Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
9.58

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

3

Natisni članek

šolstvo izobraževanje Darjo Felda Luka Mesec Danijel Bešič Loredan

Torek, 9. 5. 2023, 9.58

11 mesecev, 3 tedne

Ministri o varovanju otrok v slovenskih šolah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

3

Poostren nadzor policije v okolici slovenskih šol je naša nova resničnost. O aktivnostih vlade za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah so na novinarski konferenci spregovorili minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ta je med drugim izpostavil pomen duševnega zdravja mladih, ki se v postcovidnem času spopadajo s številnimi stiskami in izzivi. Ob tem minister priznava, da je dostopnost do storitev duševnega zdravja v Sloveniji slaba in da morajo pristojni narediti vse, da jo pripeljejo na raven dostopnosti telesnega zdravja.

V luči strelskih napadov v Srbiji in groženj, ki so jih prejeli ravnatelji nekaterih slovenskih šol, so policisti z današnjim dnem v okolici šol poostrili nadzor. Koliko časa bo ta ukrep veljal, bo policija ocenila sama, je pojasnil minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v ponedeljek sicer ocenila, da začasno povečana navzočnost policije v okolici slovenskih šol ne naslavlja jedra težave in da več policistov pred šolami ni dober signal. 

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Ta podatek me je šokiral

V slovenskih šolah v petek dan kulture nenasilja in strpnosti

"Odgovornost vseh, ki vzgajamo in izobražujemo otroke, tako doma kot v šoli, je, da poskrbimo za varno, urejeno, zdravo in spodbudno okolje, v katerem bodo imeli otroci in mladostniki kar največ možnosti za zdrav in vsestranski osebni razvoj," je na novinarski konferenci povedal minister Darjo Felda. Ob tem je poudaril, da na ministrstvu vseskozi teče dialog z ravnatelji šol.

Dodatno so na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba na ravnatelje osnovnih in srednjih šol naslovili predlog, naj v petek, 12. maja, organizirajo dan kulture nenasilja in strpnosti. 

Bešič Loredan: Primanjkuje od 150 do 200 kliničnih psihologov

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je spregovoril o duševnih stiskah otrok in mladih. "Spopadamo se z novo resničnostjo. Smo v novem postcovidnem času, kjer je zelo veliko tveganje za duševno zdravje in prav duševno zdravje mladih zahteva našo polno pozornost."

Minister priznava, da je dostopnost do storitev duševnega zdravja slaba. V Sloveniji po besedah ministra primanjkuje od 150 do 200 kliničnih psihologov. So pa v povezavi s tem omogočili 70 dodatnih specializacij iz klinične psihologije. "Pripravljamo in se pogovarjamo tudi o psihoterapevtski dejavnosti in o psihoterapiji. To področje je v Sloveniji zakonsko povsem nepokrito," je še spomnil Bešič Loredan. 

"Spopadamo se z novim družbenim izzivom, ki se mu reče medgeneracijski prepad. Če tega ne bomo naslovili in prepada med mlado in staro generacijo premostili, se bomo v prihodnje spopadali s težkimi stiskami. Naša naloga je, da to preprečimo," je pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.  | Foto: Bojan Puhek "Spopadamo se z novim družbenim izzivom, ki se mu reče medgeneracijski prepad. Če tega ne bomo naslovili in prepada med mlado in staro generacijo premostili, se bomo v prihodnje spopadali s težkimi stiskami. Naša naloga je, da to preprečimo," je pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.  Foto: Bojan Puhek

"Stanje, kot ga imamo, terja odziv vlade, odziv mnogih resorjev. Ključno je, da se zavedamo odgovornosti, da delujemo proaktivno in preventivno," je povedal minister in poudaril, da je kakršnokoli nasilje nesprejemljivo. "Žal je tega tudi v političnem vrhu preveč. Mi smo zgled in kdorkoli širi sovražni govor, širi kakršnokoli obliko sovražnosti, to vpliva na mlade."

"Težava preventivnih pregledov na področju duševnega zdravja je dovoljenje staršev"

Bešič Loredan je spregovoril tudi o predlogu dijaške organizacije, da bi v sistematske preglede šolarjev vključili vprašalnik o duševnem zdravju.

"Težava preventivnih pregledov na področju duševnega zdravja je dovoljenje staršev. Starši pogosto mislijo, da je fizični pregled v redu, ko pa pridemo na področje duševnega zdravja in želimo narediti anketo, pa je to za starše nesprejemljivo, v smislu saj moj otrok ni nor. To področje moramo destigmatizirati. Priti moramo do tega, da se o tem odkrito pogovarjamo in na družbeni lestvici izenačimo duševno s fizičnim zdravjem. Narediti moramo vse, da skrb za duševno zdravje pripeljemo na enako raven dostopnosti telesnega zdravja."

V pripravi so tudi novi zakoni o duševnem zdravju, o psihoterapevtski dejavnosti in o psihološki dejavnosti.

Mesec: Na dogodke v Srbiji se ne smemo odzvati paranoično

"V Sloveniji moramo postati bolj pozorni na to, kaj se dogaja v naših šolah, skupnostih in družinah. Na dogodke v Srbiji se ne smemo odzvati paranoično in ne smemo začeti iskati potencialnih grešnih kozlov," je poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Ob tem je politike pozval, naj dogajanja ne izrabljajo za politično obračunavanje. 

Pojasnil je, da je v načrtu reforma centrov za socialno delo, s katero želijo, da se centre za socialno delo administrativno razbremeni in da se nameni več časa za to, da socialni delavci pomagajo ljudem na terenu. "Potem pa so tukaj še socialnovarstveni programi, ki so prav tako kurativni. Tukaj je kontaktna točka center za socialno delo. Tam izvajamo različne programe. Od osebnih pomoči družinam do varnih hiš in kriznih centrov," je še povedal minister Mesec. 

Policija
Novice V luči napadov v Srbiji in groženj ravnateljem od jutri v okolici šol povečan nadzor policije

 

Ne spreglejte