Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2024,
11.40

Osveženo pred

2 dneva, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Podpredsednica Renew Evropski parlament Irena Joveva

Sreda, 26. 6. 2024, 11.40

2 dneva, 18 ur

Joveva izvoljena za podpredsednico skupine liberalcev v Evropskem parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Irena Joveva | Evroposlanka iz vladajoče stranke Gibanje Svoboda je bila na evropskih volitvah v začetku meseca izvoljena za drugi mandat. Poleg nje bo v poslanskih klopeh Renew po novem še obrambni minister Marjan Šarec. | Foto Siol.net

Evroposlanka iz vladajoče stranke Gibanje Svoboda je bila na evropskih volitvah v začetku meseca izvoljena za drugi mandat. Poleg nje bo v poslanskih klopeh Renew po novem še obrambni minister Marjan Šarec.

Foto: Siol.net

Evropska poslanka iz Slovenije Irena Joveva (Svoboda) je bila danes izvoljena za eno od osmih podpredsednikov oziroma podpredsednic liberalne politične skupine Renew v prihodnjem sklicu Evropskega parlamenta. Napovedala je, da bo naloge podpredsednice opravljala z vso predanostjo za skupno dobro vseh državljanov EU, so sporočili iz njene pisarne.

"V izjemno čast mi je, da so mi že v drugem mandatu kolegice in kolegi izkazali takšno zaupanje. To pomembno vlogo prevzemam s ponosom in odgovornostjo, zavedajoč se izzivov, ki nas čakajo v novem mandatu Evropskega parlamenta. Rezultat glasovanja razumem tudi kot priznanje mojemu dosedanjemu delu," je ob izvolitvi povedala Joveva.

Liberalci so sicer na evropski ravni v primerjavi z volitvami pred petimi leti utrpeli precejšnje izgube. Koliko poslancev bodo imeli, še ni dokončno znano. Število se trenutno giblje pri okoli 75 od skupno 720 poslancev. Bodo pa v desetem sklicu parlamenta, ki se bo na ustanovnem zasedanju sestal 16. julija, verjetno četrta največja politična skupina.

Pretekli teden je podoben uspeh kot danes Joveva dosegla Romana Tomc (SDS), ki bo v novem mandatu podpredsednica politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Pred tem je od slovenskih evropskih poslancev položaj podpredsednice v skupini socialistov in demokratov (S&D) zasedala Tanja Fajon, in sicer med letoma 2014 in 2019.

Spotkast Irena Joveva Romana Tomc
Novice Irena Joveva in Romana Tomc enotni: EU je pred tektonskimi spremembami. Vendar ... #Spotkast
Irena Joveva
Novice Irena Joveva nosilka kandidatne liste Svobode na evropskih volitvah #video
Volišče
Novice Zakaj nas morajo tokratne volitve v evropski parlament res zanimati?
Ne spreglejte