Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
8.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

3

Natisni članek

nasveti otroci kostum pustovanje pust

Torek, 5. 3. 2019, 8.59

5 let, 1 mesec

PUST

Naj otrok poje pustni krof ali ne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

3

pust | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Pustni torek je za otroke pester dan, poln zabave in sladkih presenečenj, ki ga naši najmlajši radi izkoristijo za rajanje, obiskovanje hiš in nabiranje sladkarij. 

Nika Zorjan
Trendi Tako so se znani Slovenci našemili za pusta #foto

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja (NIJZ) so objavili nasvete za pustno rajanje in smernice o tem, kaj naj otroci z zbranimi sladkarijami.

Preverite, ali so sladkarije sploh primerne

Ker otroci na pustnem rajanju običajno naberejo različne sladkarije in peciva, jim dovolimo jesti le tiste, ki so originalno zapakirani in imajo veljaven rok trajanja, svetuje NIJZ. Če je otrok alergičen na določena živila, preverimo oznake na sladkarijah in vsebnost snovi, na katere je otrok alergičen.

Otroci naj podarjene sladkarije pojedo postopno in v zmernih količinah v prihodnjih dneh ali tednih, še svetuje NIJZ. Majhni otroci naj ne jedo trdnih bombonov ali žvečijo žvečilk, ker se z njimi lahko zadušijo.

pust | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Priporočamo, da otrokom danes ne dajate sladkih pijač, ker bodo že tako ali tako izpostavljeni večjemu odmerku sladkorja. Svojo žejo naj potešijo z vodo ali mlekom, če bodo jedli pecivo.

Ker ni pusta brez krofov, pazite, da otrok z njihovim uživanjem ne pretirava, saj lahko hranjenje z živili z velikim deležem sladkorjev in maščob, med katere spada tudi krof, neugodno vpliva na zdravje otroka.

Za varnega pusta hrusta

Če je v vašem kraju in družini v navadi, da otroci našemljeni hodijo od hiše do hiše, naj mlajši od 12 let to počnejo le v spremstvu odgovorne odrasle osebe. Otroci, ki lahko hodijo naokoli samostojno, naj bodo vedno v skupini prijateljev ter naj obiščejo le domove sosedov in ljudi, ki jih dobro poznamo.

pust | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pred odhodom se pogovorite s svojim otrokom ter se dogovorite, kam bo šel in kdaj bo prišel nazaj domov. Pri sebi naj imajo mobilni telefon in prenosno lučko, s katero se bodo lahko lažje sprehajali v večernih urah, obenem pa bodo vidni preostalim udeležencem v prometu. Poučimo jih, naj ostanejo ves čas s svojimi prijatelji in nikoli ne vstopajo v domove ali avtomobile neznancev.

Starejšim otrokom lahko dovolimo odhod na ulice brez spremstva odrasle osebe šele takrat, ko smo prepričani in jim zaupamo, da so sposobni varnega ravnanja v prometu. Pred odhodom na pustno rajanje otroka spomnimo, naj hodi (ne teče) po pločniku in vedno prečka cesto na urejenih prehodih za pešce.

Pust, Pustovanje, Ptuj, Borut Pahor
Novice Norišnica na Ptuju: pustno povorko si je ogledala nepregledna množica ljudi

 

Ne spreglejte