Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
6.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nezaupnica vlada

Torek, 26. 2. 2013, 6.54

8 let

Möderndorfer: O ministrih bo tekla beseda po sredi (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pravi, da bo glede programa nove vlade potreben kompromis. "O ministrskih imenih bo imela zadnjo besedo Alenka Bratušek."

Jani Möderndorfer, strankarski kolega najverjetnejše mandatarke Alenke Bratušek, pravi, da je cilj nove koalicije, da novo vlado oblikujejo čim prej. "Odvisno pa je od koalicijskih partnerjev. Želja je, da najdemo kompromis. Kompromis pa pomeni, da vsak nekje popusti s ciljem enega cilja, da sestavimo novo vlado," pravi Möderndorfer, ki je na vprašanje, ali so že znana imena za ministre, odgovoril: "Berem vse vaše ugotovitve, križanke, ugibanja in moram povedati, da več kot polovico ni resničnega, ampak dejstvo je, da je to zanimivo vprašanje, a se pred sredo zagotovo ne bo nič zgodilo. Mandatarka je tista, ki odloča o teh stvareh. Ne nazadnje ima tudi zadnjo besedo. Tako da, ko bo jasno, kakšna je koalicijska zaveza, potem bo tudi začela nastajati vlada." O nekaterih namigih, da naj bi bilo magistrsko delo Alenke Bratušek plagiat, pa je odgovoril: "Nimam komentarja, pred sredo pa se mora še kaj zgoditi. Jaz pričakujem, da bo prišlo še kaj novega, mogoče bo dobila kakšnega ljubimca. Jaz mislim, da je čas, da se vendarle v sredo odločimo za novo mandatarko in da končamo to agonijo."

Braniselj: Slaba banka in holding sta dejstvo Rihard Braniselj iz DL je poudaril, da bodo poslanci podprli tako konstruktivno nezaupnico kot tudi Janka Vebra za predsednika državnega zbora. Na vprašanje, ali potekajo pogovori o programskem delu nove koalicije, je odgovoril, da bo šel dogovor v smeri že parafirane koalicijske pogodbe, ki jo je DL leta 2011 usklajevala s Pozitivno Slovenijo. Glede slabe banke in holdinga, kjer so stališča med strankami nove koalicije najbolj nasprotujoča, pa Braniselj pravi, da "sta ta trenutek že dejstvo in da bodo nadaljevali utirjeno pot".

SDS in NSi ne bosta podprli Vebra za predsednika državnega zbora Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je o morebitni podpori Janka Vebra za predsednika državnega zbora povedal, da "bomo še videli, najbrž ga ne bomo podprli". Matej Tonin, vodja poslanske skupine Nova Slovenija pa je o podpori Vebru povedal: "Poslanska skupina Nove Slovenije ne bo podprla g. Vebra za predsednika državnega zbora, ker ocenjujemo, da je bil v preteklem letu enostavno preoster in da to ni dobra spodbuda za prihodnjega predsednika DZ-ja. Ne gre za kakršnakoli ideološka nasprotja; ne smemo pozabiti, da je prav NSi podprla Boruta Pahorja za predsednika državnega zbora, in če bi poslanska skupina SD predlagala kakšnega poslanca in poslanko, ki je bil v tem letu povezovalen, bi Nova Slovenija verjetno razmišljala o podpori."

Novakova: Selitev ministrstev sem in tja se mi ne zdi dobra Predsednica NSi Ljudmila Novak je poudarila, da želi, da nova vlada čim prej začne delati in da bi vse tisto dobro, kar je naredila, zdajšnja vlada nadaljevala. "Ne zdi pa se mi sprejemljivo, da bi zdaj selili razna ministrstva sem in tja, še posebej ker nimamo velikih zagotovil, da bi zdržala do konca mandata. Kot ministrica za zamejce po svetu pa obžalujem to namero po ukinitvi tega resorja."

Pet od šestih poslancev SLS bo podprlo konstruktivno nezaupnico Poslanci SLS bodo razen Franca Pukšiča podprli nezaupnico vladi Janeza Janše, ker v vsakem primeru prej ali slej pričakujejo predčasne volitve. Pukšič pa bi jo podprl, če bi kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek v svojem programu navedla tudi datum predčasnih volitev. Noben poslanec SLS pa ne bo podprl Janka Vebra iz SD za predsednika DZ.

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja poslanske skupine Mihael Prevc, bodo nezaupnico večinsko podprli, ker se je država znašla v hudi blokadi, ki jo je treba na nek način presekati. Glasovanje o nezaupnici po njegovih besedah to tudi pomeni. Vlada, ki sta jo v ponedeljek zapustila tudi ministra SLS, ima samo še šest ministrov in na tak način ne more več delovati, meni Prevc.

V stranki se zavzemajo za predčasne volitve. Brez glasovanja o konstruktivni nezaupnici pa po besedah Prevca predčasnih volitev ne more biti. Prevc tudi napoveduje, da v SLS ne bodo podprli nove vlade, ki se sestavlja. V stranki sicer po njegovih besedah dvomijo, ali se bo vlada glede na programske razlike med strankami lahko sestavila.

Ne spreglejte