Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
10.58

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

Natisni članek

Koronavirus Sova Matjaž Nemec

Torek, 19. 1. 2021, 10.58

3 leta, 3 mesece

Sova zanika Nemčeva podtikanja, da naj bi Stušek namerno širil okužbo med poslanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

Matjaž Nemec | "Če je kdo deloval neodgovorno, je to direktor SOVE, v kolikor bi se izkazalo, da je v četrtek res bil odsoten v službi zaradi slabega počutja ter da se je testiral v petek pred sejo, kot trdijo nekateri viri," je na Twitterju zapisal poslanec SD Matjaž Nemec.  | Foto STA

"Če je kdo deloval neodgovorno, je to direktor SOVE, v kolikor bi se izkazalo, da je v četrtek res bil odsoten v službi zaradi slabega počutja ter da se je testiral v petek pred sejo, kot trdijo nekateri viri," je na Twitterju zapisal poslanec SD Matjaž Nemec. 

Foto: STA

Poslanec SD in predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec na Twitterju širi neuradne informacije, da naj bi bil direktor Sove Janez Stušek, ki je bil v petek pozitiven na testiranju na novi koronavirus, že v četrtek odsoten iz službe zaradi slabega počutja, v petek pa se je nato vseeno udeležil seje Knovsa. Na Sovi so to zanikali. "Stušek je bil v četrtek zadržan zaradi nepredvidenih zasebnih obveznosti in ne zaradi slabega počutja," so zapisali.

V soboto je po medijih zaokrožila informacija, da je bil direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Ker se je v petek udeležil seje Knovsa, je moralo vseh devet poslancev opraviti testiranje, vendar za zdaj ni nobenih informacij, da bi bil kateri med njimi okužen.

Janez Stušek
Novice Direktor Sove ima koronavirus. Kaj bo z nezaupnico?

Po poročanju spletnega portala Necenzurirano.si Stuška zaradi slabega počutja že v četrtek ni bilo v službi, nato pa se je v petek kljub temu udeležil seje parlamentarne komisije. Informacijo je na Twitterju širil tudi poslanec SD in predsednik Knovsa Matjaž Nemec, ki je med drugim zapisal:

"Če je kdo deloval neodgovorno, je to direktor SOVE, v kolikor bi se izkazalo, da je v četrtek res bil odsoten v službi zaradi slabega počutja ter da se je testiral v petek pred sejo, kot trdijo nekateri viri." 

Na poročanje o Stuškovi okužbi se je na Twitterju odzval tudi predsednik DZ Igor Zorčič (SMC), ki je zapisal:

Na Sovi so poudarili, da na aplikaciji #OstaniZdrav njihov direktor Janez Stušek ni prejel obvestila o tveganem stiku. | Foto: STA , Na Sovi so poudarili, da na aplikaciji #OstaniZdrav njihov direktor Janez Stušek ni prejel obvestila o tveganem stiku. Foto: STA ,

Na Sovo smo zato poslali naslednja vprašanja:

  • Ali drži, da direktorja Sove v četrtek zaradi slabega počutja ni bilo v službi?
  • Ali mu je aplikacija #OstaniZdrav pokazala kakšen tvegan stik?
  • Ali je bilo petkovo testiranje, na katerem je bil pozitiven, rutinsko?
  • Se je direktor Sove testiral pred sejo parlamentarne komisije, ki se je je udeležil, ali po njen in kdaj je izvedel rezultat testiranja?

Sova: Rezultat testa je Stušek izvedel v soboto

"Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek  je bil v četrtek zadržan zaradi nepredvidenih zasebnih obveznosti in ne zaradi slabega počutja. Tako kot sicer velja v primerih direktorjeve odsotnosti ali zadržanosti, ga je v tem času nadomeščal njegov namestnik. Glede tekočih zadev sta se v tem času nekajkrat usklajevala, njihova izvedba je potekala brez posebnosti, zato je namestnik direktorju ob zaključku njegovih obveznosti sporočil, da ni potrebe za direktorjev prihod na sedež agencije v popoldanskem času, kot je bilo sprva predvideno," so nam odgovorili iz Sove in dodali:

Naslednjega dne, v petek, je direktorju ob vstopu v poslopje Državnega zbora RS bila izmerjena telesna temperatura. Direktor ni imel povišane telesne temperature, tako kot ob siceršnjih stikih je tudi v Državnem zboru RS uporabljal zaščitno masko FFP2. Tudi tega dne se je počutil dobro, kot smo že pojasnili v odgovorih na novinarska vprašanja. Istega dne je po seji KNOVS preventivno (rutinsko), zaradi predhodnih obveznosti v okviru mednarodnega sodelovanja agencije, opravil PCR test na SARS-CoV-2. Termin za testiranje je imel ob 14.30 uri, rezultat je prejel naslednjega dne, v soboto v zgodnjih dopoldanskih urah, o čemer je agencija tudi nemudoma obvestila KNOVS."

Na Sovi so poudarili še, da na aplikaciji #OstaniZdrav Stušek ni prejel obvestila o tveganem stiku.

Peter Jančič
Mnenja Erjavčev let proti Jankoviću in novinarske "kure"
Han okužen, Jurša v samoizolaciji
Včeraj se je izkazalo, da je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pozitiven na novi koronavirus. Kot so nam pojasnili v poslanski skupini, je Han v samoizolaciji. Gre za že tretjo potrjeno okužbo med poslanci SD. Prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je danes do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade, je sporočil, da je zaradi stika s Hanom v samoizolaciji tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Ta je po današnjem testiranju sporočil, da ni okužen, so pojasnili v DeSUS.

Han in Jurša sicer nista člana Knovsa, zato tudi nista bila na petkovi seji komisije, na kateri je bil prisoten Stušek.

 

Ne spreglejte