Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
15.31

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

Natisni članek

kriminal kaznivo dejanje Europol policija

Petek, 17. 11. 2023, 15.31

5 mesecev, 1 teden

Objavili seznam najbolj iskanih evropskih kriminalcev: med njimi tudi dva Slovenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71
Europol | Prvo tovrstno kampanjo iskanja kriminalcev s pomočjo javnosti je Europol zagnal leta 2016. Doslej je uspel prijeti 146 pobeglih zločincev, od tega 50 na osnovi informacij, prejetih prek spletne strani urada, poroča nemška tiskovna agencija dpa. | Foto Reuters

Prvo tovrstno kampanjo iskanja kriminalcev s pomočjo javnosti je Europol zagnal leta 2016. Doslej je uspel prijeti 146 pobeglih zločincev, od tega 50 na osnovi informacij, prejetih prek spletne strani urada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: Reuters

Evropski policijski urad Europol je danes objavil seznam najbolj iskanih osumljenih ali obsojenih evropskih storilcev kaznivih dejanj. Na njem je 61 oseb, vključno z dvema slovenskima državljanoma. Triintridesetletnega Mladena Samardžijo organi pregona iščejo zaradi trgovine s prepovedanimi drogami, 33-letno Mileno Kramberger pa zaradi različnih goljufij.

Seznam s fotografijami spremlja poziv javnosti, naj jih pomaga izslediti in prijeti, v slogu filmskih superjunakov. Poziv spremlja geslo: Ali ste lahko naš naslednji junak? Večino kriminalcev na seznamu iščejo zaradi kaznivih dejanj, povezanih s trgovino s prepovedanimi drogami.

Samardžija, ki ima tudi potni list BiH, je bil član mednarodne kriminalne združbe, ki je delovala v okviru večje hudodelske združbe iz Črne gore, znane pod imenom Kavaški klan. Po navedbah Europola je usklajeval akcije združbe in novačil nove člane ter si tako nezakonito pridobil veliko premoženjsko korist. Ob njegovi fotografiji je tudi opozorilo, da je oseba nevarna.

Krambergerjeva na begu skoraj že dve leti in pol

Krambergerjeva, ki je na begu od julija leta 2021, naj bi z lažnim prikazovanjem svojega življenja prepričevala ljudi, naj ji nakažejo velike vsote denarja, ponudijo nastanitev ali najem avtomobila za daljše obdobje. Posojil ali stroškov kasneje ni poravnala. Kazniva dejanja po navedbah Europola izvaja tudi med ubežništvom.

Na seznamu tudi nekdanji izvršni direktor propadlega nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard

Eno bolj znanih imen na seznamu je 43-letni Avstrijec Jan Marsalek, nekdanji izvršni direktor propadlega nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard, ki ga po navedbah Europola sumijo vrste hudih finančnih in drugih gospodarskih kaznivih dejanj.

Prvo tovrstno kampanjo iskanja kriminalcev s pomočjo javnosti je Europol zagnal leta 2016. Doslej je uspel prijeti 146 pobeglih zločincev, od tega 50 na osnovi informacij, prejetih prek spletne strani urada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

zapor, celica
Novice Obsojeni pedofil po prestani kazni znova zlorabil mladoletne osebe
heikopter policija slovenska policija
Novice Kranjski kriminalisti zaradi ropa prijeli dva moška
Kriminalist
Novice Hišne preiskave po Sloveniji, z medicinskim materialom zaslužili 400 tisoč evrov
Ne spreglejte