Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2023,
14.20

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,96

Natisni članek

toča veter ARSO nevihta neurje vreme

Sreda, 19. 7. 2023, 14.20

9 mesecev, 1 teden

V koči v Krmi ujetih okoli 90 ljudi, med njimi 35 slepih in slabovidnih #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,96
neurje, hribi, Krma, Slovenija | Pristojni še vedno rešujejo slepe in slabovidne planince, ki so se podali s Triglava in so ostali ujeti v koči v Krmi. | Foto Meteoinfo / Facebook

Pristojni še vedno rešujejo slepe in slabovidne planince, ki so se podali s Triglava in so ostali ujeti v koči v Krmi.

Foto: Meteoinfo / Facebook

Kot poroča portal Meteinfo Slovenija, je nevihtni sistem, ki je nastal nad Italijo, Slovenijo na srečo dosegel zelo oslabljen, tako da silovitih neurij v večjem delu države danes ni več pričakovati. Ponekod le rahlo dežuje. Lahko pa močne nevihte v naslednjih urah zajamejo Istro ter se nato pomaknejo nad Kvarner in Dalmacijo. Na Bledu je zaradi posledic popoldanskega neurja umrla ena oseba, na katero je padlo drevo. V kampu Forest Camping v Lokah pri Mozirju pa je strela poškodovala dve osebi, tri osebe pa so v šoku.

Današnje neurje je na območju Bleda terjalo smrtno žrtev. S kranjske policijske uprave so povedali, da se je nesreča zgodila na sprehajalni poti v bližini vile Bled, kjer se je zaradi močnega vetra podrlo drevo in padlo na osebi, ki sta hodili po sprehajalni poti. Ena oseba je pri tem umrla, druga pa je bila huje poškodovana in s helikopterjem odpeljana v zdravstveno ustanovo.  Po poročanju Televizije Slovenija (TVS), je umrla 32-letna tuja državljanka, poškodovani pa je starejši moški, prav tako tuj državljan

Posnetek prikazuje nevihtno dogajanje na Jesenicah, ki ga je spremljal močan veter:

V noči na četrtek bodo močnejše nevihte zajele tudi Primorsko, ob morju bodo ob tem možni močnejši sunki vetra severnih smeri.

Toča v okolici Novega mesta | Foto: Siol.net Toča v okolici Novega mesta Foto: Siol.net

Neurje v Topolščici
Novice Šokantni podatki: v gozdovih že več kot 350 tisoč kubičnih metrov podrtega drevja
Zabeležili približno 900 izrednih dogodkov

Na upravi za zaščito in reševanje so v času popoldanskih neviht zabeležili približno 900 izrednih dogodkov, in sicer 23 na območju Brežic, 265 v Celju, 151 v Kranju, 204 v Ljubljani, 78 v Mariboru, 14 v Murski Soboti, sedem v Novi Gorici, 28 v Novem mestu, dva v Postojni, 38 na Ptuju, 30 v Slovenj Gradcu in štiri v Trbovljah.

Gasilci iz približno 300 gasilskih enot odstranjujejo podrta drevesa, elektro- in telekomunikacijske drogove, prekrivajo odkrite strehe, črpajo vodo iz poplavljenih objektov in cestišč ter sodelujejo pri evakuaciji občanov z ogroženih območij.

Strela poškodovala dve osebi 

V kampu Forest Camping v Lokah pri Mozirju je strela poškodovala dve osebi, tri osebe so v šoku. Poškodovani osebi so pripeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico, je za STA povedal poveljnik mozirskih prostovoljnih gasilcev Jaka Steblovnik. Pojasnil je, da je strela udarila v bližino šotorov. Tudi v tem primeru naj bi šlo za tuje državljane, je poročala TVS.

V Krmi ujetih okoli 90 ljudi

Po njihovih navedbah pa pristojni še vedno rešujejo slepe in slabovidne planince, ki so se podali s Triglava in so ostali ujeti v koči v Krmi.

Kot je v Odmevih na TV Slovenija dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, je v koči v Krmi ujetih približno 90 ljudi, med njimi 35 slepih in slabovidnih s spremljevalci, ki niso mogli v dolino, ker se je na cesto porušilo veliko dreves. Noč bodo preživeli vsaj na pokritem, tam so prisotni gorski reševalci, ki so jim odnesli nujno potrebna zdravila, je pojasnil.

Pregled neurij po Sloveniji:

Na terenu številni gasilci

Gasilci iz približno 300 gasilskih enot odstranjujejo podrta drevesa, električne in telekomunikacijske drogove, prekrivajo odkrite strehe, črpajo vodo iz poplavljenih objektov in cestišč ter sodelujejo pri evakuaciji občanov z ogroženih območij.

Na več cestah po državi je zaradi podrtega drevja oviran promet, nekatere ceste pa so zaprte, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Zaradi podrtega drevja je trenutno še zaprta cesta Mojstrana-Radovna-Gorje in lokalna cesta Cerkljanska Dobrava-Vrhovlje-Tunjiška Mlaka.

V Celju je neurje razkrilo streho nogometnega stadiona Z'dežele. Škodo je povzročilo tudi na križišču Čopove in obvoznice pri dvorcu Lanovž, kjer je kar nekaj dreves ob železnici ostalo brez vrhov.

Veter odkril streho osnovne šole

Neurje je prizadelo tudi Občino Šmarje pri Jelšah. Občina je namreč na svoji Facebook strani objavila fotografije razdejanja, ki ga je silovit veter povzročil na tamkajšnji osnovni šoli, s katere je odnesel del strehe skupaj s sončnimi celicami. Ob tem so na občini dodali, da je o razsežnostih nastale škode trenutno še težko govoriti.

V Žalcu je veter podrl kaj nekaj dreves, v krajevni skupnosti Šempeter pa je precej vejevja na cestah. Občino Šoštanj, kjer so se že v torek zvečer soočili z neurjem, ki jim je podrlo veliko dreves in razkrilo kar nekaj streh na objektih, pa je zajel močan dež. Močno neurje je zadnja dva dni zajelo tudi Vitanje.

Močan veter je odkril streho Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, na kateri so bile pritrjene tudi sončne celice. | Foto: Občina Šmarje pri Jelšah Močan veter je odkril streho Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, na kateri so bile pritrjene tudi sončne celice. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

Veter je povzročal težave tudi v Ljubljani. Na cesto je odneslo kovinsko streho s Plečnikovega stadiona za Bežigradom, ki so jo gasilci in delavci komunalnega podjetja do sedaj že odstranili. Po poročanju TVS naj bi bilo škode med 15.000 in 20.000 evrov. Na isti lokaciji je neurje poškodovalo tudi drog javne razsvetljave, ki je padel na mimovozeče vozilo in ga poškodoval.

V vasici Kompolje (Dobrepolje) in Starem Logu pri Kočevju je po poročanju portala Neurje.si padala tudi toča, v Kamniku pa je veter odkril strehe več objektov.

V metliški občini so tudi danes preventivno iz taborov na varno preselili otroke. Že prejšnji dan so v gasilske domove začasno evakuiralo 208 otrok v starosti od osem do 15 let, ki taborijo na območju njihove občine.

Južni del občine Metlika, območje Krasinca in Prilozja, je prizadela tudi debela toča. Kot je za STA povedla županja Metlike Martina Legan Janžekovič, je bila premera deset centimetrov in več ter je povzročila precejšnjo škodo tako na objektih, kot avtomobilih, pa tudi kmetijskih površinah.

Toča je padala tudi na območje Gribelj v občini Črnomelj, kjer je poškodovalo več objektov. Škodo je neurje povzročilo tudi na Dolenjskem, med drugim je po poročanju TVS zalilo prostore osnovne šole v Šmarjeti.

Neurje se je danes zgodaj popoldan sicer najprej razbesnelo na zahodu države. Kot so za STA povedali na regijskem centru za obveščanje, je v teku vrsta intervencij. Veter je namreč po vsej Gorenjski podiral drevesa, lomil veje in odkrival strehe.

V Preddvoru je na terenu vseh okoli 30 razpoložljivih prostovoljnih gasilcev, je za STA povedal tamkajšnji župan Rok Roblek. "Prišel je tako čuden vrtinec vetra, da so po ulicah leteli smetnjaki, z objektov je odnašalo dele opažnih sistemov, padala so tudi stoletna drevesa," je pojasnil župan.

Med najbolj kritičnimi bo sanacija ostrešja na preddvorskem vrtcu, kjer je močan sunek vetra podrl gradbeni oder na sončno elektrarno na strehi vrtca. Otroci, ki so bili v tem času v vrtcu, sicer niso bili ogroženi, saj so paneli predrli le zgornjo plast kritine, vendar pa bo pri odstranjevanju in sanaciji poškodovanih panelov treba paziti, da ne bi prišlo do kakšnih težav z elektriko.

Številni ostali brez električne energije

Neurje je na Gorenjskem povzročilo tudi težave v preskrbi z električno energijo. Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, je neurje povzročilo kratkotrajne prekinitve približno 5.000 uporabnikom v dolini Radovne, okolici Posavca, Tržiča ter v vaseh pri Preddvoru.

S težavami pri oskrbi z elektriko se po dveh zaporednih nevihtnih dnevih srečujejo tudi na drugih območjih. Na območju Elektra Ljubljana je trenutno še vedno brez elektrike več kot 2.500 uporabnikov.

Komunalno podjetje Kamnik, kjer je neurje prav tako povzročilo škodo večjih razsežnosti, občane obvešča, da je prišlo do množičnega izpada električne energije in podiranja dreves. Zagotovili so, da so vse njihove ekipe že na terenu, občane pa pozivajo, naj pitno vodo do preklica preventivno prekuhavajo, v primeru povečane motnosti, pa naj jo pred prekuhavanjem tudi prefiltrirajo.

Nove nevihtne celice so po 18. uri iz severne Italije dosegle Slovenije in se pomaknile preko države, vendar razmere, kot je dejal Šestan, po prvih informacijah zvečer niso bile tako hude kot popoldne. V popoldanskih neurjih so bil razmere najslabše na Celjskem, kjer je bilo več kot 600 intervencij, gasilci so še vedno na terenu, je dodal.

V Žalcu je veter podrl kar nekaj dreves, v krajevni skupnosti Šempeter pa je precej vejevja na cestah. Občino Šoštanj, kjer so se že v torek zvečer soočili z neurjem, ki jim je podrlo veliko dreves in razkrilo kar nekaj streh na objektih, pa je zajel močan dež. Močno neurje je zadnja dva dni zajelo tudi Vitanje.

V Ljubljani so nebo preplavili oblaki mammatuski spominjajo na mehurčke. 

Oblaki mammatus v Ljubljani | Foto: Bralka Maja Bizjak Oblaki mammatus v Ljubljani Foto: Bralka Maja Bizjak

Močno deževje in nevihta ovirata promet

Arso je za danes popoldne sprva za zahodno in osrednjo, potem pa še za severovzhodno in jugovzhodno Slovenijo izdal rdeče opozorilo. Nevihtni sistem so spremljali zelo močni sunki vetra in krajevno tudi toča. Ob močnih nalivih lahko narastejo tudi hudourniški vodotoki.

Ponekod po Sloveniji so močno deževje in nevihte ovirali promet. Na prometno-informacijskem centru za državne ceste voznike pozivajo, naj vozijo previdno, prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo. V primeru toče naj se ne ustavljajo pod nadvozi ali mostovi.

Na Gorenjskem je po prvih informacijah močan veter znova podiral drevesa in odkrival strehe. Na več koncih Gorenjske in Severne Primorske je motena tudi oskrba z električno energijo.

Fotografije in videoposnetke današnjega vremenskega dogajanja nam lahko pošljete na e-poštni naslov: novice.siol@tsmedia.si.

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji meteorologi pričakujejo pozno popoldne, zvečer in v noči na četrtek.

 
Neurje
Novice Na varno evakuirali več kot 200 ljudi, neurij s točo še ni konec

Zaradi velikega zanimanja težave na spletnih straneh Arsa

Spletišče agencije za okolje (Arso) z radarsko sliko padavin je bilo v torek, ko je večji del Slovenije zajelo neurje, začasno nedosegljivo zaradi izredno povečanega obiska in s tem presežene zmogljivosti infrastrukture, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili na agenciji. Število zahtevkov po dostopu je namreč preseglo dva tisoč na sekundo.

"Ker pričakujemo izredne vremenske dogodke tudi danes in v prihodnjih dneh, vlagamo vse napore, da bi nam uspelo zagotoviti nemoten dostop," so še zapisali.

Število zahtevkov po dostopu do spletnih strani Arsa je ob torkovem nevihtnem dogodku preseglo dva tisoč na sekundo, s čimer je bila presežena zmogljivost infrastrukture agencije. "Že v času dogodka smo poskušali omogočiti nemoten dostop do svojih vsebin, a nam je to le deloma uspelo. Ker danes in v prihodnjih dneh pričakujemo nadaljevanje izrednih vremenskih dogodkov, se trudimo z nadaljnjo optimizacijo spletišča s ciljem, da bo ves čas dostopno," pravijo.

Dodajajo, da bodo o vremenskem dogajanju obveščali javnost tudi prek drugih kanalov. K reševanju problema pristopajo tudi sistemsko, in sicer s celovito prenovo spletišča ter nadgradnjo kritične infrastrukture. "Za neljubi dogodek se opravičujemo," so še sporočili z Arsa.

Tudi v četrtek krajevne plohe in nevihte

V drugi polovici noči se bo vreme umirilo. Proti jutru se bo začelo jasniti, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem okoli 21 stopinj Celzija.

Jutri bo sprva deloma jasno. Popoldne bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni Sloveniji. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28, na Primorskem do 32  stopinj Celzija.

Nevihta na Frankolovem | Foto: Bralka Petra Nikolić Nevihta na Frankolovem Foto: Bralka Petra Nikolić

Veter podiral drevesa in odkrival strehe

V torek pozno popoldne je večji del Slovenije zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem in udari strel. V občinah Kostel, Kranjska Gora in Brežice so gasilci na varno evakuirali 253 ljudi, ki so taborili na prostem, veter je po celotni državi podiral drevesa in odkrival strehe, nekateri deli pa so bili celo brez električne energije.

Meteorologi so zabeležili tudi rekordno močne sunke vetra. Na Kredarici je po podatkih Arsa veter dosegel hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu 136 kilometrov na uro, na območju Črnomlja pa so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro.

Jadransko morje
Novice Jadransko morje ima danes skoraj 30 stopinj
Neurje Snovik
Novice Močno neurje z orkanskim vetrom podiralo drevesa in odkrivalo strehe #video
Vročina, vročinski val
Novice Meteorologi potrdili nov temperaturni rekord za celinsko Evropo
Ne spreglejte