SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mandatno-volilna komisija dala zeleno luč Prelesnikovi in Čeferinu

0,26

termometer

Rok Čeferin
Mandatno-volilna komisija je z desetimi glasovi za in šestimi proti predlagala poslancem, da za sodnika ustavnega sodišča izvolijo Roka Čeferina. Foto: STA

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je danes dala zeleno luč imenovanju Mojce Prelesnik za informacijsko pooblaščenko, izvolitvi Roka Čeferina za sodnika ustavnega sodišča in imenovanju Petra Goloba za predsednika državne volilne komisije (DVK). Potrdila je tudi končne izide evropskih volitev. Državni zbor bo o sklepih komisije predvidoma odločal na junijski seji.

Predlog predsednika republike za imenovanje Mojce Prelesnik za še en mandat na položaju informacijske pooblaščenke je mandatno-volilna komisija na današnji redni seji sprejela brez razprave. Z devetimi glasovi proti štirim je državnemu zboru predlagala, naj podpre imenovanje Prelesnikove za nov petletni mandat, ki začne teči 17. julija.

Rok Čeferin Novice Rok Čeferin se je predstavil. O njegovi kandidaturi bodo odločali prihodnji teden.

Zelena luč za Prelesnikovo, Čeferina in Goloba

Z desetimi glasovi proti šestim je mandatno-volilna komisija sprejela sklep, s katerim predlaga državnemu zboru, da za sodnika ustavnega sodišča na mesto Etelke Korpič-Horvat, ki ji poteče devetletni mandat, izvoli Roka Čeferina. Čeferina je predsednik republike Borut Pahor po posvetovanjih s poslanskimi skupinami izbral med tremi kandidati, predlog za njegovo imenovanje pa je v državni zbor poslal v ponedeljek.

Zaradi predčasne razrešitve predsednika državne volilne komisije (DVK) Antona Gašperja Frantarja, ki dolžnosti opravlja do zaključka evropskih volitev, je treba za preostanek mandata DVK imenovati novega predsednika. Mandatno-volilna komisija je v sprejetem sklepu predlagala poslancem, da za predsednika DVK imenujejo Petra Goloba, dozdajšnjega namestnika predsednika DVK, ki se je edini prijavil na poziv. Funkcija namestnika mu bo z imenovanjem na položaj predsednika DVK prenehala.

Predlog predsednika republike Boruta Pahorja za imenovanje Mojce Prelesnik za še en mandat na položaju informacijske pooblaščenke je mandatno-volilna komisija sprejela brez razprave. Predlog predsednika republike Boruta Pahorja za imenovanje Mojce Prelesnik za še en mandat na položaju informacijske pooblaščenke je mandatno-volilna komisija sprejela brez razprave. Foto: STA

Komisija tudi predlaga DZ, da za člane sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) predlaga Primoža Pinozo, Dragana Kesiča, Gorazda Čibeja in Mojco Majič, ki jim šestletni mandat začne teči 15. julija. Kandidate je državnemu zboru predlagala vlada.

Na vprašanje poslanca Marka Pogačnika (SDS), ali bi bil po imenovanju ustanovnega člana stranke SMS Gorazda Čibeja ATVP še vedno neodvisen organ, je državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja odgovoril, da je vlada presodila, da bo neodvisnost ATVP zagotovljena.

Mojca Prelesnik Novice Prelesnikova minuli mandat ocenila za uspešnega, a tudi prelomnega

Mandatno-volilna komisija potrdila izvolitev evropskih poslancev

Mandatno-volilna komisija je tudi potrdila izvolitev Franca Bogoviča (SLS), Milana Brgleza (SD), Tanje Fajon (SD), Klemna Grošlja (LMŠ), Irene Joveve (LMŠ), Ljudmile Novak (NSi), Romane Tomc (SDS) in Milana Zvera (SDS) za nove evropske poslance iz Slovenije. Ker sta Brglez in Novakova tudi poslanca državnega zbora, jima bo ob potrditvi mandata v Evropskem parlamentu prenehal mandat v državnem zboru.

Na drugi strani mandatno-volilna komisija danes ni razpravljala o predlogu poslanske skupine Levica za razširitev dnevnega reda seje s točko izvajanje 12. člena zakona o poslancih, ki govori o prenehanju mandata poslanca in se nanaša na poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha.

Predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak je pojasnil, da predlog Levice ne izpolnjuje poslovniških pogojev za odločanje o razširitvi dnevnega reda seje, zato ga ni mogel dati v obravnavo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin