Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 11. 2018,
15.24

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

6

Natisni članek

Luka Mesec Levica proračun

Sreda, 21. 11. 2018, 15.24

5 let, 4 mesece

Mesec: Vlada namesto dviga socialnih transferjev kupuje oklepnike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

6

Osnutek proračunskega zakona delno upošteva politične cilje Levice, vsebuje pa veliko pomanjkljivost, je dejal koordinator Levice Luka Mesec. Ne predvideva namreč usklajevanja nekaterih socialnih transferjev v letu 2019, na drugi strani pa je predviden nakup 38 oklepnikov za SV. Temeljna dilema vlade in proračuna je, ali topovi ali maslo, je dodal.

Mesec je danes na novinarski konferenci v Ljubljani potrdil, da so zadovoljni, da osnutek zakona o izvrševanju proračuna predvideva višji letni dodatek za upokojence v naslednjem letu, izredno uskladitev pokojnin in 10 dodatnih zaposlitev na inšpektoratu za delo. Kot je pojasnil, bi to zagotovilo bolj učinkovit nadzor nad kršitvami delovnopravne zakonodaje.

Prav tako osnutek, ki so ga prejeli danes, vsebuje določbo o tem, da osebje v javnem sektorju po večini ne bo več delalo prek agencij, ampak bo zaposleno na uradih in v državnih institucijah. Iz tega pa izhajajo tudi vse pripadajoče delavske pravice, je povedal.

Novice Mesec o NLB: To ni prodaja, to je kraja. LMŠ zahteva odgovore SDH

Mesec opozarja na pomanjkljivosti

Osnutek pa po njegovem mnenju kljub vsemu vsebuje veliko pomanjkljivost. Še vedno namreč predvideva, da se v letu 2019 otroški dodatki, pomoči ob rojstvu otroka, starševski dodatki, rejnine, denarne socialne pomoči, nadomestila za brezposelne, invalidski dodatki in drugi na invalidnino vezani transferji, štipendije in oskrbnine ne bi uskladili z inflacijo.

Ta sveženj je po besedah Mesca vreden okoli 16 milijonov evrov. Na drugi strani pa je minister za obrambo Karl Erjavec že potrdil, da je podpisal sporazum za nakup 38 oklepnikov 4x4 Oshkosh za Slovensko vojsko (SV), ki bi bili del srednje bataljonske bojne skupine in za katere bi odšteli 15,5 milijona evrov.

begunci, migranti, tihotapljenje
Novice Marjan Šarec: Nezakonite migracije so problem. Slovenija jih ne podpira.

"Oklepniki ne bi prispevali ničesar"

Kot je spomnil Mesec, v Levici že več mesecev opozarjajo, da je nakup nepotreben, saj da Slovenija na noben način ni vojaško ogrožena. Ti oklepniki pa tudi v primeru kakršne koli agresije proti Sloveniji po njegovem mnenju ne bi pripomogli, saj niso namenjeni defenzivnemu, ampak ofenzivnemu delovanju. Obenem pa so neuporabni v civilnih zadevah, pri katerih bi najbolj potrebovali dodatne kapacitete, je dodal.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Delo je v Slovenijo preveč obremenjeno z davki

Vlado zato pozivajo, naj o tem vprašanju znova premisli. Sklicali pa so tudi nujno sejo odbora za obrambo, na kateri bodo predlagali odstop od pogodbe, ki jo je podpisal Erjavec. Prav tako bodo predlagali sklepa, naj se obrambni minister v prihodnje o vseh večjih nakupih vojaške opreme posvetuje z odborom za obrambo in da naj vlada pripravi spremembe zakonodaje, ki bodo za vse nakupe oborožitvenih sistemov v vrednosti nad milijon evrov terjale soglasje DZ, je povedal Mesec.

 

Ne spreglejte