Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2024,
13.55

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Natisni članek

Evropski parlament Evropska komisija Ursula von der Leyen Matjaž Nemec

Sreda, 26. 6. 2024, 13.55

3 mesece

Matjaž Nemec ne bo podprl Ursule von der Leyen za nov mandat na čelu Evropske komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
Matjaž Nemec | Matjaž Nemec, ki bo po novem edini slovenski evroposlanec v 136-članski skupini S&D, si bo prizadeval, da bi še naprej deloval v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) ter odboru za zunanje zadeve (Afet). | Foto STA

Matjaž Nemec, ki bo po novem edini slovenski evroposlanec v 136-članski skupini S&D, si bo prizadeval, da bi še naprej deloval v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) ter odboru za zunanje zadeve (Afet).

Foto: STA

Evropski poslanec iz Slovenije Matjaž Nemec (S&D/SD) je po torkovem načelnem dogovoru voditeljev članic EU iz treh sredinskih političnih skupin o drugem mandatu za predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ponovil, da tega ne bo podprl. Številnih izzivov namreč v prvem mandatu ni nagovarjala pravilno.

"Kot sem obljubil v času predvolilne kampanje, ne bom podprl Ursule von der Leyen," je danes v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju povedal Matjaž Nemec. Pojasnil je, da von der Leynova številnih vprašanj oziroma izzivov, s katerimi se sooča EU, ni naslavljala pravilno. Pri tem je izpostavil delovanje schengna, njen odziv na vojno v Gazi in tudi sodelovanje s skrajno desnico.

Politična skupina evropskih socialistov in demokratov (S&D) je sicer v torek z desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in liberalci (Renew) dosegla neuradni dogovor, da bodo voditelji držav članic Evropskemu parlamentu predlagali imenovanje von der Leynove za nov mandat na čelu Evropske komisije.

Nemec je povedal, da se večina evroposlancev S&D še ni odločila glede podpore dozdajšnji predsednici za nadaljnje vodenje komisije. Glede na to, da je skupina sodelovala v pogovorih, sicer pričakuje, da jo bo vsaj del na koncu podprl.

Ursula von der Leyen
Novice Službe v Bruslju so razdeljene, von der Leynova ostaja na vrhu Evropske komisije

Podrobnosti torkovega dogovora treh političnih skupin, v skladu s katerim naj bi socialist Antonio Costa prevzel vodenje Evropskega sveta, liberalka Kaja Kallas pa evropske diplomacije, ni želel podrobneje komentirati.

Nemec, ki bo po novem edini slovenski evroposlanec v 136-članski skupini S&D, si bo prizadeval, da bi še naprej deloval v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) ter odboru za zunanje zadeve (Afet).

S&D bo še naprej vodila španska evroposlanka Iratxe Garcia Perez, so v torek odločili člani skupine. Danes so izbrali še devet podpredsednikov, Nemec se ni potegoval za nobeno od funkcij.

Irena Joveva
Novice Joveva izvoljena za podpredsednico skupine liberalcev v Evropskem parlamentu

 

Ne spreglejte