SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukšič: Interpelacija proti Turku bo test za novo večino

3

termometer

SD bi podprla konstruktivno nezaupnico, a mora ključno vlogo odigrati PS kot največja stranka, ki mora predlagati mandatarja. Predsednik SD Igor Lukšič meni, da je "frcanje" mandatarskih imen neresno.

"Najprej je treba najti kandidata, ga držati v tajnosti, se z njim pogovoriti, ga ponuditi morebitnim partnerjem, da se z njim pogovorimo. Ko bo oblikovana ustrezna večina, gremo lahko s to večino po glasove v parlament," je dejal Lukšič na novinarski konferenci. Fiktivni mandatar Na vprašanje o "fiktivnem mandatarju", ki bi kmalu po izvolitvi odstopil in omogočil pot do novih volitev, je Lukšič odgovoril: "To so scenariji, kjer bo treba najprej dobiti kandidata. Od njega bo potem odvisno, kako si predstavlja rešitve. Za nas je pomembno, da se čim prej ustavi škodljivo delovanje te vlade in oblikuje etično čista, kredibilna in močna vlada, da Slovenijo potegne korak naprej. Te cilje je možno doseči le na predčasnih volitvah." Frcajo imena, ki jih javnost ogloda Drugačna rešitev bi bilo oblikovanje resne in odgovorne večine v sedanjem sklicu parlamenta, v kar pa v SD glede na dosedanje ravnanje strank dvomijo. "Nismo naivni, a radi bi proces pospešili. Tisti, ki vodijo ta proces, ga vodijo povsem neorganizirano. Frcajo imena, da jih potem javnost ogloda. To ni resno politično početje. Hočemo, da začnejo stranke v skladu z odgovornostjo, ki so jo dobile na volitvah, vleči poteze." Čim prej mora pasti vlada, ki zastruplja klimo Lukšič je spremembo stališča SD do konstruktivne nezaupnice, ki ga je pred dnevi napovedal že vodja poslancev SD Janko Veber, pojasnil z besedami, da mora vlada čim prej pasti. "Ta vlada v vsem ozirih dela tako veliko škodo Sloveniji, tako zastruplja politično klimo, da bo treba napeti vse sile, da ta vlada gre, a hkrati ohraniti nek red. Prva poteza je v rokah največje parlamentarne stranke, Pozitivne Slovenije. Očistiti se mora bremena korupcije, predlagati mandatarja, ampak ne na način, da gre najprej v javnost, potem vpraša človeka, ali bi kandidiral, in potem okrog njega zbirajo večino." Slabe možnosti za trajno vlado Lukšič meni, da obstaja možnost konstruktivne nezaupnice "tehničnega tipa", s katero bi predvsem zamenjali sedanjo vlado. Po njegovi oceni za zdaj ni možnosti za novo vlado s trajnejšim mandatom, a je dodal, da se bodo pustili presenetiti. Pritrdilno je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bi lahko postavili mandatarja in nato kmalu razpisali predčasne volitve: "Tudi to je opcija, ker mora ta vlada oditi, zato je treba zbrati vso energijo. Škoda, ki se dela, je prevelika." Janković mora pasti Za zdaj je pogoj Socialnih demokratov za podporo konstruktivni nezaupnici odhod Zorana Jankovića, če pa ta ne bi odstopil, bi se SD še enkrat opredeljevala glede na politične razmere v tistem trenutku.

Vse bo jasno ob (ne)podpori interpelaciji Resnost strank v zvezi z oblikovanjem nove večine pa se bo po besedah Lukšiča pokazala ob podpori interpelaciji o delu šolskega ministra Žige Turka, ki jo bodo v SD pripravili do torka, še prej pa bodo k pisanju povabili druge stranke. "To bo projekt, na katerem se bo izmerila drugačna večina, ki do danes ni bila oblikovana na nobenem glasovanju v državnem zboru."

Se bo minister odzval podrobneje? Minister Turk se je na napoved SD-ja odzval na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je, da zdaj ne bo samo strelovod, pač pa "še poskusni zajec za oceno podpore vladi". V SDS pa so napoved interpelacije ocenili kot "škodljivo igračkanje neodgovornih".

SDS igra nevarno igro Vlada ima le še 15-odstotno podporo, priča pa smo agoniji, ki se zaostruje, je prepričan predsednik Socialnih demokratov. SDS in PS nista našli moči za zamenjavo svojih predsednikov, pometanje tega vprašanja pod preproga pa Slovenije ne bo rešilo iz politične krize. Poleg tega SDS premika polje političnega boja iz vlade in parlamenta na ulico, pravi Lukšič. "To je zelo nevarno igranje, je prilivanje olja na ogenj destabilizacije."

Hujskaška retorika, ki pelje v poulične spopade Govor predsednika vlade na zborovanju Zbora za republiko je Lukšič označil za hujskaško retoriko, ki poziva na boj. "To je za Slovenijo nekaj novega, še zlasti ker je bila izrečena neposredno ljudem, ki so bili pozvani na demonstracije. Gre za poskus vojenizacije demonstracij, kar pelje v nov tip političnega boja, ki je predhodnica pouličnih spopadov. Tega si v SD ne želimo, takšna ravnanja ostro obsojamo in pozivamo predsednika SDS, da se tovrstnih ravnanj v že tako pregreti situaciji vzdrži."

Levi, hijene, glodavci in še kakšen krokar Lukšič je bil kritičen tudi do načrta vlade v zvezi s prodajo državnega premoženja. "Razprodaja in plenjenje sta glavni načrt te vlade. Najprej so državno premoženje raztrgali levi v devetdesetih letih, zdaj prihajajo hijene in še mali glodavci. Kaže, da bo nekaj ostalo tudi za kakšnega krokarja." DZ mora torej zavrniti klasifikacijo naložb državnega holdinga, ki ga je pripravila vlada.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin