Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2020,
6.15

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

14

Natisni članek

bajram islam praznik

Petek, 31. 7. 2020, 6.15

3 leta, 8 mesecev

Muslimani praznujejo kurban bajram

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

14

Meka | Savdska Arabija je letošnje tradicionalno romanje v Meko zaradi pandemije organizirala v zelo omejenem obsegu. | Foto Reuters

Savdska Arabija je letošnje tradicionalno romanje v Meko zaradi pandemije organizirala v zelo omejenem obsegu.

Foto: Reuters

Muslimani v Slovenji bodo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa letos praznovali kurban bajram v prilagojeni obliki. Današnja bajramska molitev v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana bo organizirana za skupine po 50 oseb v štirih različnih terminih.

meka
Novice Tuji muslimani ostali brez romanja v Meko #video

Praznik je povezan z romanjem v Meko ali hadžem in predstavlja steber izkazovanja vere v praksi. Muslimani iz Slovenije letos zaradi pandemije koronavirusa sicer niso odšli v Meko, piše STA.

Skupnost odsvetuje številčnejša druženja

Pri praznovanju imajo v mislih svoje družine, sorodnike in prijatelje ter njihovo počutje. Hadž je namreč simbol enotnosti in globokega verovanja, a tudi raznolikosti med ljudmi. Uči jih, da je na Zemlji vse minljivo ter da so etične in moralne vrline ključne za skladen medsebojni odnos, so zapisali v islamski skupnosti v Sloveniji.

Meka | Foto: Reuters Foto: Reuters Verniki se bodo med bajramskimi dnevi, ki bodo trajali štiri dni, posvetili svojim družinam. Pri tem pa v skupnosti odsvetujejo številčnejša druženja, da ne bi prišlo do okužb z novim koronavirusom. V molitvah naj se po vabilu skupnosti spomnijo tistih, ki so se zaradi epidemije znašli v težkih okoliščinah. Pomislijo pa naj tudi na zdravstvene delavce, ki so v času širjenja virusa najbolj izpostavljeni in požrtvovalni, so dodali.

Vernikom želijo vesel in srečen bajram, tistim, ki ga ne praznujejo, pa predvsem veliko zdravja. V četrtek, dan pred kurban bajramom, pa je bil dan Arefata, ki je pri romanju oziroma hadžu najpomembnejši. Romarji se na ta dan zberejo na gori Arefat v bližini Meke pri molitvi ter poglobljenem razmišljanju o sebi in svojih dejanjih, pri čemer molitve namenijo za dobro vseh.

Savdska Arabija je letošnje tradicionalno romanje v Meko zaradi pandemije organizirala v zelo omejenem obsegu in pod strogimi preprečevalnimi ukrepi. Udeležbo na hadžu so omejili na deset tisoč prebivalcev kraljevine, še navaja STA.

kurbam bajram
Novice Mufti Grabus o kurban bajramu kot priložnosti za nov začetek
Ne spreglejte