SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mors podpisal skoraj milijonsko pogodbo za dobavo 6.000 čelad

1

termometer

Ministrstvo za obrambo je s podjetjem Bene Commerce konec septembra podpisalo pogodbo za dobavo 6.000 bojnih čelad. Pogodba je z vključenim davkom na dodano vrednost vredna slabih 981 tisoč evrov.

Javno naročilo je ministrstvo objavilo konec junija, prejeli pa so devet ponudb. Izbrano podjetje bo čelade, s katerimi nameravajo v Slovenski vojski zamenjati dotrajane čelade, ki se jim izteka doba uporabnosti, dobavilo v treh obrokih. Prvih dva tisoč čelad bodo vojaki dobili že letos. Kakor je predvidevala razpisana dokumentacija, se bo moralo to zgoditi do 25. oktobra. Po dva tisoč čelad bo dobavljenih še v prihodnjih dveh letih, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu so v razpisno dokumentacijo zapisali, da je treba pripadnikom Slovenske vojske zagotoviti bojne čelade, ki bodo omogočale izvajanje aktivnosti v najtežjih taktičnih, klimatskih, vremenskih in prostorskih razmerah. Takšna čelada mora zagotavljati maksimalne pogoje delovanja, olajšati izvajanje nalog in povečati možnost preživetja uporabnikov čelad pri izvajanju operacij, kjer temperaturni obseg niha med minus 32 stopinjami Celzija in 49 stopinjami nad ničlo, za podnebje pa je značilen velik odstotek relativne vlage in veliko prahu oziroma puščavskega peska. Čelada mora biti sicer uporabna v vseh vremenskih pogojih in odporna na spremembe nadmorske višine do 12 tisoč metrov ter popolnoma neobčutljiva na vibracije, še navajajo.

Zahtevana življenjska doba opreme v uporabi je deset let, ob normalnih pogojih skladiščenja za potrebe rezerv pa 15 let. Pogodba vključuje tudi protikorupcijsko klavzulo in pogodbene kazni v primeru, da blago ni dobavljeno v pogodbenem roku.

Redno poslujejo z državo Podjetje Bene Commerce, ki po zapisu na svoji spletni strani ponuja opremo vodilnih proizvajalcev taktične in osebne zaščitne opreme za pripadnike policije, vojske, strelce, civilno zaščito in gasilce, z državo redno posluje že več let. Po podatkih aplikacije Supervizor je država še pred zadnjim naročilom omenjenemu podjetju izplačala slabih šest milijonov evrov za različna naročila.

Največ, za kar 5,2 milijona, je bilo naročil z ministrstva za notranje zadeve – samo decembra 2010 so za dobavo policijskih uniform dobili dobrih 600 tisočakov nakazila, sledi pa Mors. Bene Commerce je sodeloval tudi z zdravstvenimi ustanovami, carinsko upravo, mariborsko in ljubljansko univerzo ter ljubljansko občino.

Posli z državo tako za Bene Commerce predstavljajo pomemben delež vsega poslovanja. Tako so npr. leta 2009, ko je imelo podjetje po podatkih Supervizorja 750 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje, državna nakazila dosegla skoraj 980 tisoč evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin