Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 5. 2021,
11.08

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

40

Natisni članek

Koronavirus Mateja Logar

Ponedeljek, 3. 5. 2021, 11.08

2 leti, 11 mesecev

Logarjeva: Morda bodo že ta teden prijave na cepljenje odprte za vse #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

40

"Če seveda ne bo nepredvidenih težav, bo nova aplikacija NIJZ za prijavo na cepljenje na voljo že ta teden, in prijavil se bo lahko vsak, ki se želi cepiti," je danes izpostavila Mateja Logar.

"Z novo aplikacijo za prijavo na cepljenje se bo sprostilo cepljenje za vse. Cepil se bo lahko, kdor se bo hotel cepiti," je danes na novinarski konferenci vlade napovedala vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Po njenih besedah lahko predstavitev aplikacije za prijavo na cepljenje, ki jo razvija NIJZ, pričakujemo še ta teden. "Če ne bo nepredvidenih težav, aplikacija je namreč že v fazi zadnjega testiranja," je opozorila Logarjeva, ki tudi meni, da je cilj precepljenosti do julija izvedljiv: "Če bo cepiva zadosti, potem je možno, da bomo do konca junija precepili 60 odstotkov odrasle populacije."

Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice V nedeljo smo potrdili toliko okužb #video

Bodo kapacitete zdržale

Po napovedih Logarjeve prihaja v Slovenijo v prihodnjih tednih dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsakdo, ki se bo želel cepiti. Seveda je s tem mislila le na starejše od 16 let, saj mlajšim obstoječa cepiva niso namenjena. Logarjeva je tudi zagotovila, da organizacija cepljenja ne bo problematična. "Cepilni centri zagotavljajo, da lahko cepijo od 2- do 3-krat toliko ljudi kot sedaj," je poudarila Logarjeva in dodala, da je pomoč pri cepljenju ponudila tudi Slovenska vojska.

Cepljeni prek meje

"Dogovarjamo se s sosednjimi državami, da priznajo en odmerek cepiva AstraZenece za prehod meje," je pojasnila Logarjeva, ki je ob tem opozorila, da imajo prav sosede Slovenije drugačna pravila za prehod meje kot večina evropskih držav. "Upamo, da se nam bo uspelo dogovoriti, da bodo lahko Slovenci odšli v druge države le z enim odmerkom cepiva AstraZenece in o tritedenskem poskusnem obdobju," je pojasnila Logarjeva. Do zdaj namreč velja, da so lahko mejo brez težav prečkale samo osebe, ki so bile dvakrat cepljenje z AstraZeneco.

Koronavirus je še med nami

V minulem tednu je bil v Sloveniji porast števila novo potrjenih okužb s koronavirusom v primerjavi s tednom poprej, kar je po oceni vodje posvetovalne skupine za covid-19 in infektologinje Mateje Logar skrb vzbujajoče. "Ponovno se je začel povečevati delež pozitivnih PCR-testov, kar pomeni, da je virus še vedno med nami," je dejala.

Zato moramo po njenih besedah še vedno upoštevati vsa priporočila za zajezitev širjenja okužbe, da bomo lahko dodatno sproščali ukrepe, je na današnji novinarski konferenci pozvala Logarjeva.

Je pa po njenih navedbah spodbudno, da smo od 27. aprila ves čas pod mejo deset tisoč aktivnih okužb v Sloveniji, torej prvič od 20. oktobra lani.

Ne spreglejte