SiolNET. Novice Slovenija
3,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica Bobnarjeva poslala pisno odstopno izjavo premierju Golobu

3,21

termometer

Tatjana Bobnar |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je, kot je napovedala, premierju Robertu Golobu danes po vrnitvi s službene poti iz Bruslja poslala odstopno izjavo, so za STA potrdili na ministrstvu. Golob je že napovedal, da jo bo sprejel, saj je izgubila njegovo zaupanje.

Bobnarjeva je pojasnila, da funkcijo zapušča, ker si ne more postaviti ekipe. Njena predloga imenovanja Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom in Slavka Koroša za direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge s polnim mandatom namreč nista šla skozi vladno sito, tako oba ostajata vršilca dolžnosti. Bobnarjeva to razume kot politični pritisk na policijo, obenem je razkrila, da naj bi ji Golob ponujal možnost povrnitve zaupanja z odpustitvijo določene osebe iz policije.

Tatjana Bobnar Novice Bobnarjeva: To je zahteval Golob, da si povrnem njegovo zaupanje

Izguba zaupanja

Golob je nasprotno menil, da pritiskov ni bilo, njen odstop pa bo zaradi izgube zaupanja sprejel. Iz kabineta predsednika vlade so kot podkrepitev te navedbe posredovali dopis namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperleta, ki je po pooblastilu Lindava na izrecno vprašanje Goloba navedel, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.

Damir Črnčec, državni sekretar Novice Črnčec: Po dolgem blatenju je jasno, da nisem vplival na delo policije #video

Sedem dni

Po prejemu pisne odstopne izjave ministrice ima premier sedem dni časa, da o odstopu pisno obvesti predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Obvestilo o odstopu se nato uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministrici bo funkcija s tem prenehala.

Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministrice predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če bo njegova predstavitev ocenjena kot uspešna, pa bo moral še skozi sito poslank in poslancev na plenarni seji državnega zbora.

Predsednik KPK se bo izločil iz odločanja glede prijave Bobnarjeve

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi je za medije potrdil, da so na komisiji prejeli prijavo notranje ministrice Tatjane Bobnar o političnih pritiskih na delo policije in da bodo zadevo obravnavali prednostno. Ob tem opozarja, da vsaka politična sugestija še ni politični pritisk, sam pa se bo iz postopka izločil, saj prihaja "iz vrst policije, tam imam tudi urejeno zamrznitev pogodbe in hkrati sem bil poslovno povezan z ministrico Bobnarjevo, saj sva več let sodelovala skupaj".

Andrej Rupnik Novice Andrej Rupnik: Predsednik vlade je napravil točno to, kar očita drugim

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin