Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2019,
16.45

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Natisni članek

Sova prisluškovanje tožilec Franc Kangler

Četrtek, 30. 5. 2019, 16.45

4 leta, 10 mesecev

Mariborski državni tožilec Sovi očita prisluškovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Sova | Mariborski državni tožilec Niko Pušnik agentom Sove očita, da so mu začeli prisluškovati in slediti. | Foto STA

Mariborski državni tožilec Niko Pušnik agentom Sove očita, da so mu začeli prisluškovati in slediti.

Foto: STA

Mariborski okrožni državni tožilec Niko Pušnik Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) očita, da mu je začela prisluškovati in slediti po tem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Nadlegovanje očita tudi tožilskim kolegom, ki očitke zanikajo. Zadevo bo preiskal tudi varuh človekovih pravic.

Z zgodbo se ukvarja tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), na katero se je tožilec Niko Pušnik obrnil s prijavo in predlogom, naj nad Sovo opravi nadzor.

Kot pišejo nekateri mediji, je Pušnik v prijavi, ki jo je naslovil na parlamentarno komisijo, med drugim zapisal, da so mu po tem, ko je zavrgel eno kazensko ovadbo in delno umaknil obtožni predlog v zadevi Astrid Bah ter umaknil obtožni predlog v zadevi Pohorske livade, začeli intenzivno prisluškovati, slediti in s tem izvajati pritisk nanj. Pušnik meni, da za tem stoji Sova.

Karl Erjavec
Novice Erjavec ostro nad Tonina: "On je notoričen lažnivec" #video #arbitraža

Tonin napoveduje, da se bodo pogovorili s tožilcem

Predsednik Knovsa Matej Tonin je v sredo po seji komisije dejal, da odgovor Sove na očitke že imajo, povprašali pa bodo tudi policijo. O zadevi naj bi po napovedih razpravljali tudi prihodnji teden, ko naj bi se pogovorili s tožilcem Pušnikom.

Mediji povzemajo tudi Pušnikove navedbe, da ukrepe proti njemu koordinira njegov tožilski kolega L.M. iz specializiranega državnega tožilstva, ki ga vodi Harij Furlan. Da ga "imajo gor", pa naj bi mu potrdil leta 2016 tudi takratni generalni državni tožilec Zvonko Fišer. O tem je Pušnik obvestil tudi sedanjega generalnega državnega tožilca Draga Šketo, ta pa naj mu ne bi odgovoril.

Na vrhovnem državnem tožilstvu, ki ga vodi generalni državni tožilec Drago Šketa, zanikajo očitke o mobingu in vpletenost v prisluškovanje tožilcu. | Foto: Matej Leskovšek Na vrhovnem državnem tožilstvu, ki ga vodi generalni državni tožilec Drago Šketa, zanikajo očitke o mobingu in vpletenost v prisluškovanje tožilcu. Foto: Matej Leskovšek

Vrhovno državno tožilstvo zanika mobing in vpletenost v prisluškovanje

Na Vrhovnem državnem tožilstvu so pojasnili, da so z navedbami tožilca, proti kateremu ne poteka kazenski postopek, seznanjeni, vse obtožbe v zvezi s pritiski, ki naj bi jih nanj izvajali tožilski kolegi, pa odločno zavračajo kot popolnoma neutemeljene. Tudi Fišer in Furlan po njihovih besedah "odločno zavračata, da bi državnemu tožilcu z njuno vednostjo kdorkoli prisluškoval".

Ob tem so pojasnili, da je tako prejšnje kot tudi sedanje vodstvo državnega tožilstva državnemu tožilcu v zvezi z njegovimi ponavljajočimi se strahovi in pomisleki večkrat prisluhnilo. "Ob tem odločno zanikamo, da bi bilo državno tožilstvo vpleteno v kakršnokoli prisluškovanje državnega tožilca ali da bi bilo z njimi seznanjeno," so navedli na Vrhovnem državnem tožilstvu.

Glede obtožb o mobingu so lani prejeli tudi osebno pismo, naslovljeno na generalnega državnega tožilca, v katerem pa po njihovih navedbah Pušnik domnevno prisluškovanje enači z mobingom. "Na to pismo smo tožilcu tudi odgovorili," so zapisali. Dodali so še, da jih doslej parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih služb ni povabila na sejo in da člani niso zaprosili za pojasnila.

Jernej Sekolec in Simona Drenik
Novice Arbitraža: pričanja nekdanjih direktorjev Sove in Drenikove se ne ujemajo #video

Kanglerja pismo tožilca ne preseneča

Kangler je v sredo za POP TV dejal, da ga pismo tožilca ne preseneča, saj da ve tudi za druge primere, ko je "nekdo zlorabil državne organe za politični obračun z njim". Ob tem je dodal, da upa, "da se temu tožilcu do torka ne bo kaj zgodilo na poti v Ljubljano".

Oglasil se je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je pozval vse pristojne, "da nemudoma ugotovijo, ali se je v navedenem  zgodilo nedopustno poseganje v pravice vpletenih oziroma zloraba pooblastil". Očitke bodo v okviru svojih pristojnosti natančno preiskali tudi pri varuhu človekovih pravic.

Ne spreglejte