditve je za posek predvidenih 205 dreves, spravili jih bodo s helikopterji. Razpis bodo predvidoma objavili ta mesec, dela pa bi lahko zagnali še letos.

Na grajskem pobočju so na podlagi strokovnega mnenja ljubljanske biotehniške fakultete skupaj evidentirali 908 dreves, po pojasnilih direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Gregorja Daneua jih je za posek predvidenih 205. "To je dobrih 22 odstotkov vseh evidentiranih dreves oziroma 105 kubičnih metrov drevja," je na redni novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića pojasnil Daneu.

Za zavarovanje območja pod hribom bodo namestili tudi zaščitno ograjo, podajno-lovilno ograjo in sistem za aktivno stabilizacijo brežine.

Po pojasnilih Daneua je območje strmo, material pa sipek, zato bi spravilo po zemlji poškodovalo tla. Odvoz drevja bodo tako opravili s helikopterjem. "To bo eno redkih heliospravil v Sloveniji, kar bo tudi dobra izkušnja za v prihodnje," je dejal.

Na občini po pojasnilih vodje občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maje Žitnik že pripravljajo razpisno dokumentacijo, razpis za izvajalca želijo objaviti sredi meseca. "Če bo vse teklo po načrtih, bomo imeli pogajanja sredi novembra, naš cilj pa je, da bi ureditev začeli še letos," je dejala Žitnik.

Ker se približuje december, mesec, ko je ljubljanski grad še posebej množično obiskan, se bodo po napovedih ljubljanskega župana Jankovića prilagajali prireditvam. "Obveščali bomo, kateri dohodi oziroma ceste na grad bodo zaprte, in delovišča ogradili," je dodal župan.

V predlogu občinskega rebalansa je za projekt predvidenih 1,2 milijona evrov, a gre po Jankovićevih besedah za rezervo in bo projekt cenejši. Kot je dodala Maja Žitnik, bo strošek predvsem s postavitvijo zaščitnih mrež.

Zoran Janković
Novice Inšpektorica ustavila posek dreves na Rožniku. Janković: Na odločbo smo se pritožili.
Petkovškovo nabrežje
Novice Janković bo na Petkovškovem nabrežju posekal nekaj starih lip
Protest proti sečnji gozda na Rožniku
Novice Predstavniki civilne družbe protestirali proti poseku gozda na ljubljanskem Rožniku #foto
Ne spreglejte