SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Medtem ko preostala Slovenija še dela, se na Ptuju že noro zabavajo #foto #video

0,29

termometer

Ptuj
Mestna občina Ptuj je ob 12.00 končala delo. Foto: Uroš Maučec

Pustne norčije so danes v številnih krajih po Sloveniji na vrhuncu. Najbolj noro je zagotovo na Ptuju, kjer se je ob 12. uri zaprla večina uradov in poslovalnic. Občinski uradi, banke in številne druge ustanove so tako po tej uri zaprti. Na drugi strani bodo imeli gostinci v najstarejšem slovenskem mestu ves dan polne roke dela.

Na Ptuju se danes s pustnim festivalom in pokopom pusta končuje letošnje Kurentovanje. Večina občinskih ustanov in tudi številni zasebniki so ob 12. uri zaprli svoja vrata. Enako so storili tudi zaposleni na Mestni občini Ptuj, ki so se našemili v stare Rimljane.

Kurentovanje je vrhunec doseglo z nedeljsko povorko, ki si jo je prišlo ogledat okoli 45 tisoč ljudi. Ob številnih tradicionalnih skupinah in maskah s širšega ptujskega območja so na letošnjo povorko znova prišle nekatere gostujoče skupine iz tujine.

Zaposleni na Mestni občini Ptuj so se danes skupaj z županjo Nuško Gajšek našemili v stare Rimljane. Zaposleni na Mestni občini Ptuj so se danes skupaj z županjo Nuško Gajšek našemili v stare Rimljane. Foto: Uroš Maučec

Prišla je skupina Lachera iz italijanskega mesta Rocca Grimalda, predstavile so se Sirene iz čeških Šlapanic, Slovaško je zastopala skupina Sitnan iz Banske Štiavnice, Avstrijo pa Faschingsgiled iz Beljaka. Iz Srbije sta letos prišli skupini Palčkov iz Vrnjačke Banje in Feniksov iz Šabca, Črno goro je predstavljal Ogenj iz Budve, Hrvaško pa Monade iz Supetarja.

Prve zvezde povorke pa so bili seveda kurenti, katerih obhodi so že od predlanskim vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Danes se jih je zbralo okoli 800, kljub visoki temperaturi in debelemu kožuhu se niso vdali.

pust krofi Trendi Naj otrok poje pustni krof ali ne?

Ptuj Foto: Uroš Maučec

Nika Zorjan Trendi Tako so se znani Slovenci našemili za pusta #foto

Ptuj Foto: Uroš Maučec

Pust, Pustovanje, Ptuj, Borut Pahor Novice Norišnica na Ptuju: pustno povorko si je ogledala nepregledna množica ljudi

Pustno rajanje pa so pripravili tudi v Kamniku. Poglejte, kaj vse so pripravili.

V spodnjem videu si poglejte, kaj se je na Ptuju na pustni torek dogajalo lani. Video: Planet

Kurenti Novice Vrhunec pustnih norčij danes na Ptuju, v Cerknem in Cerknici

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin