Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2022,
18.09

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

vročina vreme Velika Britanija

Nedelja, 10. 7. 2022, 18.09

1 leto, 9 mesecev

Meteorologi šokirani nad napovedjo: "Ni 'šans', da bo tako vroče"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Vročinski val, vročina | Britanski meteorologi zvečine ne verjamejo, da bo Otok že v mesecu juliju doživel nov temperaturni rekord s 40 stopinjami Celzija, a se v splošnem strinjajo, da je takšna vročina tudi pri njih zgolj še vprašanje časa. | Foto Guliver Image

Britanski meteorologi zvečine ne verjamejo, da bo Otok že v mesecu juliju doživel nov temperaturni rekord s 40 stopinjami Celzija, a se v splošnem strinjajo, da je takšna vročina tudi pri njih zgolj še vprašanje časa.

Foto: Guliver Image

Eden od računalniških modelov za napovedovanje vremena je ta teden sploh prvič v zgodovini uporabe sodobne tehnologije v meteorologiji predvidel, da bi se lahko temperature v Veliki Britaniji v mesecu juliju povzpele do 40 stopinj Celzija. Na Otoku še nikoli ni bilo tako vroče - rekordno vročino so zabeležili 25. julija 2019, ko so v mestu Cambridge izmerili 38,7 stopinje Celzija. 

Britanski meteorologi ne pomnijo, da bi kateri od računalniških modelov, ki se uporabljajo na globalni ravni in so namenjeni tudi napovedovanju vremena v Veliki Britaniji, za otočje kdaj že napovedal, da bo temperatura zraka v juliju dosegla oziroma presegla 40 stopinj Celzija, je poročal medij Sky News.

Velika večina vremenoslovcev, ki so bili ob tem "zelo presenečeni, če ne kar šokirani", sicer ne verjame, da se bo napoved, ki bi pomenila tudi britanski temperaturni rekord, dejansko uresničila, saj odstopa od drugih julijskih prognoz za Veliko Britanijo znotraj enega sistema za napovedovanje vremena.

Napoved računalniškega modela, ki je ocenil, da lahko temperature v delih Velike Britanije prihodnji teden dosežejo 40 stopinj Celzija. Foto: The Weather Outlook | Foto: Napoved računalniškega modela, ki je ocenil, da lahko temperature v delih Velike Britanije prihodnji teden dosežejo 40 stopinj Celzija. Foto: The Weather Outlook

"Ni pa nemogoče," je za Sky dejal meteorolog Simon Lee z univerze Columbia v ZDA. V Veliki Britaniji se bodo v prihodnjih dveh tednih sicer res razvili pogoji tudi za morebitne temperaturne rekorde. Večina napovedi opozarja, da bodo temperature lokalno presegle, ponekod tudi konkretno, 30 stopinj Celzija. 

Da bi temperatura v Veliki Britaniji dosegla in presegla nezaželeno številko štirideset, bi sicer moralo biti izpolnjenih več kriterijev: nad Otočje bi moral prek Španije in Francije pripotovati zelo vroč afriški zrak, obenem pa bi se moralo zahodno od iberskega polotoka v prihodnjem tednu razviti območje nizkega zračnega tlaka, še piše Sky. 

Ne spreglejte