Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2022,
8.15

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

policija zakon pravila bolnišnica poškodba pirotehnika

Torek, 13. 12. 2022, 8.15

1 leto, 4 mesece

Mlajša oseba v bolnišnici zaradi eksplozije pirotehničnega sredstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Petarda | Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, tudi če niso njegova last. | Foto Shutterstock

Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, tudi če niso njegova last.

Foto: Shutterstock

Na območju Logatca se je nekaj pred polnočjo mlajša oseba poškodovala s pirotehničnim sredstvom, so sporočili ljubljanski policisti. Oseba je huje poškodovana in je v bolnišnici. 

"Po do zdaj znanih podatkih je mlajši osebi v roki eksplodiralo pirotehnično sredstvo in jo huje poškodovalo. Osebo so odpeljali v UKC Ljubljana, njeno življenje pa ni ogroženo. Policisti vse okoliščine dogodka še preiskujejo," so zapisali pri Policijski upravi (PU) Ljubljana. 

Pogoste škode na stvareh, a tudi amputacije pri poškodovancih  

Lani so na območju PU Ljubljana obravnavali 30 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih in zasegli 2.736 petard različnih moči. Obravnavali so 18 poškodovanj tuje stvari in eno povzročitev splošne nevarnosti, največkrat so poškodovali poštne nabiralnike, koše za smeti, osebne avtomobile in parkomate. Dve osebi sta se pri uporabi pirotehničnih izdelkov poškodovali, enkrat je bila poškodba oči in enkrat poškodba obraza, so še sporočili s policije.

Slovenska policija
Novice V Velenju ovaden mladoletnik: s petardami uničil 32 košev za smeti
Pri nas je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Pri tem velja poudariti, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji nista dovoljeni.

Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj  v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost, so še opozorili.

Na območju Slovenije so lani ugotovili 104 kršitve zakona o eksplozivih in  pirotehničnih  izdelkih,  kar  je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavali so sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki.

V petih primerih so se poškodovali mladoletnik in odrasli osebi.

Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, utrpeli so opekline ter odrgnin. Pri odraslih osebah smo v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru so bile poškodbe lažje. Obravnavali so še 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. Na območju Slovenije so lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih so zasegli različne petarde.

Novice Kakšna norost: to preprosto morate videti #video

Iz policije in zdravstva pozivi k varni uporabi pirotehničnih sredstev

Predstavniki Policijske uprave Maribor in UKC Maribor so na današnji skupni novinarski konferenci uporabnike pirotehničnih sredstev pozvali, da če to že uporabljajo, naj je ne kupujejo na črnem trgu in naj pirotehniko uporabljajo v skladu z navodili ter na varen način. Posledice poškodb so namreč lahko zelo hude.

V Urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor po letu 2019 zaznavajo manj poškodb zaradi uporabe pirotehnike, ne glede na to pa so poškodbe zelo hude.

Novice Tako se počutijo živali. "Ne ga pokat." Petarde? Ne, hvala! #video

Letos najhujša nesreča v primeru osemletnega dečka

Najpogosteje gre za hude poškodbe rok in prstov, zelo pogosto so potrebne amputacije, tako kot je bilo v primeru osemletnega dečka, ki mu je 1. januarja letos pirotehnično sredstvo razneslo v desni roki. Ta je bila tako hudo poškodovana, da je bila potrebna amputacija v predelu zapestja, je opozorila Jerneja Vidmar z oddelka za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opeklin na UKC Maribor.

"Lahko si predstavljate, kako travmatična je ta poškodba za otroka, družino, za celotno njihovo skupnost," je dejala. Deček si je ob dogodku poškodoval tudi oči, a ta poškodba na srečo ni bila tako huda, da bi pustila trajne posledice. Ob njem je bil poškodovan tudi njegov leto starejši brat, ki je utrpel manjše opraskanine.

Izpostavila je zahtevnost zdravljenja. Pogosto gre za mikrokirurške operacije, pri katerih poskušajo kirurgi, kolikor se da, rešiti nepoškodovano tkivo. Tudi rehabilitacija je praviloma dolgotrajna, posledice pa dosmrtne, je še opozorila Vidmarjeva in pojasnila, da je omenjeni deček še vedno v procesu rehabilitacije, ki se bo še nadaljevala.

Da bi bili prazniki čim varnejši, si prizadevajo tudi mariborski policisti, žal pa se vsako leto srečujejo tudi s kršitvami in poškodbami na tem področju. Najhuje je, da so prisotne tudi pri otrocih, je izpostavil samostojni policijski inšpektor s Policijske uprave (PU) Maribor Boris Lukežič.

orožje
Novice Policija zasegla orožje, televizor in prepovedane petarde

Letos zasegli okoli 230 pirotehničnih sredstev

V lanskem prazničnem času pred novim letom so mariborski policisti obravnavali 24 kršitev, od tega je bilo deset mladoletnih oseb, skupaj pa so zasegli okoli 3.300 pirotehničnih sredstev.

Letos so od začetka decembra obravnavali sedem mladoletnih oseb, starih okoli 16 let, ki so jim zasegli okoli 230 pirotehničnih sredstev. Gre za zasege na črnem trgu, je povedal Lukežič. Ob tem je pozval starše, naj bodo zgled, in dodal, da lahko z opozarjanjem otrok najbolj pripomorejo k preprečevanju negativnih posledic uporabe pirotehničnih sredstev.

Ob tem so vsi govorniki pozvali ljudi, da če že uporabljajo pirotehniko, naj jo uporabljajo v skladu z navodili in na varen način, tako da ne ogrožajo ne sebe ne drugih. "Samo tako bodo prazniki lepi. Vemo, da tovrstne poškodbe lahko bistveno vplivajo na kakovost življenja," je opozoril namestnik predstojnika Urgentnega centra UKC Maribor Andrej Hohnec.

pirotehnika
Novice Starš kupoval pirotehniko in jo izročal mladoletniku
Pirotehnika
Novice Policisti moškemu zasegli 1.763 kosov pirotehnike
Ne spreglejte