Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
18.01

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

kuharski mojster dijaki srednja šola Maribor turizem gostinstvo

Torek, 16. 1. 2024, 18.01

3 mesece, 1 teden

Mariborske dijake obiskal priznani kuharski mojster #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor je obiskal hrvaški kuharski mojster David Skoko, ki je s pripravo manj običajnih ribjih jedi v šolski kuhinji ponudil vpogled v svoje kulinarično znanje in kreativnost. Posnetek z obiska si oglejte zgoraj. Srednja šola je ob tem sporočila, da bo v prihodnjem šolskem letu razpisala tudi program ekonomska gimnazija – smer turizem. Ravnatelj Dušan Erjavec upa, da se bodo lahko končno selili na novo lokacijo s sodobnejšo opremo.

Program ekonomska gimnazija – smer turizem se bo pridružil obstoječim programom gastronom – hotelir, gastronomsko-turistični tehnik, gastronomski tehnik in pomočnik kuharja in natakarja. Po besedah vodje programa Bojane Korez so zaenkrat edina šola na področju gostinstva in turizma v Sloveniji s takšnim programom. "Zavedamo se, da v turizmu potrebujemo visokokakovosten kader. Ključne so kompetence, ki jih narekuje 21. stoletje, zato smo zasnovali gimnazijski program z vsebinami sodobnega turizma, in verjamemo, da bomo izobrazili dijake, ki bodo prav ta iskani visokokakovosten kader v turizmu," je povedala.

Sprva bodo razpisali mesta za en oddelek, vabijo pa predvsem posameznike, ki jih zanima vodenje na zanimive turistične destinacije, wellness, gastronomski turizem, trajnostni turizem in inovativni turizem.

Dijakom poskušajo nuditi vedno nove, zanimive izkušnje, ki jim lahko kasneje koristijo pri opravljanju poklicev v gostinstvu in turizmu. Danes jih je obiskal hrvaški kuharski mojster David Skok. | Foto: Matic Prevc/STA Dijakom poskušajo nuditi vedno nove, zanimive izkušnje, ki jim lahko kasneje koristijo pri opravljanju poklicev v gostinstvu in turizmu. Danes jih je obiskal hrvaški kuharski mojster David Skok. Foto: Matic Prevc/STA

Obisk hrvaškega kuharskega mojstra

Dijakom tudi sicer poskušajo nuditi vedno nove in zanimive izkušnje, ki jim lahko kasneje koristijo pri opravljanju poklicev v gostinstvu in turizmu. Ena takšnih je bil današnji obisk hrvaškega kuharskega mojstra Davida Skoka, ki je s pripravo manj običajnih ribjih jedi v šolski kuhinji ponudil dijakom vpogled v svoje kulinarično znanje in kreativnost.

Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor trenutno obiskuje okoli 480 dijakov in dijakinj. V zadnjih letih je zanimanje za vpis padalo, a ravnatelj Erjavec meni, da se je zdaj ta trend ustavil. "Poklic je postal bolj cenjen, bolje plačan, veliko delamo na njegovi promociji, dijakom želimo nuditi čim več praktičnih izkušenj," je povedal.

Upa, da bodo dijakom lahko kmalu ponudili tudi novejše in sodobneje opremljene šolske prostore. Iz obstoječe stavbe na Mladinski ulici, kjer imajo zaradi prostorske stiske dvoizmenski pouk, se bodo preselili v prostore nekdanje osnovne šole na Cankarjevi ulici, kjer urejajo sodoben izobraževalni center, ki bo med drugim imel tudi učno restavracijo. "Odkar smo vedeli, da se bomo preselili, na sedanji lokaciji nismo vlagali v tehnologijo. Tudi zato bi se radi čim prej preselili," je povedal ravnatelj.

Pogodbo z izbranim izvajalcem gradbeno-obrtniških del, podjetjem Lesnina MG oprema, sta takratno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in šola podpisala pred tremi leti. Zaključek investicije je bil takrat predviden poleti 2022, a stavba še zdaj ni do konca opremljena. Zaradi številnih razhajanj med naročnikom, ki je zelo kritičen glede strokovnosti izvedbe del, in izvajalcem, ki je trenutno celo ustavil dela, so po besedah ravnatelja najeli arbitra, s katerim bodo poskušali rešiti nastali položaj. "To je institucija ZMRK, ki je dobila vprašanja glede pravilnosti izvedbe, torej kaj naj bi kdo naredil oz. kdo naj bi bil kriv, ali izvajalec ali projektant ali nadzornik ali mi," je pojasnil.

Na podlagi ocene omenjenega gradbenega inštituta, ki jo pričakujejo v 14 dneh, naj bi določili način nadaljnje izvedbe del in plačila. Ker postopek še vedno poteka, se ravnatelj ni želel spuščati v podrobnosti. Investicija je bila ob podpisu pogodbe z izvajalcem ocenjena na 10,5 milijona evrov.

Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor trenutno obiskuje okoli 480 dijakov in dijakinj. | Foto: Matic Prevc/STA Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor trenutno obiskuje okoli 480 dijakov in dijakinj. Foto: Matic Prevc/STA

Ptuj dijaki
Novice Slovenski dijaki izdelali tretji najhitrejši dirkalnik na svetu
Peter Andolšek
Novice Slovenski dijak najboljši mladi astronom na svetu
Nika Tomc, Leila Mazouzi
Sportal Dijakinja Sloveniji priborila prvo zlato kolajno
Ne spreglejte