SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Miroslav Mozetič: Ustavno sodišče ni psihiatrična klinika

4

termometer

Ustavno sodišče ni psihiatrična klinika in ne more zdraviti vseh političnih norosti, poudarja njegov predsednik Miroslav Mozetič.

S temi besedami je na današnji konferenci slovenskih pravnikov komentiral odzive na sredino odločitev ustavnega sodišča, ki je dopustilo volitve 13. julija.

Sopredsednik stranke Solidarnost, ki je bila sopodpisnica pobude za presojo ustavnosti odloka o razpisu volitev, Uroš Lubej je namreč v odzivu na odločitev ustavnega sodišča dejal, da bo na volitve, ki so razpisane za 13. julij, padla senca nelegitimnosti. "Norost je, da so bile volitve razpisane na ta način. Na žalost je to norost legitimiralo še ustavno sodišče. In proti norostim se je težko boriti oz. težko se politična stranka bori proti skoraj norim odločitvam, ki smo jim priča v Sloveniji," je po včerajšnji odločitvi ustavnega sodišča ocenil Lubej.

Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je v uvodu v današnjo konferenco slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije dejal, da politikom sporoča, da "ustavno sodišče ni psihiatrična klinika, da vseh političnih norosti ustavno sodišče ne more zdraviti". Kot je poudaril, ustavno sodišče lahko zdravi le tiste, kjer je govor o vprašanju ustavnosti.

Pravna država kot pogoj pravične domovine Problem vladavine prava je v Sloveniji v veliki meri tudi izven sodne veje oblasti. Je zlasti v deformacijah v družbi, je na konferenci poudaril ustavni sodnik Ernest Petrič. Po besedah pravnika Klemena Jakliča pa je pravna država predpogoj pravične domovine, prav tako velja tudi obratno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin