Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
13.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lušt Nova KBM

Četrtek, 26. 6. 2014, 13.17

6 let, 7 mesecev

Lušt je pripravljen na jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako se je začela razvijati zgodba podjetja Paradajz, po kakšnem postopku gojijo paradižnike in kateri izdelek si želijo ponuditi v prihodnosti.

Že med študijem ste se ukvarjali s paradižnikom, zdaj pa je s tem neposredno povezana tudi vaša poslovna pot. Zakaj prav paradižnik? Pravzaprav se je s paradižnikom ukvarjal Martin, ki je v podjetju tehnični direktor in družbenik, zadolžen za pridelavo. Jaz sem se s paradižnikom začel ukvarjati prek Martina, ko sva se spoznala na arheoloških izkopavanjih in se pogovarjala, kaj bova počela, ko se bodo izkopavanja končala. Oba sva namreč agronoma po izobrazbi. Martin je študiral hortikulturo in vrtnarstvo, jaz pa vinogradništvo in sadjarstvo. Sva pa zelo hitro ugotovila, da ima vinska trta veliko skupnega s paradižnikom. Ta je bil namreč izbira, ker ga je Martin želel pridelovati, jaz pa prodajati. In tako se je potem vse skupaj daljnega leta 2007 začelo.

Kaj vas je najbolj spodbudilo k temu, da ste se posvetili pridelavi paradižnika? Spodbudila naju je predvsem želja, da bi začela nekaj svojega. Predvsem zato, ker ni bilo delovnih mest oziroma potrebe po takem kadru v regiji. Zato je bilo nujno, da si delovno mesto ustvariva sama.

Kako pri vas zraste paradižnik? Način pridelave paradižnika je verjetno drugačen kot v običajnih obratih z masovno proizvodnjo. Pri nas paradižnika ne proizvajamo, ampak ga pridelujemo. Raste iz organskega substrata, namakamo ga z deževnico, ogrevamo z geotermalno vodo, za opraševanje skrbijo naši prijatelji čmrlji, vse delo v rastlinjaku opravijo pridne roke sodelavcev iz Slovenije, prav tako uporabljamo biotsko varstvo in z vso pozornostjo skrbimo, da ima paradižnik optimalne pogoje za rast. Zelo pomembno je tudi, da smo vključeni v shemo kakovosti Integrirana pridelava in imamo pridobljen certifikat Globalgap, kar zagotavlja dobro sledljivost. Iz vsega povedanega lahko povzamem, da se zelo razlikujemo od običajne masovne proizvodnje, ker želimo našim potrošnikom zagotoviti le najokusnejše, sveže, sočne in varne paradižnike.

Kako pridelate sadike paradižnika? Sadike paradižnika za nas vzgojijo dobavitelji, ki se ukvarjajo s pridelavo sadik.

Kakšno zemljo uporabljate? Uporabljamo organski gojitveni substrat, ki je mešanica kokosovih vlaken in šote.

Kako skrbite za optimalno klimo v rastlinjakih? Za optimalno klimo v rastlinjaku skrbimo s stalnim opazovanjem rastline, vremenskih pogojev in pogojev v rastlinjaku. In glede na te tehnologi s pomočjo računalnika ustrezno prilagodijo klimo, da paradižniku ves čas zagotavljamo optimalne pogoje.

Katere sorte paradižnika vzgajate in po katerih je največ povpraševanja? Vzgajamo grozdasti tip paradižnika, po katerem je tudi največ povpraševanja. Poleg glavnega tipa pa imamo v novem rastlinjaku še 29 poizkusnih sort. Od drobno plodnih, mesnatih do debelo plodnih.

Kako kupec ve, da so paradižnik odtrgali, tik preden so ga dali na prodajne police? Kupec se o tem lahko prepriča po svežini paradižnika. Svežina je preverljiva po zeleni kroni paradižnika in po peclju. Ker, če bi bilo drugače, bi bila ta dva dela rjava in uvela. Posledično bi bil paradižnik mehak in naguban.

Za pripravo katerih jedi je vaš paradižnik najboljši – solate, juhe, priloge, vlaganje? Naš paradižnik je prvenstveno namenjen pripravi presnih jedi (solat, sendvičev, hladnih juh, smutijev itd.). Ni pa nič narobe, če se vam zaLUŠTa predelan v juhe, omake, itd. Z eno besedo bi lahko opisal, da je primeren za vse jedi, ki so všeč kuharju, ki pripravi jedi iz našega LUŠTnega paradižnika.

Zelenjava integrirane pridelave je vedno bolj iskana. Ali poleg paradižnika kmalu lahko pričakujemo še kakšen nov pridelek? Seveda. Naša želja je poleg paradižnikove solate čim prej ponuditi tudi mešano solato.

Kaj vam ponuja domača banka, zakaj imate vanjo večje zaupanje? Domača banka nam je ponudila podporo. In prav brez te podpore leta 2012 ne bi mogli našim potrošnikom v Sloveniji ponuditi domačih slovenskih LUŠTnih paradižnikov, ki so pridelani s slovenskimi rokami. Vse večje zaupanje pa imamo tudi zaradi tega, ker so nam letos prav tako stali ob strani, ko smo potrebovali obratna sredstva za zagon dodatnih dveh hektarjev pridelave. Kar pomeni, da smo lahko vizijo povečane samooskrbe z domačim paradižnikom udejanjili na način, kot smo si ga zamislili.

Ali vas lahko domača banka spremlja tudi pri vaših poslih v tujini? Prepričan sem, da bi nas lahko, ampak mi smo usmerjeni v pridelavo kakovostnega paradižnika in vrtnin za domačega potrošnika.

Katere so tri stvari, s katerimi ste še zlasti zadovoljni pri svoji banki? Oseben pristop, korektnost in hitra obdelava.

Se vam zdi, da je izbira prave banke pomembna tudi pri rasti vašega poslovnega uspeha? Za naš primer lahko povem, da je bilo to zelo pomembno. Saj banko jemljemo kot partnerja v podjetju in pomembno je, da partner razume potrebe podjetja. In ker nas naša banka razume, je za del uspeha zanesljivo zaslužna tudi banka.

Ne spreglejte