SiolNET. Novice Slovenija
5,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Andrej Vizjak po interpelaciji ostaja minister

5,42

termometer

Andrej Vizjak | Priznal je, da je razmišljal o odstopu, a se zanj ni odločil. "Vztrajam, ker želim nekatere projekte dokončati," je povedal minister Andrej Vizjak.  | Foto: Ana Kovač
Priznal je, da je razmišljal o odstopu, a se zanj ni odločil. "Vztrajam, ker želim nekatere projekte dokončati," je povedal minister Andrej Vizjak. Foto: Ana Kovač

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložile LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP. Za njegov odhod je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 29. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Vizjak ostaja na ministrski funkciji.

 

Poslanci so o očitkih ministru Andreju Vizjaku razpravljali 14 ur. Predlagatelji interpelacije so dokazovali, da je s številnimi dejanji kršil ustavo in zakonodajo, očitali so mu tudi nekatere osebnostne lastnosti, ki se jim ne zdijo primerne za opravljanje javne funkcije.

Tudi del opozicije je prepoznal, da so očitki v interpelaciji "za lase privlečeni"

Kot je v izjavi po prestani interpelaciji dejal Vizjak, nad rezultatom glasovanja o njegovi usodi ni presenečen, saj imajo vlagateljice interpelacije − opozicijske SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani poslanci − skupaj 43 poslancev, toliko pa jih je tudi glasovalo za njegovo razrešitev.

Poslanci koalicijske NSi so bili sicer pri glasovanju vzdržani, čemur pa Vizjak ne pripisuje večjega pomena, saj "po ustavi štejejo glasovi za interpelacijo". Kot je ocenil, očitno nekateri poslanci niso mogli mimo izjav izpred 14 let. Zatrdil je, da takšno ravnanje razume, in je prepričan, da to ne bo vplivalo na njegov odnos do dela v koaliciji.

Ob tem je znova poudaril, da štejejo dejanja in ne besede, čeprav so te včasih grobe in neprimerne, ki jih posamezniki pogosto izrečejo v neformalnih pogovorih. "Verjetno bi se marsikateri Slovenec znašel v neprijetni poziciji, če bi objavljali prisluhe pogovorov nekih zasebnih druženj ali sestankov," je prepričan Vizjak.

Preživel je nekaj zelo neprijetnih mesecev 

Kot je spomnil, se je to ob objavi posnetkov pogovora s poslovnežem Bojanom Petanom zgodilo tudi njemu, a da ti očitno niso bili dovolj obremenilni, saj so jih morali še "lepiti, prirejati, da je nastala zadeva še bolj neprijetna". Ob tem je še poudaril, da je preživel nekaj zelo neprijetnih mesecev, ob tem pa še opravljal dolžnosti, ki so ga doletele v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Med drugim je na mednarodni konferenci v Glasgowu zagovarjal stališča EU do okoljskih vprašanj, ves ta čas pa se je po "nepotrebnem ukvarjal še z interpelacijo", je izpostavil.

Hkrati je Vizjak prepričan, da ga je interpelacija utrdila v prepričanju, da dela po svoji vesti, to, kar je prav. Kot je poudaril, je v življenju vedno ravnal po svoji vesti, tudi ko se je leta 2007 zavzemal, da ne bi prišlo do prevzema ene najpomembnejših družb v občini, v kateri živi, torej Term Čatež.

Ali bo kandidiral tudi na naslednjih državnozborskih volitvah, Vizjak danes ni želel komentirati. Kot je dejal, so vse možnosti odprte, saj da še nikoli ni rekel nikoli.

Vizjak: Petana sem želel prepričati, naj ne naredi škodljivega prevzema Term Čatež

Glavni očitek je bila afera, imenovana Glupi davki, ki sega v leto 2007, ko je Vizjak še kot minister za gospodarstvo nagovarjal poslovneža Bojana Petana, naj ne izpelje ene od transakcij z delnicami Term Čatež, saj bo za to moral plačati davek. "Res gre za posnetek pogovora izpred 14 let, vendar je za funkcionarja, od katerega se pričakuje zakonito in odgovorno ravnanje, takšno ravnanje sporno tudi danes, včeraj, pred več leti in zmeraj. Je skrajno nedopustno," je dejala Maša Kociper iz SAB.

Vizjak je večkrat ponovil, da afera Glupi davki izhaja iz lepljenke posnetkov, pridobljenih na podlagi nezakonitih prisluhov zasebnega pogovora. S Petanom se nisva nič dogovarjala, želel sem ga prepričati, naj ne naredi škodljivega prevzema Term Čatež," je ponavljal. To mu ni uspelo, pri čemer je prst uperil tudi proti "pajdašem iz tedaj državne NLB, ki so mu prodali deleže pod mizo".

Želel je odstopiti, a vztraja, ker želi dokončati nekatere projekte 

Veliko časa so posvetili tudi noveli zakona o vodah, ki so ji volivci na referendumu julija letos izrekli nezaupanje. "Nenehno dokazuje, da je sam grožnja okolju, da je minister proti okolju, proti pitni vodi," je o Vizjaku dejal Brane Golubović (LMŠ) ter dodal, da že ves mandat podpira in predlaga okolju škodljive zakone ter daje prednost kapitalu, ne pa naravi in ljudem.

Vizjak je zatrjeval, da ga nikoli, odkar je dejaven v politiki, niso vodili pohlep po denarju ali osebni interesi. "Še posebej pri zakonu o vodah, za katerega sem iskreno verjel in še danes verjamem, da je dober in koristen," je dejal. Priznal je, da je razmišljal o odstopu, a se zanj ni odločil. "Vztrajam, ker želim nekatere projekte dokončati," je dejal in med drugim omenil zakon o varstvu okolja, ki je v parlamentarnem postopku.

Nekateri so mu očitali nakup delnic Petrola

Številnim se je zdel sporen Vizjakov nakup delnic Petrola lansko pomlad, nekaj mesecev pred popolno liberalizacijo cen goriv. "Obstaja utemeljen sum, da je vedel, kdaj bo do tega prišlo. In ko je prišlo, je to vrednost delnice pognalo navzgor, s tem pa tudi ministrov dobiček," je opozoril Rudi Medved iz stranke LMŠ. Vizjak je odgovarjal, da regulator nepravilnosti ni ugotovil.

V SDS so izpostavili Vizjakove dobro opravljene projekte

Poslanci Vizjakove stranke SDS so v razpravi izpostavljali opravljeno delo okoljskega ministrstva v mandatu aktualne vlade, med drugim na področju oskrbe z vodo, kanalizacijskih sistemov in zagotavljanja poplavne varnosti.

V SMC proti interpelaciji, v NSi in DeSUS so se vzdržali

Proti interpelaciji so glasovali le še navzoči poslanci SMC, poslanci NSi pa so menili, da je bila teža izrečenih besed v pogovoru s Petanom preresna za funkcijo ministra. In čeprav je Iva Dimic iz NSi dejala, da bo Vizjak težko še naprej kredibilno deloval v vladi, glasov za interpelacijo niso dali, pač pa so se glasovanja, tako kot poslanci DeSUS, vzdržali.

Andrej Vizjak. Novice Vizjak navedbe v interpelaciji zavrača kot neutemeljene Andrej Vizjak Novice Kakšen bo rezultat interpelacije ministra Vizjaka? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin