Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2019,
14.34

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

10

Natisni članek

Kranj zdravstveni dom odpoved zdravnik

Ponedeljek, 6. 5. 2019, 14.34

4 leta, 11 mesecev

Kranj: gneča in zmeda po odpovedi zdravnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

10

V Zdravstvenem domu Kranj so zaradi množičnega odhoda zdravnikov družinske medicine, ki jim teče odpovedni rok, na dopust ta mesec začele delovati tako imenovane akutne ambulante, v katere lahko po zdravniško pomoč pridejo bolniki zaprtih družinskih ambulant. Kot je dejala direktorica doma, vladata precejšnja gneča in zmeda.

zdravnik halja
Novice V Kranju zdravniki še vztrajajo pri podanih odpovedih

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je za STA povedala, da je danes zaprtih 16 družinskih ambulant na območju občin Kranj, Šenčur, Naklo, Cerklje, Jezersko in Preddvor. Od tega so tri ambulante zaprte zaradi porodniških dopustov, tri zaradi bolniških odsotnosti, preostalih deset pa zaradi dopustov pred iztekom odpovednega roka.

V Zdravstvenem domu Kranj se je namreč zaradi preobremenjenosti in nezadovoljstva z razmerami v osnovnem zdravstvu aprila 24 od 34 zdravnikov družinske medicine odločilo za odpoved pogodb o zaposlitvi. Nekateri so v času dvomesečnega odpovednega roka izkoristili lanski in letošnji dopust, zato je zagotavljanje zdravstvene oskrbe že ta mesec oteženo.

V Kranju vsak dan deluje ena akutna ambulanta

V zdravstvenem domu in Osnovnem zdravstvu Gorenjske so se na izredne razmere pripravili z vzpostavitvijo akutnih ambulant za bolnike, katerih osebni zdravniki so odsotni, nadomeščanje pa ni zagotovljeno. Na tak način je delo steklo takoj po prvomajskih praznikih.

Zdaj vsak dan v Kranju deluje ena akutna ambulanta, v urah, ko je bolnikov največ, pa dve. Poleg tega delujejo tudi posebna administrativna ambulanta in pa, kot že do zdaj, dve ambulanti nujne medicinske pomoči. | Foto: STA , Zdaj vsak dan v Kranju deluje ena akutna ambulanta, v urah, ko je bolnikov največ, pa dve. Poleg tega delujejo tudi posebna administrativna ambulanta in pa, kot že do zdaj, dve ambulanti nujne medicinske pomoči. Foto: STA ,

"Bolnikov je zelo veliko, gneča je velika. Vladata tudi zmeda in slaba volja," je stanje opisala Gantar Žura. Pojasnila je, da marsikdo ne upošteva navodil, ki so jih nalepili po zdravstvenem domu in objavili na spletni strani, ter pride v akutno ambulanto, čeprav njegov osebni zdravnik dela.

Arbitraža ni bila uspešna, dokončna odločitev o aneksu v rokah vlade

Današnja arbitraža med podpisniki splošnega dogovora o aneksu k splošnemu dogovoru ni bila v celoti uspešna, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Dokončno odločitev o aneksu, s katerim ministrstvo za zdravje poskuša zadostiti zahtevi družinskih zdravnikov glede meje za odklanjanje novih bolnikov, bo zato sprejela vlada.

Vlada bi o aneksu po napovedih ministra za zdravje Aleša Šabedra lahko odločala 15. maja, kar pomeni, da so še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov. Ti so namreč kot prvi med nezadovoljnimi zdravniki z aprilom podali odpovedi delovnih razmerij, odpovedni rok pa se jim izteče konec meseca.

Kljub napovedanim dopustom so nekateri prišli na delo

V navodilih bolnike prosijo, naj najprej stopijo v stik z ambulanto svojega izbranega zdravnika, kjer je praviloma prisotna medicinska sestra, ki jim da nadaljnja navodila. Če je izbrani osebni zdravnik odsoten, bolnika glede na njegove potrebe preusmeri v ambulanto za nujno medicinsko pomoč, ambulanto za obravnavo akutnih zdravstvenih stanj ali pa v administrativno ambulanto.

V akutnih ambulantah se obravnavajo akutna internistična stanja, kot so angine, viroze, neobvladane blažje bolečine in podobno. Bolnike s svežimi poškodbami pa obravnavajo ambulante nujne medicinske pomoči. Administrativne zadeve, kot so urejanje bolniškega dopusta, predpisovanje napotnic in stalne terapije, pa urejajo administrativna ambulanta oziroma zdravniki po razporedu. Izjemoma zaradi izredne situacije maja dovoljujejo tudi naročanje zdravil in napotnic po elektronski pošti.

Zdravstvo. Statistika. Zdravstvo v številkah. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V ambulantah v domovih starostnikov bodo poskušali zagotavljati prisotnost nekajkrat tedensko zaradi urejanja administrativnih del, hišne obiske pa bo še naprej izvajala ambulanta nujne medicinske pomoči. "Če bodo potrebe po obravnavi bolnikov v posameznem segmentu presegle razpoložljivost, bodo razpoložljive kadrovske vire prerazporejali glede na aktualnost potreb," je napovedala Gantar Žura.

Nekateri zdravniki so se zaradi oskrbe bolnikov odpovedali napovedanim dopustom in danes vseeno prišli na delo. Kljub temu je stanje precej kaotično, je opisala direktorica. Dodala je, da gre za reševanje izredne situacije in da prav veliko prilagoditev tega sistema ni več mogočih, če se zdravniki sami ne bodo odločili, da bodo delali.

"Ta teden bo delo potekalo tako, kot smo ga začrtali. Če bodo izredne razmere trajale še naprej, pa bom kot vodja verjetno primorana preklicati dopuste in zdravnike poklicati nazaj na delo," je povedala Gantar Žura, ki upa, da bodo pristojni čim prej sprejeli ustrezne rešitve in uslišali opozorila zdravnikov, da bodo ti preklicali svoje odpovedi pogodb o zaposlitvi, v nasprotnem primeru se za junij napoveduje popoln razpad sistema.

past
Novice Zdravniki opozarjajo na zavajajoče oglaševanja zobne paste, inšpektorat nakup odsvetuje
Ne spreglejte