Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
18.23

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor Matej Tonin Janez Janša Janez Janša Danilo Türk Ljudmila Novak Igor Lukšič Matjaž Nemec

Sobota, 15. 11. 2014, 18.23

5 let, 7 mesecev

Matej Tonin bo izstopil iz NSi, Borut Pahor se bo včlanil!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matej Tonin sedi na rdečih parlamentarnih stopnicah. Nismo tega motiva že videli? Pobrskali smo po arhivu in osupnili. Je to mogoče? Borut Pahor v povsem enaki pozi. Ne, to ne more biti naključje!

Pomeli smo si oči in pogledali še enkrat. Predsednikova glava z naše perspektive rahlo nagnjena v levo. Glava najbolj perspektivnega slovenskega politika rahlo nagnjena v desno. Dva spokojna, samozavestna pogleda. Ustnice rišejo zadržan, privlačen nasmešek. Roke sklenjene.

Kako se je vse skupaj začelo? Vse se je začelo z odmevnim intervjujem, ki ga je za naš medij dal Matej Tonin. Vodjo poslanske skupine NSi so zasuli tako pozitivni kot negativni odzivi na njegove misli o predsedniku SDS Janezu Janši.

Tako množičen odziv je presenetil tudi nas in lotili smo se podrobne analize intervjuja. Najprej smo ugotovili, da se je Tonin fotografiral na povsem enak način kot Borut Pahor, ko smo se z njim junija 2012 pogovarjali kot s predsedniškim kandidatom, ki je v javnomnenjskih raziskavah zaostajal za takratnim predsednikom Danilom Türkom.

Kdo si kljub porazu upa napovedati vzpon? Ste verjeli, da bo nekoč najbolj osovraženi predsednik vlade čez leto dni predsednik republike? Tudi mi ne, čeprav nam je novembra 2011, po padcu njegove vlade, dejal, da njegov čas šele prihaja.

Zaslutili smo skriti pomen izrečenega in prikazanega v intervjuju Mateja Tonina. Vzporednice med mladim politikom in izkušenim predsednikom so se ponujale same od sebe. Tonin je član stranke, ki so jo leta 2008, po polomu na volitvah in izpadu iz parlamenta, že vsi odpisali, a je le tri leta pozneje vstala od mrtvih in se vrnila v hram demokracije. Zdaj pa Tonin napoveduje celo zmago na volitvah.

Spravni ključ do skrivnostne naveze Po slikovni analizi intervjuja smo se lotili še besedilne. Ko smo prišli do vprašanja o narodni spravi, smo prišli do drugega ključa, ki nam je odpiral vrata v skrivnostno navezo Tonina in Pahorja.

Poslanec SD Matjaž Nemec, s katerim je Tonin pred 1. novembrom položil venec v Kočevskem Rogu in na Urhu, je bil pred izvolitvijo za poslanca kot svetovalec zaposlen v uradu predsednika Pahorja!

Mali in veliki pujs Mladi politik omenja svetovalca izkušenega predsednika, rdeče stopnice ... Dobili smo asociacijo na znamenito risanko, na Pipija in Melkijada, ki je malega pujsa učil hoditi po stopnicah, vse do vrha.

Še bolj zagreto smo se lotili preiskovanja in zavrteli nekaj telefonov naših dobro obveščenih virov v krščansko-demokratskih političnih in poslovnih krogih ter v krogih, ki so blizu predsedniku republike. Odgovori so prinesli šokantno razkritje, ki bo v prihodnjih treh letih do temeljev pretreslo notranjepolitično sceno.

Nekako v slogu Boruta Pahorja Matej Tonin bo na bližnjem kongresu NSi sicer kandidiral za člana izvršilnega odbora, a bo že na kongresu napovedal, da bo po letu dni izstopil iz stranke in začel kampanjo za predsedniške volitve leta 2017!

Nekako v slogu Boruta Pahorja, ki je junija 2012 na kongresu svoje stranke delegate šokiral z napovedjo predsedniške kandidature, čeprav je znova kandidiral tudi za predsednika stranke. Takrat je sicer izgubil strankarsko tekmo z Igorjem Lukšičem, a je že nekaj mesecev pozneje "povozil" Danila Türka in postal predsednik republike.

Kislo jabolko bo dozorelo v treh letih Matej Tonin ve, da je prvovrstno, a za zdaj še kislo jabolko, kot bi rekla predsednica NSi Ljudmila Novak, in da potrebuje več časa za dozorevanje v vrhunskega politika. Viri blizu Tonina so nam še povedali, da je sit napadov radikalnih desničarjev in da se vidi na funkciji, na kateri bo lahko nadaljeval spravljivo politiko Boruta Pahorja.

Kdo zna mehčati na levo in na desno? Zdaj pa še senzacionalna novica iz tabora Boruta Pahorja: nekdanji predsednik vlade se vrača v strankarsko politiko! Vse bližje mu je krščansko-demokratska politična opcija. Nekaj mesecev pred koncem predsedniškega mandata bo sporočil, da se ne bo potegoval za drugi mandat. Zadnji dan na funkciji se bo včlanil v NSi.

Kdo drug zna ob dejstvu, da je Ljudmila Novak že zdaj razmišljala, da bi se umaknila z vrha NSi, dvigniti stranko v odstotke, ki lahko prinesejo zmago in premierski stolček? Seveda, Borut Pahor! Kdo zna mehčati levo-desne napetosti v slovenski politiki? In kdo drug bi si upal kljub levičarski provenienci prevzeti desno stranko? Borut Pahor, vendar!

Je to lahko naključje? Še enkrat se zazrite v fotografiji na rdečih parlamentarnih stopnicah. Ne, to ne more biti naključje!

Ne spreglejte