Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2019,
7.21

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

8

Natisni članek

Aleš Šabeder zdravstvo zdravnik vlada

Četrtek, 16. 5. 2019, 7.21

4 leta, 11 mesecev

Nova pravila za družinske zdravnike, a Šabeder zagotavlja: Nihče ne sme ostati brez zdravnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

8

Vlada je danes potrdila aneks številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je pri 1895 glavarinskih količnikih na novo določila mejo, pri kateri bodo družinski zdravniki lahko odklanjali nove bolnike. Minister Aleš Šabeder zagotavlja, da nihče ne bo ostal brez osebnega zdravnika, zdravniki pa opozarjajo, da je to le prvi korak k ureditvi razmer.

Aleš Šabeder
Novice Šabeder ni zadovoljen z organizacijo dela v kranjskem zdravstvenem domu

Minister za zdravje Aleš Šabeder računa, da je s to potezo uspel nekoliko pomiriti preobremenjene družinske zdravnike, za katere je bila kaplja čez rob letošnji splošni dogovor, ki je na bolj obremenjenih območjih še dvignil prag obremenitve. Zahtevali so, da se meja določi pri 1895 glavarinskih količnikih, kot jo tudi določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke med vlado in zdravniškim sindikatom Fides.

Vlada ustregla zdravnikom

Po zaostrovanju pritiskov, tudi z odpovedmi, jim je vlada danes ustregla. Ob tem Šabeder zagotavlja, da to ne pomeni, da bi zdravniki, ki mejo že presegajo, opredeljene bolnike izpisovali. Bodo pa nove bolnike dolžni opredeljevati najmanj obremenjeni zdravniki.

Del populacije, ki se seli ali prehaja od pediatrov k družinskim zdravnikom, bo torej začasno opredeljen pri zdravnikih z najmanjšo obremenitvijo, dokler v sistem ne bodo prišli novi timi.

Aleš Šabeder
Novice Minister Šabeder mladim zdravnikom obljublja spremembe na bolje

Nove bolnike so tako najprej dolžni vpisovati tisti timi, ki ne dosegajo 1895 glavarinskih količnikov oziroma 1383 bolnikov, oziroma timi z najmanjšim številom glavarinskih količnikov ali bolnikov v območni enoti.

Timi v območnih enotah, kjer vsi presegajo dogovorjeni normativ za letošnje leto, ne dosegajo pa državnega povprečja 2436 glavarinskih količnikov ali 1778 opredeljenih zavarovanih oseb, pa bodo nove zavarovane osebe opredeljevali začasno do državnega povprečja.

Kranjski zdravniki sprejem aneksa ocenili kot korak v pravo smer

Pred izbiro zdravnika mora bili bolnik seznanjen z začasnostjo izbire in prehodom na nov tim, ko bo nov zdravnik vstopil v javno mrežo primarnega zdravstvenega varstva.

Danes sprejeti aneks sicer ne posega v obstoječe računske modele in način plačevanja zdravstvenih storitev ter zato nima finančnih posledic. Te bodo nastale z drugim aneksom, priprava katerega je naslednji korak pri reševanju težav v primarnem zdravstvu.

Zdravstveni dom Kranj. | Foto: STA , Zdravstveni dom Kranj. Foto: STA ,

Kranjski zdravniki, ki se jim odpovedni rok izteče že konec meseca, so današnji sprejem aneksa številka ena k splošnemu dogovoru ocenili kot korak v pravo smer. Odločitve o tem, ali bodo na podlagi tega sedaj umaknili svoje odpovedi, pa še niso sprejeli.

O tem bodo predvidoma odločali danes zvečer in odločitev sporočili v petek, je povedala vodja ambulant družinske in splošne medicine v ZD Kranj Tatjana Kitić Jaklič.

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Kranj Lilijana Gantar Žura je sicer dejala, da ima od zdravnikov zagotovila, da bodo odpovedi po sprejemu aneksa ena umaknili, vendar pod pogojem, da se nadaljuje tudi priprava ostalih ukrepov, na čelu z aneksom dve in zagotovitvijo finančne podpore predvidenim ukrepom.

cepljenje
Novice Najnovejša primera ošpic v Sloveniji: okužena nista bila cepljena #video

Odločitev vlade pa je očitno nekoliko pomirila mariborske zdravnike. Ti s 1. junijem ne bodo uresničili napovedi glede kolektivnih odpovedi, jih bodo pa septembra, če do takrat ne bo sprejet aneks številka dve, ki bo zagotovil ustrezno plačilo, je poročal Radio Slovenija.

Celjski zdravniki, ki so na podlagi obljube ministra Šabedra o sprejemu aneksa zamrznili svoje napovedane odpovedi, pa bodo svojo odločitev sporočili v prihodnjih dneh.

Muževič pozdravlja ukrep vlade

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič potezo vlade pozdravlja. Kot je ocenil gre predvsem za sporočilo, da novim zdravnikom ne bo treba opredeljevati bolnikov v nedogled, a se zaradi tega obremenitev že obremenjenih ne bo znižala.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je odločitev vlade označila kot pogumno in kot prvi signal, da je minister razumel sporočila zdravnikov. Opozorila pa je, da je to le prvi korak v smeri izboljševanja razmer v slovenskem zdravstvu.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Igor Muževič. | Foto: STA , Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Igor Muževič. Foto: STA ,

Kot je še ocenila Čebašek-Travnikova, sprejemu aneksa dodatno težo daje dejstvo, da zdajšnjo koalicijo sestavljajo tudi politične stranke, ki so imele večino v prejšnji vladi, ki je po njeni oceni z nepremišljenimi ukrepi močno poslabšala stanje v zdravstvu. "Zdaj je priložnost, da del tega popravijo," je pozvala.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije ob sprejemu aneksa pozdravljajo vse rešitve, ki lahko prispevajo k umirjanju razmer v zdravstvu na primarni ravni. Ob tem pričakujejo, da bo z drugim aneksom k splošnemu dogovoru zagotovljeno stoodstotno financiranje timov.

Odločitev vlade glede aneksa številka ena k splošnemu dogovoru, ki na novo postavlja mejo obremenitve družinskih zdravnikov pri 1895 glavarinskih količnikih, je dokončna, zato jo morajo spoštovati vsi partnerji v zdravstvu, pa so sporočili z zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Naslednji korak pri reševanju primarnega zdravstva je tako priprava aneksa številka dve, pri usklajevanju katerega se zna zaplesti še bolj, saj bo za razliko od prvefa imel finančne posledice. Šabeder sicer računa, da bi lahko bil sprejet do konca julija.

Zdravstveni dom Kranj
Novice Kranj: gneča in zmeda po odpovedi zdravnikov #video
Ne spreglejte