Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2019,
18.13

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

4

Natisni članek

Natisni članek

zdravstvo bolnik družinski zdravniki Maribor

Torek, 28. 5. 2019, 18.13

5 let, 5 mesecev

Mariborski zdravstveni dom ne more več zagotoviti nujne medicinske pomoči #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

4

Mariborski zdravstveni dom zaradi odpovedi urgentnih zdravnikov in splošnih kadrovskih težav na področju družinske medicine ne bo zmogel izvajati neprekinjene dežurne službe. Na pomoč jim bodo priskočili zdravniki v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor in delno pokrili pomanjkanje družinskih zdravnikov v zdravstvenem domu.

Kot je ob takšni odločitvi danes poudaril predstojnik urgentnega centra v UKC Maribor Roman Košir, pa s tovrstnim sodelovanjem ne bodo mogli reševati razmer v nedogled, saj zaradi napovedanih odpovedi družinskih zdravnikov in izjemno težkih kadrovskih razmer tudi mariborska bolnišnica urgentne službe ne bo mogla izvajati na sedanji ravni.

Novice Zdravnikom grozijo - tudi s strelnim orožjem #video

"Razmere, ki prihajajo, nas resno skrbijo"

V bolnišničnem urgentnem centru trenutno skupaj s kolegi iz Zdravstvenega doma (ZD) Maribor pregledajo 83 tisoč bolnikov, od tega so jih 43 tisoč do zdaj obravnavali zdravniki zdravstvenega doma, ki so bolnike nato napotili na ustrezne oddelke bolnišnice.

V Nazarjah krizne razmere rešujejo z zaposlovanjem zdravnikov iz tujine

Brez nujne medicinske pomoči so nedavno ostali tudi v Zgornji Savinjski dolini. Zdravstveni dom Nazarje so zapustili kar trije zdravniki. Krizne razmere zdaj rešujejo z zaposlovanjem zdravnikov iz tujine. V oddaji Danes na Planetu so preverili, kako poteka zaposlovanje novih zdravnikov iz BiH in kdaj bodo prebivalci dobili urgentnega zdravnika.



Novinarka: Anja Markovič. Video: Planet.

"Razmere, ki prihajajo, nas resno skrbijo, zato javno pozivamo vse deležnike zdravstvenega sistema, da so družinski zdravniki izjemno pomemben in vitalni del tudi ohranjanja urgentne dežurne službe, zato si brez njih dela v urgenci UKC Maribor ne predstavljamo. Če se bo zgodilo najhujše, bo to imelo izjemne negativne učinke na delovanje urgence v Mariboru," je posvaril Košir.

zdravnik
Novice Nova pravila za družinske zdravnike, a Šabeder zagotavlja: Nihče ne sme ostati brez zdravnika #video

Na problematiko v družinskih ambulantah opozarjajo že kar nekaj časa

Predstojnica splošnega zdravstvenega varstva v ZD Maribor Maja Arzenšek je ob tem povedala, da že kar nekaj časa opozarjajo na problematiko v družinskih ambulantah in preobremenitve zdravnikov že pri rednem delu, ob tem, da hkrati njihovo delo zajema tudi prisotnost v dežurni službi.

Zaradi napovedanih odpovedi družinskih zdravnikov in izjemno težkih kadrovskih razmer tudi mariborska bolnišnica urgentne službe ne bo mogla izvajati na sedanji ravni. | Foto: Thinkstock Zaradi napovedanih odpovedi družinskih zdravnikov in izjemno težkih kadrovskih razmer tudi mariborska bolnišnica urgentne službe ne bo mogla izvajati na sedanji ravni. Foto: Thinkstock

Po sprejetju aneksa ena k splošnemu dogovoru, ki so ga razumeli kot korak v pravo smer, so sicer v mariborskem zdravstvenem domu odločitev o odpovedi družinskih zdravnikov preložili na september, če bo seveda v tem času sprejet aneks dve, s tem pa ustrezno financiranje.

"S kadrovskimi težavami se srečujemo že zdaj, kar sicer ni neposredno povezano s skupinskimi odpovedmi. Upam, da črnega scenarija ne bo in da se bodo stvari uredile, res pa je, da smo nekaj časa že zamudili, saj je bilo v zadnjih letih novih specializantov družinske medicine zelo malo," je dodala Arzenškova. Po njenih besedah jim za zdaj vseeno uspeva opraviti vse naloge.

123123
Novice Bi lahko podjetje za prevoz pacientov ostalo brez koncesije? #video

Bolniki, ki potrebujejo urgentno pomoč, ne morejo čakati

Po besedah strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina se moramo vsi zavedati, da bolniki, ki potrebujejo urgentno pomoč, ne morejo čakati. Zato je ekipi urgentnega centra hvaležen, da jim je v dogovoru s kolegi iz zdravstvenega doma uspelo rešiti razmere tako, da bo UKC Maribor prevzel del dela.

Ob tem je optimističen o razrešitvi sedanjih razmer v Sloveniji na tem področju, saj se je nova ekipa ministrstva za zdravje pravilno lotila reševanja problematike. Tudi v UKC Maribor po njegovem mnenju kaže na boljše čase, saj so že dobili enega novega specialista urgentne medicine, letos pričakujejo še štiri, nekaj pa tudi prihodnje leto. Tako bodo lahko z lastnim kadrom bistveno izboljšali delo in ne bodo imeli več samo ustreznih prostorov urgence, temveč tudi dobro kadrovsko zasedbo, je poudaril.

Ne spreglejte