Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
9.17

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

dijaki Slovenija Formula 1 Ptuj

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 9.17

7 mesecev

Slovenski dijaki izdelali tretji najhitrejši dirkalnik na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Ptuj dijaki | Dijaki so proti Singapurju poleteli 7. septembra in poželi neverjeten uspeh. | Foto Strojan šola, Šolski center Ptuj/FB

Dijaki so proti Singapurju poleteli 7. septembra in poželi neverjeten uspeh.

Foto: Strojan šola, Šolski center Ptuj/FB

Ekipa dijakov Strojne šole Šolski center Ptuj je na svetovnem prvenstvu F1 in Schools v Singapurju predstavila samostojno izdelano formulo, s katero je glede na inženirsko izdelavo in hitrost dosegla tretje mesto na svetu. F1 in Schools je prestižno tekmovanje Mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki je sicer tudi organizator velike formule 1. Osvojili so tudi nagrado najboljšega novinca v finalu.

Mladi ptujski strojniki so dirkalnik s pogonom na stisnjen plin začeli izdelovati že v preteklem šolskem letu, za izdelavo od ideje do končnega izdelka pa porabili več kot tisoč delovnih ur, tudi med poletnimi počitnicami. Njihovo delo sta budno spremljala in jih usmerjala mentorja Gregor Gojkošek in Danijel Bedenik.

Dijaki so proti Singapurju poleteli 7. septembra in poželi neverjeten uspeh, sestavili so namreč tretji najhitrejši dirkalnik F1 in Schools na svetu. Gre za tekmovanje, kjer skupina dijakov in dijakinj izdela svoj model dirkalnika na stisnjen plin za dirkanje po 20 metrov dolgi stezi, ki jo dirkalnik prevozi v manj kot eni sekundi. Tekmovanje je obsežnejše kot samo oblikovanje dirkalnika in dirkanje. 

Pri F1 in Schools so dijakom zagotovili strokovno pomoč pri izdelavi dirkalnika in razumevanja pravil, dijaki pa so morali sami poskrbeti za konstruktorje in oblikovalce ter si najti sponzorje. V delovanje šole se je vključilo tudi ptujsko podjetje Strojna akademija. "Strojna šola se je kot prva slovenska srednja šola udeležila tovrstnega tekmovanja, zato smo še toliko bolj zadovoljni z odličnimi rezultati naše ekipe, ki se je poimenovala Lightfly. To je res neverjeten uspeh," je povedala ravnateljica Anja Jesenek Grašič.

F1 in Schools je podmladek moštvenega duha F1. Na finalu v Singapurju sodeluje kar 68 ekip iz 54 držav, med njimi tudi ptujska ekipa Lightfly s svojim dirkalnikom.
učenka, šolar, šola
Novice Novi izzivi, nove priložnosti. Danes je prvi dan novega šolskega leta. #video
dijaki, šola
Novice Dijaki morajo vlogo za Zoisovo štipendijo oddati do konca meseca

 

 

Ne spreglejte