Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2024,
7.12

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
umetnine Asta Vrečko kultura obisk galerija muzej

Natisni članek

Sobota, 18. 5. 2024, 7.12

2 meseca

Muzeji in galerije vabijo z brezplačnimi vstopi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Narodni muzej | Letošnja tema poudarja ključno vlogo kulturnih ustanov za zagotavljanje celostnega izobraževanja. Muzeji bodo tako na današnji dan še posebej spodbujali k bolj trajnostnemu in vključujočemu svetu. | Foto Klemen Korenjak

Letošnja tema poudarja ključno vlogo kulturnih ustanov za zagotavljanje celostnega izobraževanja. Muzeji bodo tako na današnji dan še posebej spodbujali k bolj trajnostnemu in vključujočemu svetu.

Foto: Klemen Korenjak

Muzeji in galerije ob današnjem mednarodnem muzejskem dnevu tradicionalno široko odpirajo vrata obiskovalcem. Številni brezplačni vstop v muzeje in galerije dodobra izkoristijo, saj muzejski in galerijski prostori na ta dan beležijo nadpovprečno velik obisk. Letos je tema mednarodnega dne Muzeji za izobraževanje in raziskovanje.

Kot je ob nedavni predstavitvi nove nacionalne strategijo za muzeje in galerije do leta 2028 povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ljudje muzejem zelo zaupajo in "v poplavi lažnih informacij, nepreverjenih dejstev in tudi revidiranja zgodovine predstavljajo tisti steber, h kateremu se vsak posameznik vedno vrača po verodostojne informacije".

V Sloveniji bodo številni muzeji in galerije za obiskovalce pripravili različne dogodke ter vabili k ogledu stalnih razstav. Med njimi velja omeniti Narodno galerijo in njen izbor 14 slik iz stalne zbirke.

Slike so opremili s QR kodami, ki bodo obiskovalcem omogočile dostop do brezplačnega filtra za zamenjavo obraza. S podporo umetne inteligence bodo tako obiskovalci galerije lahko pri izbranih umetninah zamenjali obraz s svojim, se fotografirali ter na družbenih omrežjih delili svojo podobo na sliki cesarice Marije Terezijegrofice Cecilije Auersperggrofa Lamberga in drugih.

Slovenski državni muzeji pa se poleg odprtih vrat predstavljajo tudi s skupno panojsko razstavo, ki bo na ogled pred Kavarno SEM pri Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Celoten program slovenskih muzejev in galerij, ki obiskovalce vabijo, da se ob letošnjem mednarodnem dnevu muzejev iz preteklosti učijo tudi za sedanjost, je dostopen na povezavi sta.si/qqRI1f.

Mednarodni muzejski svet (Icom) je leta 1977 določil 18. maj kot mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in razvoja te družbe. Lani so mednarodni muzejski dan obeležili v približno 37 tisoč muzejskih ustanovah v 158 državah sveta.
Asta Vrečko, Matevž Čelik Vidmar
Novice Dobili smo novo nacionalno strategijo za muzeje in galerije #video
Sašo Avsenik, glasbenik, Ansambel Saša Avsenika
Trendi V Radovljici razstava ob 70-letnici Avsenikove glasbe
Narodni muzej Slovenije, Ljubljana
Novice Primer ponaredkov v Narodnem muzeju Slovenije gre na sodišče
Pomorski muzej Piran
Trendi Velika novost za obiskovalce Pirana
Sarajevo razstava
Sportal Navdušenje nad Vučkom in olimpijskimi igrami v Sarajevu tudi po 40 letih ne pojenja #video
 
Ne spreglejte